Борислав та Дрогобич реалізовуватимуть спільний проект у галузі водопостачання

vodokanalВиглядає на те, що Бориславська міська влада нарешті вирішила розрубати «Гордіїв вузол» проблем водопостачання найбільш густозаселених мікрорайонів міста. За повідомленням відділу забезпечення діяльності виконкому Дрогобицької міської ради минулого тижня під час особистої зустрічі міський голова Борислава Ігор Яворський домовився із очільником міста Дрогобича Тарасом Кучмою про реалізацію спільного проекту водопостачання Дрогобичем та Бориславом.
Йдеться про використання виробничих потужностей комунального підприємства наших сусідів «Дрогобичканал» для подачі питної води до найбільш густозаселеного мікрорайону Борислава по вул. С. Коваліва у Бориславі.

Слід зазначити, що питання об’єднання зусиль сусідніх із Бориславом міст при вирішенні питань водозабезпечення та відведення і очищення побутових стоків, не нове. У свій час водопровідні мережі Борислава, Дрогобича та Трускавця були об’єднані в єдину мережу, що створило технічну можливість подачі води до Борислава із водозаборів Дрогобицького водоканалу, розташованих у с. Уріж Дрогобицького та с. Гірне Стрийського районів, чи навпаки брак води у трубах водогонів Дрогобича можна було поповнювати за рахунок води із водозаборів Борислава. Така система водопостачання технічно дозволяла забезпечувати Трускавець водою як із водозаборів Борислава, так і Дрогобича. Проте на початку 90-х років регіональна система водозабезпечення була зруйнована, а на водогонах, які з’єднювали Борислав із водяними мережами Трускавця та Дрогобича, зроблені видимі розриви.
Кожне місто взялося вирішувати проблему водозабезпечення на власний розсуд. Сьогодні дрогобичани мають цілодобове водопостачання. Гарантоване водопостачання упродовж доби отримали також і трускавчани, які отримують воду від КП «Дрогобичводоканал».
Директор Дрогобицького водоканалу Роман Шагала тривалий час виношує ідею створення потужного регіонального підприємства, яке займалося б водозабезпеченням Дрогобича, Стебника, Трускавця та Борислава. За висловом керівника дрогобицького водоканалу, в такому підприємстві кожна громада мала би чітко визначену частку власності та, відповідно, до установчих документів чітко визначені права, обов’язки та відповідальність щодо участі у його роботі.
Наразі наше місто борсається у колі невирішених проблем водопостачання, яким немає кінця-краю. Тому вихід за межі традиційного розв’язання проблеми водозабезпечення найбільш густозаселених районів Борислава, яка передбачає відмову від складної подачі води із водозабору в Рибнику, можна тільки вітати.
Реалізація спільного проекту у водопостачанні передбачає залучення грошових внесків двох міст та співфінансування Міністерства регіонального будівництва та розвитку. У ході обговорення питання реалізації спільного проекту у галузі водопостачання директор КУ «Інститут міста» Дрогобицької міської ради Володимир Кондзьолка закликав міських голів Дрогобича та Борислав поквапитися з написанням проекту. Позаяк часовий коридор для подання проекту до Києва відкритий лише до 1 березня цього року.
Позитивні перспективи співпраці у межах запропонованого проекту бачить міський голова Борислава Ігор Яворський, відзначивши, що ідея заслуговує, аби її розвивати. Про конкретні деталі, що виникатимуть під час реалізації проекту, можна говорити та досягати консенсусу, який буде прийнятним і вигідним для територіальних громад як Борислава, так і Дрогобича.
Зацікавлення у реалізації співпраці із Бориславом в галузі водопостачання висловив також міський голова Дрогобича Тарас Кучма, який відзначив, що інтерес дрогобичан під час реалізації комунальне підприємство «Дрогобичводоканал» отримає додаткові можливості для розвитку та забезпечувати його поступ вперед. Окрім того очільник Дрогобича згадав, що ми живемо в умовах реалізації адміністративно-територіальної реформи, яка призведе до неминучого об’єднання громад. У ході об’єднання неминуче виникатимуть проблеми, в тому числі і в галузі водопостачання. А спільні проекти територіальних громад, які започаткували Дрогобич і Борислав у галузі водопостачання, можуть стати дієвим інструментом нівелювання та вирішення проблемних питань та негативних нюансів у ході реалізації реформи.
Оксана ГРОСЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

2 коментарів до нотатки “Борислав та Дрогобич реалізовуватимуть спільний проект у галузі водопостачання”

  1. Олег Дергун коментує:

    Нафталін в своєму стилі…Суцільна маніпуляція Із застосуванням фірмових низькопробних прийомчиків, розрахованих на ту частину громади, яка не хоче, або не здатна мислити…
    Читаємо… “Виглядає на те, що Бориславська міська влада нарешті вирішила розрубати «Гордіїв вузол» проблем водопостачання”…і далі “минулого тижня під час особистої зустрічі міський голова Борислава Ігор Яворський домовився із очільником міста Дрогобича Тарасом Кучмою про реалізацію спільного проекту водопостачання Дрогобичем та Бориславом”…
    Тобто, Бориславська міська ВЛАДА – це міський голова Ігор Яворський? Міський голова під час ОСОБИСТОЇ зустрічі про щось там домовився, а в статті це подається як рішення ВЛАДИ.
    Можливо, для автора міський голова і уособлює всю повноту влади в місті…
    Проте, ст. 140 Конституції України передбачено інше: “Місцеве самоврядування є правом територіальної громади – жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста – самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
    Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.”
    Та і що це за орган місцевого самоврядуваня такий “Бориславська міська ВЛАДА”?
    Далі читаємо таке: “а на водогонах, які з’єднювали Борислав із водяними мережами Трускавця та Дрогобича, зроблені видимі розриви.”
    Тобто, засіб масової інформації, який є власністю громади, страшний злочин проти цієї громади – крадіжку водогонів, називає “видимими розривами”?
    Зауважте, що міський голова Дрогобича відзначив, що “інтерес дрогобичан під час реалізації: комунальне підприємство «Дрогобичводоканал» отримає додаткові можливості для розвитку та забезпечувати його поступ вперед”.
    А міський голова Борислава про додаткові можливості для розвитку та поступу комунального підприємства Бориславської міської ради не дбає?
    Від себе, перефразовуючи автора, зазначу, що виглядає на те, що вже незабаром справжня БОРИСЛАВСЬКА МІСЬКА ВЛАДА – територіальна громада, зрозумівши, в чому саме полягає «Гордіїв вузол» проблем водопостачання (і не тільки), відправить цю, так звану, “бориславську (а по суті – попелівську) міську владу” назад у більш відповідне для неї середовище торгівлі крупами, макаронами і гречкою

    Відповіcти
  2. Голубіцька Любов коментує:

    Зараз не ця година, щоб давати коментарі на такі мудрі мемуари пана Дергуна, але не можу промовчати.
    Просто поліглот «Не так себе назвали, не так написали…».
    А суть одна: Не забув про що обіцяв, а думає міський голова про вирішення проблеми міста з водопостачанням. А пан Дергун думає перед усім про свої інтереси, адже як нічого не буде робитись, не матимуть мешканці води, буде більше шансів покричати (зараз модно казати попіаритись) Адже кричати і критикувати легше ніж пропонувати ідеї та шляхи вирішення проблеми.
    Коли пан Дергун був лише активістом критикував РАДУ, коли він депутат ради і має всі шанси щось робити, то він критикує міського голову. Лише аби зняти з себе відповідальність за бездіяльність.

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.