Будьте обачними та не порушуйте вимог Закону

Завершуються Новорічно-Різдвяні свята, які в Україні тривають більше місяця – від Романа до Йордану. Кримінальна міліція у справах дітей Бориславського МВ ГУМВС України у Львівській області вважає за необхідне повідомити батьків та дітей, що під час святкувань суттєво зростає ризик для неповнолітніх стати правопорушником чи жертвою правопорушення. Під час святкувань діти збираються у ватаги, де під впливом інших, схильних до правопорушення підлітків, і можуть вживати алкогольні напої, тютюнові вироби, не кажучи вже про наркотичні засоби. Окрім того, діти самі можуть стати жертвами інших стихійно сформованих груп підлітків чи жертвами насильства власних батьків, які, перебуваючи у нетверезому стані, не завжди здатні адекватно оцінити свою поведінку та вчиняють правопорушення стосовно неповнолітніх дітей.
Нагадуємо, що Кодексом України про адміністративну відповідальність передбачена адміністративна відповідальність за вчинення тих чи інших правопорушень, зокрема:
Ст. 173 – Дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка у громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян.
Ст. 173-2 – Вчинення насильства в сім’ї, тобто вчинення будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру, внаслідок чого могла бути завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого.
Ст. 175-1 – Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях, тобто у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (території навчальних закладів, під’їзди будинків та інші заборонені законом місця).
Ст. 178 – Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява у громадських місцях у п’яному вигляді (громадські місця – вулиці, закриті спортивні споруди, сквери, парки, всі види громадського транспорту, території навчальних закладів, під’їзди будинків та інші заборонені законом місця).
Ст. 180 – Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння батьками неповнолітнього, особами, які їх замінюють, або іншими особами.
Ст. 184 – Невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей.
Ст. 156 ч. 2 – Продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів особі, яка не досягла 18-и років.
Тарас ЛУЦІВ,
ст. оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.