Східниця святкувала три дні

Урочисті заходи з нагоди Дня Державного Прапора, Дня Незалежності та п’ятсотрічного ювілею у курортному селищі розпочалися відкриттям амфітеатру, на сцені якого і відбувалися усі святкові дійства.
Говорячи про сцену амфітеатру в Східниці відомий український музикант, лідер рок-гурту «Мері» Віктор Винник зауважив, що подібної сцени не бачив в усій Західній Україні. На переконання артиста, мало яке місто в Україні має подібну сцену. І це добре, бо із цієї сцени лунатимуть українські пісні, які нестимуть славу про наш край і нашу країну – Україну. Це був третій день святкувань, і виступом групи «Мері» завершувалися святкові заходи у Східниці. Хлопці щойно повернулися із Латвії, і Східниця вразила їх своїм проєвропейским духом. Вони виступали на «Східницькому літі» десь два роки тому, і не могли до кінця повірити, що ці два роки можуть настільки змінити і саме селище, і його мешканців.
Популярний український артист, лідер групи «Тверезість і Культура» Віктор Бронюк також назвав сцену Східницького амфітеатру унікальною, на якій будуть прагнути виступити відомі виконавці, які співатимуть українські пісні. Власне, своїм виступом популярна група «ТІК» завершувала перший день святкувань. У Східниці артистам сподобалося усе, а особливо приємно вразив факт, що селище розвивається – будинки будуються, відкриваються нові санаторії, дороги робляться. За висловом Віктора Бронюка, Східницю лише зараз починають відкривати для себе багато людей, як місце, де можна відпочити та набратися духовної енергії. І це приємно. Бо таких місць в Україні небагато. А ще лідер популярної української групи, що працює у цікавому жанрі українського фольк-року, закликав східничан та гостей селища бути соціально відповідальними та долучатися до творення якісно нової Української держави.
До числа соціально відповідальних людей, які сьогодні творять нову Україну львівський продюсер Володимир Водвуд відносить селищного голову Східниці Івана Піляка. На переконання продюсера, саме завдячуючи старанням селищного голови та його команди, у Східниці з’явився літній амфітеатр, а саме селище щораз то більше набуває рис європейського курортного містечка.
Урочисте відкриття літнього амфітеатру, збудованого за грантові кошти Євросоюзу, власне, і стало центральною подією цьогорічного святкування у Східниці Дня Державного Прапора, Дня Незалежності та п’ятсотрічного ювілею селища. Для участі у відкритті амфітеатру до Східниці прибула чисельна делегації із польського курорту Полянчик на чолі із війтом гміни Соліна Адамом П’ятковським.
Пан Адам зазначив, що гміна Соліна співпрацює із Східницею з 2008 року. У рамках транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2007 – 2013 роки» було зреалізовано спільний проект «Полянчик і Східниця – використаймо наш туристичний та культурний потенціал для поліпшення конкурентоздатності Карпатських Бескидів». Видимим результатом цієї співпраці є збудовані амфітеатри у польському місті Полянчику та українській Східниці. Амфітеатр у Полянчику був відритий у серпні минулого року. У Східниці це приємне дійство відбулося зараз. Уже згодом представники польської делегації відзначали, що східницький амфітеатр виглядає значно гарніше, аніж у Полянчику. А ще польським гостям дуже сподобалося національно-патріотичне забарвлення виступів самодіяльних колективів та висока духовність українців.
Із відкриттям амфітеатру східничан привітали представник Міністерства культури України Людмила Гладка та виконавчий директор Асоціації міст Львівської області Василь Абаїмов.
Після урочистого освячення новозбудованого амфітеатру, на сцену вийшли артисти. Святковий концерт, з нагоди відкриття амфітеатру, Дня Державного Прапора, Дня Незалежності та п’ятсотрічного ювілею селища розпочав всесвітньо відомий, один із найкращих та найстаріших творчих колективів України – Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії на чолі із головним диригентом – заслуженим діячем мистецтв України Сергієм Бурко.
Характеризуючи триденну концертну програму святкувань 500-річного ювілею селища, Дня Державного прапора та Дня Незалежності, львівський продюсер Володимир Водвуд зазначив, що організатори святкового дійства намагалися врахувати естетичні смаки та вподобання різнопланової аудиторії слухачів. У програмі святкових концертів, що упродовж трьох днів відбувалися у Східниці, виступ академічного симфонічного колективу вміло поєднювався із виступами самодіяльних колективів селища, сучасних відомих музичних гуртів, що працюють у жанрах фольк- та поп-року, а також диско. Рівень виконавської майстерності та сценічний досвід виконавців також був різний. Серед артистів, які за три дні виступили на сцені амфітеатру, були і всесвітньовідомий французький діско-дует «Ottawan» і нині популярні в усій Україні музичні гурти «ТІК» та «Мері» із своїми лідерами Вікторем Бронюком та Вікторем Винником, і початкуючий співак із Трускавця Роман Скорпіон, і східницька школярка Марічка Журавчак, яка у своїй співочій кар’єрі робить лише перші кроки.
Борислав у святковому концерті на сцені амфітеатру був представлений народним хором «Лемківска студенка» (художній керівник і диригент Марічка Нагірнич), співаком Іваном Шміло, музичним гуртом «Бориславські батяри» та співачкою Мар’яною Щербанік із шоу- балетом «Арт-Денс», а також танцювальним колективом Школи мистецтв під керівництвом Лесі Сосенко. Цікавими були також виступ дитячого танцювального ансамблю «Верховинка» під керівництвом Богдани Кос з Дрогобича та трускавецького співака Романа Скорпіона, який виступив на східницькій сцені спільно із костюмованим балетом «Фрід-джаз», а на завершення виступу розгорнув великий жовто-блакитний прапор. До слова, дуже патріотично із національним прапором завершила свій виступ на східницькій сцені група «ТІК», а лідер групи «Мері» Віктор Винник не лише розгорнув національний прапор, але й на тему російської агресії заспівав окрему пісню «Раша, гуд бай!».
Та все ж найбільш чисельною була представлена на сцені амфітеатру самодіяльні артисти Східниці. Тут виступили Уляна Полька, Орест Журавчак, Галини Мілько, Оксана Цибулько, Марія Бориславська, Оксана Стемпіцька, Зеновій Полька, Тарас Когут, Марія Свищ, Олег Боднар, Андріана Максим’як, Галина Мілько та Тарас Партоляк, чоловічий та жіночий ансамблі, а також зведений хор народного дому «Просвіта» (керівник Іванна Пронів), ансамбль «Чародійка» та «Горицвіт» із Нового Кропивника, родина Гаваків, дует у складі Володимира та Ярослава Журавчаків, квінтет «П’ять «О», гурт «Наталі». Приємно вразили глядачі виступи молодих східничан Софії Хвостик, Марічки Журавчак, Ані Мартинів, Ілони Пронів та сестер-близнючок Лілії та Вікторії Яців. Дівчатка хоч і роблять перші кроки у мистецтві, але уже зуміли знайти своїх шанувальників.
Спостерігаючи за виступом маленьких артистів, палкий популяризатор народної творчості та водночас мистецький наставник багатьох початкуючих самодіяльних артистів Східниці музикант і композитор Омелян Гавак не приховував радості за успіхи своїх вихованців. А ще пан Омелян щиро тішився з приводу того, що відкриття у селищі амфітеатру стане серйозним стимулом для зацікавлення східницьких дітей музикою. Адже те, про що можуть більшість школярів України тільки мріяти, у Східниці сьогодні стало реальністю. Діти мають можливість виступати на одній сцені з відомими артистами та користуватися високоякісною професійною апаратурою.
Було б несправедливо не сказати, що упродовж трьох днів східничани продемонстрували вміння не тільки святкувати. Приємно було дивитися, як у ході відзначення 500-річного ювілею, східничани зуміли пошанувати минуле та сказати слово вдячності своїм сучасникам. У списках тих, кому мешканці Східниці виявили особливу подяку виявилися родини, полеглих під час Другої світової війни та учасників АТО. Сьогодні наше право спокійно жити на рідній землі на сході України у зоні проведення військових дій відстоюють 19 східничан, родини кожного із яких було названо поіменно.
Окрім того, подяки селищної ради за активну участь у громадському житті селища були також вручені Магді Шкумбатюк та Сергію Галабуді, Тарасу Барану, Дмитру Синишину, Ігорю Дубленичу, Ярославу Шепетяку, родині Прибилів, Вірі Дубленич, Ірині Шкумбатюк, Володимиру Журавчаку, Олексію та Оксані Журавчакам, Олегу та Мирославі Гобрей, Роману та Руслані Свищ, Тетяні Федишин, Наталі Антонюк, Тарасу Мураку, Наталі Недосєко, Богдану Вовку, Володимиру Юшку, В’ячеславу Цвєткову, родині Гаваків, а також учнівському та педагогічному колективам східницької школи, працівникам дитячого садочка, «Просвіти» та бібліотеки.
І у тому немає нічого дивного. У Східниці багато речей робляться на ентузіазмі мешканців селища. Зокрема, працівниця бібліотеки Ярина Пронів сама написала сценарії відзначення 500-річчя Східниці, Дня Державного Прапора та Дня Незалежності та впродовж двох днів була незмінною ведучою святкувань. І подібних прикладів можна навести безліч.
У ході святкувань було відзначено також творчі ініціативи східничан, які долучилися до промоції Східниці. Переможцями конкурсу найкращого відеосюжету про Східницю стали Тетяна Федишин та Наталя Антонюк, а найкращу легенду про герб Східниці написав Тарас Мурак. Відзначено також родину автора композиції «Симфонія звуку» випускника Львівського коледжу декоративно-ужиткового мистецтва ім.Івана Труша Тараса Жука, яка завдяки фінансової підтримки Східницького селищного голови Івана Піляка стане символом щойно відкритого амфітеатру чи, як кажуть самі східничани, Співочого поля.
У буремному 1942 році у бюджеті Англії не було виділено жодної копійки на культуру, і коли про цей прикрий факт довідався Уінстон Черчілль, він запитав у чиновників, за що тоді воює Англія і вмирають англійські солдати.
Це добре, що у наш непростий час, коли на сході лунають постріли, на заході люди будують театри і думають про майбутнє. Вони тим самим дають зрозуміти, що ми маємо, що відстоювати і знаємо куди рухатися. Хай поступово, хай невеликими кроками, як це зробила Східниця.
Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

2 коментарів до нотатки “Східниця святкувала три дні”

  1. Східниця святкувала три дні - Офіційний сайт Східницької селищної ради коментує:

    […] хай невеликими кроками, як це зробила Східниця. Петро МАГУР головний редактор […]

    Відповіcти
  2. Іван коментує:

    «Лемківска студенка» (художній керівник і диригент Марічка Нагірнич)???? – художній керівник і диригент Світлана Шемиляк.
    «Верховинка» під керівництвом Богдана Коса???? – керівник “Верховинки” – жінка!!!! Богданна Кос.
    Шановний редакторе, пишіть статті на тверезу голову.

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.