«Шептицький дивиться на український народ»

У Львові урочисто посвятили пам’ятник Андрею Шептицькому

На площі Святого Юра у Львові у середу, 29 липня, урочисто посвятили пам’ятник Митрополитові Андрею Шептицькому. Участь в урочистих заходах взяли президент України Петро Порошенко із дружиною та глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. Урочистості розпочались із спільного виконання Національного гімну України. Після цього із промовою виступив президент Петро Порошенко.
«Шептицький на основі церковної структури створив прообраз національного українського організму. За часів митрополита Андрея Україна ще була розділеною між сусідами, де-юре Україна на ті часи ще не постала. Але де-факто держава вже існувала. Так, існувала, і саме в тих межах та кордонах, що і Греко-Католицька Церква!», – сказав Порошенко.
Також Президент згадав, що вчора у Києві відзначали 1000-ліття із дня смерті князя Володимира. Той, за словами президента, стояв біля витоків християнства, тоді як Шептицький – був нашим сучасником і вповноті жив цим християнством.
«Історія встановлення пам’ятника Митрополитові у Львові – це історія боротьби. Вона почалася не сьогодні і не вчора», – сказав Блаженніший Святослав Шевчук.
За його словами, перший пам’ятник Шептицькому митці встановили у Львові у 1935 році у подвір’ї Національного музею, однак він простояв недовго. Інший пам’ятник був створений митцем Андрієм Ховерком, однак він також був знищений в радянські часи. Шевчук порівняв Шептицького із пророком Мойсеєм – мовляв, Шептицький дивиться на український народ із Святоюрської гори, як Мойсей на народ єврейський із гори Синайської.
Завершився захід посвяченням пам’ятника за участі архиєрейського синоду УГКЦ.
На відкритті пам’ятника були присутні тисячі вірян, хоча напередодні анонсувалась присутність 70 тис. відвідувачів. Всі вони зіштовхнулися із заходами підвищеної безпеки. Зокрема, люди були змушені проходити через металошукачі. Заходи охороняли сотні правоохоронців. Загалом же, за словами речниці міліції Львівщини Світлани Добровольської, сьогоднішні святкові заходи відвідало близько 25 тис. людей.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.