«Книга – мудрість століть»

005

Книги… Ще з дитинства поступово й непомітно входять вони в наше життя й залишаються з нами назавжди. Книга для людини – це невичерпне джерело знань, мудрості, розради. Неможливо уявити наше життя без літератури. Вона дає людині все. Згадаймо вислів І. Я. Франка: «Книги – морська глибина: хто в них пірне аж до дна, той, хоч і труду мав досить дивнії перли виносить».
Книжки завжди були найбільшими цінностями людства. Вони допомагали пізнати історію, культуру, побут та звичаї як свого, так й інших народів. Ще за часів князювання Ярослава Мудрого була створена велика бібліотека, а книги коштували дуже дорого та вважалися неабиякою розкішшю. Дозволити собі вдома мати книгу могли лише аристократи.
Але минав час, змінювалися люди, побут… Та книга все ж лишилася великою цінністю. Книги – знак освіченості. Чим більше книг має людина, тим більшу повагу виявляють до неї оточуючі. Та хочеться навести деякі вислови видатних людей про книгу:
«Коли людина припиняє читати, вона перестає мислити» (Д. Дідро);
«Книги для мене, як хліб насущний, необхідні» (Т. Шевченко).
Знання багатьох поколінь зібрані у Храмі книги – бібліотеці. І потрібно мати неабиякий хист, самовідданість, вкласти титанічну працю, щоб зберегти, систематизувати і доповнити книжкову скарбницю.
І недаремно бібліотеки називають скарбницями усіх багатств людського духу, а бібліотекаря – мудрим керманичем у книжковому морі, у якому книги – своєрідні кораблі думок, що мандрують хвилями часу і дбайливо несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління.
Саме бібліотекар зорієнтує читача у безмежному океані книг, порадить, зацікавить. Він завжди відчиняє нам двері у захоплюючий світ літератури.
Серед найвизначніших книжок людства слід назвати книгу життя – Біблію, яка є найстарішою книгою світу. Читаючи Біблію, ми вчимося жити і діяти згідно із заповідями Христовими, жити праведно.
Другою за знанням книгою для українців я вважаю «Кобзар» Т. Г. Шевченка – це книга правди, що однаково дорога всім поколінням.
Віками книги збирають людську мудрість. В книгах відображена історія людства, його досвід, думки, почуття. Книги стали для нас такою ж необхідністю як земля, чисте небо над головою, як хліб насущний на столі. Важко навіть собі уявити, як би розвивалася культура планети Земля, коли б не було винайдено книгу. А народна мудрість каже: «Книга вчить, як на світі жить», “Книга – джереложиття», «З книгою жити – з добром дружити».
А що означає слово «бібліотека»? – це книгозбірня. Сучасна бібліотека збирає не тільки твори друку, а також електронні книги, компакт-диски CD-ROM та DVD-ROM, які є популярним засобом для розповсюдження програмного забезпечення, відео, мультимедійних програм та ін.
Сьогодні комп’ютерні технології використовуються при комплектуванні фондів бібліотек, веденні електронного каталогу, популяризації масової діяльності в мережі Інтернет та віртуального обслуговування користувачів. Саме бібліотека стала складовою інформаційного суспільства. А застосування новітніх технологій підняло роботу бібліотеки на новий рівень. «Якщо стара бібліотека булла джерелом, до якого йшли всі, хто бажав знань, то новітня – це водопровід, який розносить життєдайну вологу по будинках» (Мельвіль Дьюі).Тому сучасну бібліотеку почали називати: «віртуальна бібліотека», «електронна бібліотека» та ін.
Чи потрібна бібліотека в майбутньому? Так, бібліотека завжди була і надалі збережеться як інтелектуальний і інформаційний центр; бібліотека стане популярним місцем спілкування людей; одна маса знань ще не робить людину щасливою і мудрою, не рятує від самоти… Бібліотека – це той храм, де завжди народжується і зберігається духовність. Пам’ятаймо, що у давнину бібліотеку називали «дім життя», «притулок мудрості», «аптека для душі».
Зараз настала епоха інформаційних технологій: компютерів, ноутбуків, мобільних телефонів, Інтернету. Тому часто доводиться чути, що Інтернет та книжка стали ворогами. Мовляв, Інтернет витіснить надруковану книгу. Ні, це абсурд… Друкована книжка сповнена якоїсь особливої чарівності.
Раніше те саме казали про телебачення. Але минули роки, а люди, в яких є вдома телевізор, все одно купують книжки, беруть їх у бібліотеці і читають. А не читають книг ті, хто й без телевізора та Інтернету нічого б не читав.
Я вважаю, що сьогодні Інтернет, навпаки, допомагає книзі. Отже, книги стали доступніші завдяки Інтернету. Ще я вважаю, що книга в електронному вигляді все одно не замінить друковану. Монітор навантажує очі, перед ним не посидиш без кінця. Інтернет-книга не може слугувати подарунком на день народження або інше свято, це лише джерело швидкісної інформації, тоді як книжка – цеджерело думок, переживань. В ній немає гарних ілюстрацій, як в друкованій, до того ж друкована книжка сповнена якоїсь особливої чарівності. Її можна взяти до рук, погортати, вона пахне друкарнею.
Сьогодні людство вже вкотре вирішує, наскільки гарно і наскільки погано те, що Інтернет проник в усі сфери нашого життя.
Проти Інтернету виступають ті, хто хвилюється за здоров’я майбутніх поколінь, бо щоденне спілкування з комп’ютером погано впливає на стан організму, до того ж зменшується час, який люди раніше витрачали на фізичну працю та заняття спортом. Крім того, Всесвітня павутина значно зменшила живее спілкування та замінила його на спілкування у всіляких чатах та на форумах. Той, хто любить читати, ніколи не проміняє звичайну книжку не бездушний монітор комп’ютера.
Дуже багато дітей та підлітків проводять майже весь свій вільний час у віртуальному світі, нехтуючи навчанням, друзями, здоров’ям. У них виникла нова форма залежності –комп’ютерна. Багато ігор популяризують насильство, брутальну мову. Спостерігається відставання у навчанні, брак живого спілкування, проблеми зі здоров’ям, насамперед падає зір, болі в спині, що призводять до більш тяжких захворювань, сидячий спосіб життя призводить до порушення обміну речовин і як наслідок цього до ожиріння.
Інформаційні технології безперечно покращують наше життя та роблять його комфортнішим. Але у гонці за усім новим не треба забувати звичні нам речі, такі як живее спілкування, ігри на повітрі, паперові книжки, які можна колекціонувати на полицях.
Ми, працівники юнацької бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Бориславської МЦБС, вдячні підприємцю В. Голобутовському за спонсорськудопомогу у придбанні книг та періодики. Нашими спонсорами є і самі користувачі, які не байдужі до проблем бібліотек, а саме: О. Грицишин, М. Вацик, Г. Ізваріна, Л. Расказова, О. Адамович, І. Геніна, В. Гніденко, М. Фецяк.
У нашій бібліотеці діє акція «Подаруй книгу бібліотеці», в якій взяли участь Г. Костик, А. Андрушків, В. Настенко, Д. Бурмич. Вони відгукнулися на акцію і подарували книги бібліотеці-філії № 6 для юнацтва.
Отже, читайте! І нехай у вашому житі не буде жодного дня, коли б ви не прочитали хоч однієї сторінки з нової книги!
А Всеукраїнський день бібліотек підносить бібліотечну справу на високий щабель визнання державою праці хранителів людської мудрості. Бібліотекар, залишаючись один на один з користувачем, стає провідником у храмі знань, незалежно чи це у великій книгозбірні чи сільській філії. То ж бажаємо всім міцного здоров’я, родинного тепла, творчого натхнення, нехай з вами завжди буде Віра, Надія, Любов і Мудрість!
Спасибі вам за душі золоті,
Що людям ви даруєте турботу
Нехай щастить повсюди у житті
Удачі вам і вдома й нароботі.
Щоб вам жилось на світі легко й світло
Хай серце ваше буде молодим
Таким як є – і щирим, і привітним!

Ольга СМЕРЕКА,
завідувачка бібліотеки-філії № 6 Бориславської МЦБС

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.