Водонасосна станція «Рибник» збільшує потужність

У вівторок, 24 травня, нарешті сталося те, чого дуже чекали у міській раді та КП «Бориславводоканал» – запустили другий насосний агрегат на водонасосній станції «Рибник». Як би не дивно це прозвучало, але таким чином ефективність роботи станції збільшилась аж удвічі.
Вже майже рік на станції працював лише один насос, який подавав воду і дійсно пощастило, що він не підвів і дочекався свого «колеги». Удвох їм тепер працюватиметься набагато легше та безпечніше, бо значно зменшився ризик залишити мешканців Борислава та Східниці без води на невизначені терміни.
Для першого запуску нового насосу приїхало чимало представники міської влади на чолі з міським головою Ігорем Яворським та керівництво «Бориславводоканалу» .
В. о. директора комунального підприємства «Бориславводоканал» Ярослав Лопушанський розповів, що один єдиний робочий насос був найбільшою проблемою і змушував постійно переживати за його працездатність. «Була дуже велика загроза зриву подачі води в місто, – говорить пан Ярослав. – Взагалі ще в 2006 році, коли ми завезли нові насоси із заводу, планувалося поставити дві пари насосних агрегатів. Два мали працювати в постійному режимі, один – в резерві, а ще один – на профілактиці чи в ремонті. І таким чином чотири насоси могли повністю, на всі 100 відсотків, забезпечувати роботу насосної станції. З червня минулого року з певних причин працював лише один насос. У решти вийшли з ладу двигуни, бо ними довгий час ніхто не займався, не було профілактики, ремонтів, ревізій. 26 червня, після того як я вже приступив до своїх обов’язків, ми відвезли на львівський завод ПМК-14 наші електродвигуни, а самі насоси погодився відремонтувати Бориславський завод РЕМА. Запуск цього насосу мав відбутися набагато швидше, але нам не вдалося це зробити. Зараз запускаємо разом двигун з насосом. На щастя, епопея з ремонтами закінчується і зараз у нас в планах є робота з іще трьома електродвигунами. Вони в неробочому стані, але ми не збираємося задіювати їх в нашій насосній станції, а поміняти на один хороший електродвигун, який потрібен для нашого третього насоса. Таким чином ми будемо мати три насосних агрегати, які в любий час зможемо запустити в роботу».
Пан Ярослав також був дуже вдячний владі міста за величезну підтримку, адже за три терміни, що очолює підприємство лише зараз відчув реальне бажання влади допомогти водоканалу. «Міська влада настільки включилася в роботу, що я впевнений у хорошому результаті. Коли ми закінчимо основну і найважчу роботу по насосах і самій насосній станції, треба наладити обіг, вакуумний вимикач, поставити відповідне обладнання, щоб не витрачати гроші на реактивне обладнання і багато інших робіт по насосній станції. Основне наше завдання – налагодити насосний агрегат, який би міг почати працювати – ми виконали зараз. Перший суттєвий і серйозний крок уже зроблено. Наступне питання – треба братися за водоочисну станцію «Бухів», що потребує не менш серйозних кроків для того, щоб мати змогу якісно підготувати воду для подачі на Борислав і Східницю. На мій погляд, найважливішим завданням для «Бориславводоканалу» – це зберегти воду в місті, яку ми звідси подаємо таким довгим шляхом. Зараз на подачу води витрачаємо занадто багато електроенергії, але втримати і належно доставити її до споживачів ми не можемо через величезні втрати, що маємо в трубопроводах мережі міста. Мусимо докласти максимум зусиль – матеріальних, моральних, фізичних – щоби змогти забезпечити цілодобове водопостачання міста».
«Бориславводоканал» старається робити все для того, щоб не зменшуючи подачу води на місто, зменшити витрати в першу чергу електроенергії, адже це 65 % вартості тарифу. Керівник підприємства сказав, що вже на сьогоднішній день при тих самих об’ємах подачі води затрати електроенергії в кіловатах суттєво зменшилася. На превеликий жаль, важко встигати за цінами на електроенергію. Якщо ще у квітні було взято електроенергії на 380000 грн., то тепер при тій самій кількості кіловат потрібно заплатити вже 420000 грн.
Дуже активно долучалися до роботи «Бориславводоканалу» депутати місьої ради Ігор Тарновецький та Руслан Зелінський. Вони також були в складі «делегації» на станції «Рибник» і небайдуже обговорювали водні проблеми міста.
– Проблеми водопостачання у Бориславі не нові і ми з самого початку взялися координувати роботу «Бориславводоканалу» в питанні покращення водопостачання і зменшення втрат води, – розповідає Руслан Зелінський. – Разом з Ігорем Тарновецьким ми виступаємо ініціаторами проведення нарад, стараємося ледь не щодня бути на водоканалі, включатися в обговорення різноманітних питань, пропонуємо свої варіанти. Стараємося вказати зі сторони на те, що ми бачимо краще. Адже не завжди влада може через певні бюрократичні процедури вирішити ті чи інші питання. Ми, депутати, служимо таким своєрідним буфером між КП «Бориславводоканал» і владою. Тож можемо зі своєї сторони в неробочий час проконтролювати роботу водоканалу і вносити свої пропозиції. Зараз працюємо на зменшення втрат води та електроенергії і, власне, запуск сьогоднішнього двигуна дасть нам можливість це зробити.
З метою економії використовуватимуть нічний тариф, коли електроенергія є найдешевшою. Наступним етапом у покращенні роботи водоканалу буде збір та утримання води у спеціальних резервуарах, які знаходяться на вул. Палія.
– Запірна арматура в цих баках була уже відремонтована за допомогою спеціалістів і працівників газопереробного заводу, – говорить Ігор Тарновецький. – Основна проблема, яка є по баках РЧВ, це їх очистити, помити і поставити нову дренажну трубу. Зараз працюємо дуже наполегливо і надіємося побачити достойний результат. Ми з Русланом Омеляновичем не тільки в робочий, а й в позаробочий час контролюємо роботу водоканалу, допомагаємо чим можемо, сідаємо разом і обговорюємо проблеми, доходимо до спільного рішення. Дуже добре є те, що керівництво водоканалу сприяє цьому і розуміє, які перспективи в нас є. Так само нас розуміє і підтримує міська влада.
Міський голова Ігор Яворський також добре орієнтується в проблемі, адже не просто працює з документами в кабінеті наодинці, а постійно зустрічається з працівниками водоканалу, небайдужими депутатами і сам активно цікавиться усіма аспектами роботи. «Власне, зараз ми стараємось керуватись в роботі вирішенням технічних проблем використовуючи науковий підхід. На першому місці не стоїть звична логіка чи задум, а наука та інженерна думка. Таким чином вдалося чимало зекономити – втрати води зараз є набагато меншими, зменшились навіть витрати на електроенергію, яку використовують для подачі води на водоочисну станцію «Бухів». Це перший результат, який можна сміливо назвати предметом гордості».
Пана Ігоря підтримав і його перший заступник Едуард Бринь, на думку якого принцип роботи, що ґрунтується у виведенні водоканалу на належний рівень – це завдання дуже важливе. «Принцип роботи лежить в комплексному підході, тобто належна робота підприємства можлива тільки тоді, коли всі рухаються в правильному напрямку, який дає в довгій перспективі надії на хороший результат. Цей двигун дасть надійність підняття води на «Бухів» і можливість перепочити та акумулювати сили для приділення уваги в інших напрямках. Працювати потрібно у першу чергу над тим, щоб зняти причину проблеми. Можливо, спочатку це не надто зрозуміло, але потім така схема дає результат. Уже вдалося покращити водопостачання, ліквідувавши великі витоки. При закачуванні води на «Бухів», вона просто втікала. З цим вже справилися і тепер працюємо над тим, щоб поставити правильну гідравліку в місті для нормалізації тиску. Це дасть змогу мати воду практично постійно у потрібний для людей час».
Близько 2,5 місяців насос не могли запустити. Та завдяки працівникам газопереробного заводу та запрошеним спеціалістам насос відцентрували і нарешті запустили. Міський голова був надзвичайно радий цьому, адже те, що одна пара з насосу і двигуна працювала майже цілий рік без збою дійсно неймовірно. «Дуже вдячний всім, хто долучився до цього питання, хто допомагав, насамперед, генпідрядникам і членам депутатського корпусу, громадськості, тому що спільними зусиллями ми виконали дійсно хорошу роботу». Також пан Ігор запевнив мешканців міста, що робота буде продовжуватись в тому ж напрямку. Мета одна – найболючіше питання водопостачання для мешканців Борислава та Східниці повинно відійти на задній план і не завдавати стільки незручностей в побуті. Не варто слухати політиканів, які кажуть, що КП «Бориславодоканал» влада та інші зацікавлені особи планують передати в приватну власність. Як наголосив Ігор Яворський, завданням міської влади є збереження комунального підприємства, покращення його фінансового стану і забезпечення якісного водопостачання мешканцям міста Борислава та селища Східниці.
У Бориславі не припиняються роботи і по заміні трубопроводів. До кінця цього місяця, враховуючи вуличні магістралі і трубопроводи, якими підключаються житлові будинки, вже замінено близько 5 км труб. Зараз закінчують роботи на вулиці Хвильового, наступним етапом стане заміна водогону на 3,5 км від пам’ятника Степану Бандері до мікрорайону Бані. Цей водогін надзвичайно сильно пропускає воду і несе величезні втрати. Після Бані в тому ж мікрорайоні будуть роботи по з’єднанню трубопроводу вулиць Куліша і Петлюри. До того були замінені водогони по вулиці Луговій, де долучилися до роботи самі мешканці та депутат міської ради Дмитро Герман. В загальному там було замінено 1200 м труб. Зараз водопостачання в цьому мікрорайоні цілодобове від чого мешканці надзвичайно задоволені, бо до того у них близько трьох місяців взагалі не було води. Після того як вдасться повністю розібратися з витоками води і припиняться зайві витрати електроенергії, місто зможе зекономлені кошти вкласти в покращення очистки води, щоб вона вже приходила в наші оселі у відповідній якості.
Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.