Чарівне свято Матері

У суботу, 14 травня, в Бориславському міському Палаці культури відбувся концерт, присвячений Дню Матері. За сприяння Бориславської міської ради та відділу гуманітарної політики бориславці ще раз змогли відчути всю чарівність цього свята, радість і гордість за своїх дітей, які виступали на сцені, демонструючи яскраві таланти.
Свято розпочалося з вітального слова від отця Олега Смереки та спільної молитви за матерів. «Ми любимо і поважаємо кожну з наших матерів за те, що вони люблять нас, піклуються про нас, за нас дбають і моляться, – говорить отець Олег. – Вони віддають свої серця, сили, здоров’я задля дітей, задля кожного з нас. Тому це свято матері є завжди найтеплішим та найурочистішим. У цей день ми не стільки вітаємо наших матерів, а задумуємося над тим, наскільки ми є добрими дітьми для них. Наскільки вміємо їм допомогти, пошанувати їх і віддати свою любов для них».
Після молитви з вітальним словом виступив секретар міської ради Юрій Химин: «Дорогі наші матері! Від щирого серця вітаю вас з цим найпрекраснішим весняним святом – Днем Матері. Дякую вам за вашу материнську любов – це те, що є найціннішим у житті. Ваша материнська любов зігріває нас, коли у нашому житті трапляються важкі хвилини, вона надихає нас і підсилює нашу радість, коли ми щасливі. Хотілось би побажати в цей день всім нашим матерям, щоб вони були здорові і щоб в такий важкий час їхні очі зволожувалися тільки сльозами радості, а не смутку». Від імені міського голови Ігоря Яворського пан Юрій вручив членкиням громадської організації «Союз Українок» грамоти Бориславської міської ради. Їх отримали Ванда Солецька, Богдана Солецька, Мирослава Павлюк, Надія Онисько, Ганна Костик, Марія Підлубна, Алла Мулява.
Історія святкувань Дня Матері є доволі цікавою. Свято народилося в США 100 років тому. Згодом його стали відзначати українці Канади, а ще пізніше, майже 90 років тому, традиція відзначати День матері з’явилася у Галичині. При тоталітарному режимі вшанування жінки-берегині заборонили, бо мати-українка виховувала дітей та внуків у національно-патріотичному дусі, вчила бути вірними традиціям батьків та дідів. Звісно, це не вписувалося у тогочасні догми.
Традиція відзначати День матері повернулася у роки національного відродження. Завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема «Союзу Українок», Свято матері у 1990 році повернулося в Україну. Воно знову появилося у національному календарі українців, при чому святкувати його стали не лише галичани, а й українці всіх регіонів нашої Вітчизни. Святкування Дня Матері в Україні введене у 1999 році указом Президента. Велика популярність свята цілком зрозуміла – з покон віків мама була найдорожчою та найріднішою людиною для кожного. Мами присвячують життя своїм дітям, жертвуючи всім заради їх щастя. Від неї залежить виховання дитини. Лише мати здатна прищепити дитині любов до рідної землі і виховати з неї справжнього патріота.
Ми з вами живемо у непростий час, коли в Україні не лише утверджується державність а й гримить на Сході справжня війна, матері мусять переносити не лише тривоги за синів і дочок, які відстоюють власну державу, а й біль утрати по загиблих.
Після традиційних вітань та виступів розпочався святковий концерт, на якому діти щиро і з любов’ю вітали своїх матерів віршами, піснями та танцями. Відкривали його наймолодші учасники з дитячого садка №20. Вони гарно розповідали вірші про мам, дякували їм за все і вітали зі святом. Вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості також потішили присутніх в залі своїми виступами: хор виконав пісню «Ми діти твої, Україно», танцювальними композиціями «Танець з віночками», «Ми українці», а Ольга Дубинчук та Андрій Кононенко співали «Пісню життя», жвавою і веселою була хореографічна картинка «Зустріч», також виконувались вокально-хореографічні композиції «Калинонька» і «Карпати». Проникливим до глибини душі став виступ учениці ЗОШ № 4 Ольги Тимчишин, яка заспівала пісню «Синові» під власний акомпанемент на бандурі. Танцювальний колектив «Перлинка» виконав хореографічну картинку «Квіточко моя». Прозвучало на святі багато пісень про маму, родину та Україну від Марти Крагель «Ти моя мамо», Софії Микулич «Материнська любов» (ЗОШ № 3), Ірини Дейнеги «Балада про матір» (ЗОШ № 7), Ірини Дрич «Пісня про маму» (ЗОШ № 4), Ірини Дубенчук «А мама жде» (ЗОШ № 8), Вікторії Чорної «Берегиня роду – мати українка» (ЗОШ № 1), Божени Гамар «Україна-мати» (ЗОШ № 1), Софії Кудрич «Родина» (гімназія). Від школи № 1 також виступали і молодші школярі з танцем «Веселі бджілки», а ЗОШ № 5 представила дівочий хор, який виконав пісню «Чарівна скрипка».
Завершилося свято дійсно захоплюючою і величною вокально-хореографічною композицією у виконанні вихованців БДЮТ «О, свята Україно».
Танці, співи, вірші – все було для найрідніших бабусь, мам та сестер. Дитячі щирість та любов наповнили своєю енергію кожного, хто прийшов до залу у цей день, подарували море позитивних емоцій, радості та гордості за підростаюче покоління.
Величезна подяка тим матерям, які так самовіддано опікуються своїми дітьми і вірять у них. Божої вам ласки та заступництва Богородиці Діви Марії на все ваше життя, здоров’я вам, радості і шани від ваших діточок та внуків і всіх земних благ.
Дорогі читачі, частіше обнімайте своїх матерів, щиро говоріть їм про свою любов до них, поважайте їх і піклуйтесь про них, адже мама – це найдорожчий скарб у нашому житті, який ми повинні трепетно оберігати і шанувати.
Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.