У медколеджі триває вступна кампанія

Професія лікаря – це не тільки одна з найблагородніших та найвідповідальніших професій. Складна, жертовна – вона завжди перебувала в зоні особливої уваги суспільства, адже у руках медичних працівників найцінніший дар людини – її здоров’я та життя. Саме люди у білих халатах приходять на допомогу в найскладніші моменти життя. Хороших спеціалістів цієї нелегкої професії готують і в нашому Бориславському медичному коледжі. Це широковідомий навчальний заклад України, який здійснює підготовку молодих фахівців у галузі медицини. За роки своєї навчальної діяльності, а історія закладу сягає ще післявоєнних років, медичний коледж підготував понад 10 тисяч висококваліфікованих молодших медичних спеціалістів: фельдшерів, медичних сестер і акушерок. Найголовнішим завданням цього навчального закладу є підготовка висококваліфікованих працівників у медичній сфері.
Недавно тут розпочалася вступна кампанія та завершилися вступні іспити. Детальніше про те, як проходить вступ, розповів директор Бориславського медичного коледжу Олег Хемич:
– 24 липня у нашому медичному коледжі завершився прийом документів. А вже 25 липня в нас розпочалася вступна кампанія. У четвер, 30 липня, завершилися вступні іспити з двох спеціальностей – «Лікувальна справа» та«Сестринська справа». Конкурс на обидві спеціальності – 2 людини на одне місце. Всього на спеціальність «Сестринська справа» цього року була подана 101 заява, а ліцензований обсяг на цю спеціальність в нас становить 90 осіб, тобто 50 – це державне замовлення, а 40 – за контрактом. А оскільки конкурс рахується тільки на державне замовлення, тому так і виходить – 2 особи на місце.
На «Лікувальну справу» цього року є 81 заява, а ліцензований обсяг – 60 осіб, з яких 40 – на державну форму і 20 – за контрактом.
Вступники мали змогу подавати заяву на участь у конкурсному відборі або в паперовій, або в електронній формі. Щодо самого зарахування, то в першу чергу, тобто поза конкурсом, зараховуються пільгові категорії. Цього року до таких категорій належать діти, які мають скерування з Департаменту охорони здоров’я, так зване цільове направлення, але вони вступають тільки на спеціальність «Лікувальна справа» у зв’язку з тим, що необхідно забезпечити медпрацівниками сільську місцевість. Відповідно на «Лікувальну справу» і надають цільові скерування. Потім зараховуються інваліди І, ІІ груп, та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю. Вони вступають на державну форму навчання тільки тоді, коли здають вступні іспити на позитивну оцінку, тобто 4-5. Звичайно, якщо хто-небудь отримує негативну оцінку за іспит, то далі не бере участь у конкурсі.
Незначні пільги залишилися також для осіб, яким відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надано таке право, а також для осіб, яким відповідно до Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» надано таке право, але останні, як правило, йдуть по гірничій промисловості. Тепер Кабінет Міністрів України видав наказ про те, щоб приймати дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції, але до нас такі не зверталися. Також поза конкурсом зараховуються діти, батьки яких загинули при виконанні службових обов’язків. Взагалі пільгові місця повинні становити не більше 25 % від загальної кількості набору. Але стільки пільговиків у нас немає.
А далі зарахування у навчальний заклад йде за рейтингом. Після того, як завершилося зарахування на державну форму навчання, йде зарахування за контрактом. Додаються бали за екзамени з української мови, з біології та середній бал сертифікату базової загальної середньої освіти.
– Пане Олеже, а як же проходили самі вступні іспити?
Все пройшло спокійно. Якщо раніше бувало таке, що поступали скарги щодо проведення на гарячу лінію в Міністерство освіти і науки України, то цього року, на цей час, не було жодних скарг, претензій, чи нарікань щодо порушення правил прийому документів і проведення вступних іспитів. Самі ж екзамени проходять доволі добре. На «Сестринській справі», якщо не помиляюся, немає жодної негативної оцінки. А на «Лікувальній справі» негативні оцінки є, але їх кількість дуже мізерна – 2 або 3 негативні оцінки. Все решта – це позитивні оцінки, і всі діти, звичайно за винятком тих, що отримали негативні оцінки за вступні іспити, беруть участь у конкурсі. Як на одну, так і на іншу спеціальність здавали 2 екзамени: письмовий екзамен з української мови у вигляді диктанту і усний екзамен з біології. Щодо екзаменаційної комісії , то на іспиті з української мови головою предметної комісії був наш штатний викладач, а також одним із викладачів-екзаменаторів був викладач нашого коледжу. Та окрім них, були запрошені викладачі із шкіл м. Дрогобича, зокрема із ЗОШ №1. Така ж ситуація була і на екзамені з біології, де головою предметної комісії та одним із викладачів-екзаменаторів були викладачі Бориславського медколеджу, і викладач-екзаменатор із Дрогобицької ЗОШ № 5.
Варто сказати, що тепер працює нова система, так звана ЄДЕБО, тобто єдина державна електронна база освіти. Згідно правил прийому після екзаменів кожного дня або ж одразу на другий день ми вносимо оцінки в цю єдину електронну базу. І не ми розробляємо рейтинг, а якраз ота єдина електронна база. Це дуже добре тому, що раніше в деяких закладах були прояви корупції, а зараз нереально говорити про корупцію, тому що все рахує комп’ютер і видає вже готовий результат.
– А що можна сказати порівняно із минулим роком?
Якщо порівняти з минулим роком, то цього року трохи менше медсестер. Але різниця зовсім не значна. А на «Лікувальну справу» навпаки цьогоріч було подано більше заяв.
Цього року і вступники показали непогані знання. Деяким абітурієнтам при підготовці до усного екзамену навіть не вистачало аркушів, які видавалися для підготовки. Відповіді були грамотні та досить вичерпні. На мою думку, цьогоріч показали дещо кращі знання, ніж минулого року.
Різноманітний цього року і наплив студентів. Наскільки я пригадую є заяви навіть з Тернопільської області. Також є з Дрогобича, Трускавця, Миколаєва, Золочева, Пустомитів, Бузька та з інших населених пунктів. Минулі роки були заяви ще й з Івано-Франківської області, хоча там також є медичні заклади.
Хочеться сказати, що наш коледж відомий в Україні. Адже тут вчилося багато визначних людей. Ми здійснюємо підготовку молодших медичних спеціалістів І-го рівня акредитації вищої освіти за спеціальностями «Лікувальна справа» (кваліфікація фельдшер) та «Сестринська справа» (кваліфікація сестра медична) на основі базової загальної середньої освіти, а також за спеціальністю «Акушерська справа» на основі повної загальної середньої освіти.
Велику роль відіграє і те, що у нас є гуртожиток. А для дітей, які їдуть здалека і не мають змоги винаймати квартиру, це дуже вигідно. Тим більше, що ми забезпечуємо гуртожитком всіх, хто найбільше цього потребує.
– Що ж, дякую вам за розмову!
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.