Децентралізація: проблеми і перспективи утворення великої Бориславської спроможної громади

Минулий тиждень для громадськості та депутатського корпусу Борислава виявився напруженим. У місті вперше серйозно заговорили про адміністративно-територіальну реформу та почали перейматися інтересами Борислава. Своєрідним каменем спотикання для активних громадян та депутатів міської ради стали два проекти Перспективних планів спроможних територіальних громад Дрогобицького району.
У першому Бориславу відводиться роль одного із чотирьох майбутніх адміністративно-територіальних центрів Дрогобицького району, навколо якого об’єднуються 14 населених пунктів регіону, включаючи селища Підбуж та Східницю. У другому – Борислав виступає центром об’єднання у спроможну територіальну громаду Дрогобиччини трьох населених пунктів – Борислава, Попелів та Ясениці-Сільної. При реалізації такого варіанту об’єднання курортне селище Східниця, а також смт. Підбуж виступають окремими центрами об’єднаних територіальних громад регіону поряд із містами Дрогобичем, Трускавцем, смт. Меденичі, а також Новим селом Дрогобицького району, які у ході денцентралізації стають окремими адміністративно-територіальними центрами Дрогобицького регіону.
Саме ця розбіжність у підходах до визначення ролі та місця Борислава у процесі формування об’єднаних спроможних громад Дрогобиччини стала поштовхом до гострої дискусії на сесії Бориславської міської ради. За наслідками обговорення проблеми депутатський корпус ухвалив звернення до голів Львівської обласної ради Олександра Ганущина та облдержадміністрації Олега Синютки, а також голови постійної діючої депутатської комісії Львівської обласної ради з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Володимира Сагана.
Минулого вівторка відбувалося засідання профільної комісії облради з питань децентралізації, відтак на її засідання до Львова вирушила представницька делегація з Борислава.

Борислав стоїть на позиції об’єднання навколо себе 14 населених пунктів регіону
Метою поїздки на засідання постійної комісії з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Львівської обласної ради чисельної бориславської делегації на чолі із секретарем ради Юрієм Химиним та заступником міського голови Богданом Монастирським була категорична незгода депутатів Бориславської міської ради та громадськості міста із проектом перспективного плану спроможних територіальних громад Дрогобицького району, згідно якого до Борислава приєднуються лише сільські громади Ясениці-Сільної та Попелів, а не 17 адміністративно-територіальних одиниць Дрогобицького району, включаючи території Східницької та Підбузької селищних, а також Модрицької, Попелівської, Ясенице-Сільнянської, Бистрицької, Довжанської, Новокропивницької, Опаківської, Рибницької, Старокропивницької, Ластівківської, Залокоцької, Смільнянської, Нагуєвицької та Урізької сільських рад, як це було передбачено раніше.
Борислав, – за твердженням міського голови Ігоря Яворського, – має усі перспективи, щоб стати центром великої об’єднаної громади, яка буде налічувати у своєму складі 17 населених пунктів, а не три, як це передбачено варіантом, винесеним на розгляд та затвердження обласної ради профільною комісією.
– Адміністративні амбіції та спроможність Борислава, – зазначає Ігор Яворський, – стати центром великої об’єднаної територіальної громади підтверджуються економічними показниками. Після об’єднавчих процесів у бюджеті великої об’єднаної Бориславської громади утвориться профіцит бюджету, який дозволить розвивати приєднані території та успішно розвивати створену спроможну громаду. У Бориславі для цього є усі можливості. У місті наявні усі структури органів державної влади та місцевого самоврядування, які сьогодні функціонують і здатні надавати послуги значно більшій кількості населення. Місто має значний кадровий потенціал, розвинуту промислову та навчально-методичну базу, відтак може і повинно стати центром об’єднання навколо себе значної кількості населених пунктів, як це і було передбачено передостанньому варіанті проекту перспективного плану об’єднаних територіальних громад Дрогобиччини, що був оприлюднений офісом реформ Львівщини задовго до появи останнього варіанту із сімома спроможними громадами. Ми стоїмо на позиції – наголосив Ігор Яворський – об’єднання навколо Борислава 14 населених пунктів, в тому числі Східниці, яка повинна входити у формат великої спроможної Бориславської громади.
Оскільки комісія з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Львівської обласної ради 18 жовтня при розгляді питання утворення об’єднаних територіальних громад в Дрогобицькому районі не дійшла згоди, то уже в п’ятницю, 21 жовтня, у Дрогобицькій райдержадміністрації відбулася розширена нарада з питань децентралізації за участю міських, селищних і сільських голів населених пунктів Дрогобиччини, а також депутатів місцевих рад різних рівнів. Керівництво району, міські, сільські та селищні голови, вкотре взялися обговорювати та узгоджувати можливі межі майбутніх об’єднаних громад найбільш населеного регіону Львівщини. До вирішення суперечливих питань, пов’язаних із реалізацією адміністративно-територіальної реформи на території Дрогобицького району, долучився також координатор Регіонального офісу реформ, радник голови Львівської облдержадміністрації з питань децентралізації Віталій Корецький.

Суперечливі моменти об’єднання територіальних громад Дрогобиччини
Однак конструктиву на нараді було мало. Після чотирьохгодинної розмови дійти згоди у суперечливих питаннях формату об’єднання та майбутніх центрів спроможних територіальних громад досягти так і не вдалося.
Невизначеною залишається ситуація навколо Стебника, який в останньому проекті плану перспективних громад віднесли до Дрогобицької громади. Влада міста Дрогобича виступає проти цього, бажаючи створити окрему територіальну громаду із центром у Стебнику, але наближені до Стебника села не виявляють великого бажання об’єднюватися навколо нинішнього міста-сателіта Дрогобича.
Ще одним каменем спотикання децентралізації на Дрогобиччині виступили Рихтичі. Відповідно до перспективного плану цей населений пункт повинен влитися в об’єднану Дрогобицьку громаду. Однак село виявило завидну ініціативу, збираючи необхідний пакет документів для того, щоб створити окрему Рихтицьку громаду, яка хоче об’єднати навколо себе 11 навколишніх сіл, виявляючи при цьому завидну активність. Сільський голова Рихтич Федір Андрійчик передав координатору Регіонального офісу реформ Віталію Корецькому необхідні документи – протоколи зборів, проведених в 11 селах та списки письмових опитувань мешканців сіл, які висловились за об’єднання в Рихтицьку громаду. Тож, цілком можливо, що на наступному засіданні профільної комісії обласної ради у проекті перспективного плану спроможних громад Дрогобицького району з’явиться восьма громада, яка внесе суттєві зміни у формат та розміри майбутніх об’єднаних територіальних громад, що мали утворитися навколо Дрогобича, Меденич та Нового села.
Формат великої Трускавецької громади, яка планує об’єднати навколо Станилю, Модричі, Орів, Доброгостів, Уличне, з маленькими селами Зимівки і Бистрий викликає спротив у громадськості самого Трускавця, яка в особі голови ГО «Рада міста» Лесі Дідик, пробувала донести до координатора Регіонального офісу реформ безперспективність такого об’єднання разом із вимогою проведення широкої громадської дискусії навколо формату цього об’єднання. Це при тому, що об’єднання навколо Трускавця п’яти сільських громад підтримується Регіональним офісом реформ, Львівською облдержадміністрацією, а також мешканцями сіл Орів, Доброгостів та Уличне, які виявили бажання влитися у велику спроможну Трускавецьку громаду. Ніяк не може чи не хоче визначитися щодо свого майбутнього сільська громада Модрич. Село намагається втримати свій незалежний статус і наразі не має наміру приєднуватися ні до Трускавця, ні до Дрогобича, ні до Борислава.
Свою принципову позицію на нараді утворити велику об’єднану спроможну громаду, яка об’єднає навколо себе 14 населених пунктів, на нараді в Дрогобицькій райдержадміністрації у черговий раз підтвердив Борислав. Місто виявило бажання об’єднати навколо себе всі населені пункти, які сьогодні пропонуються до Східницької об’єднаної територіальної громади та саму Східницю, а також населені пункти, які мають увійти до Підбузької об’єднаної громади. Окрім того Борислав заявив свої претензії на об’єднання із територією села Модричі, яке у буквальному розумінні слова інтегроване у місто нафтовиків. При реалізації такої моделі одна Бориславська громада зайняла б за площею більшу половину Дрогобицького району. Однак для реалізації такого плану відразу виникло ряд суттєвих перепон. Голова Підбузької селищної ради Марія Куцір заявила про адміністративні амбіції Підбужа створити окрему спроможну громаду, об’єднавши навколо себе села Опаку, Залокоть, Смільну, Нагуєвичі, Медвежу, Унятичі та Уріж. Серйозною перепоною до створення великої Бориславської громади є бажання Модрич утримати свій незалежний статус, а також категоричний спротив Східниці, громада якої бачить свій подальший розвиток виключно в рамках окремої об’єднаної територіальної громади, у яку увійдуть навколишні села. Позицію східницької громади представники бориславської делегації називали «зрадницькою», а спроби створити окрему територіальну громаду поза межами Борислава «сепаратизмом». Східниці дорікали тим, що вона довго була адміністративною одиницею, яка юридично знаходилась в підпорядкуванні Бориславської міської ради і тривалий час використовувала матеріальні ресурси міста для свого розвитку. Не обійшлося також без нагадувань про медичний коледж та професійний ліцей, воду та міське сміттєзвалище Борислава, якими східничани користуються досі. Проте ці аргументи сприймалися учасниками наради з глибокою іронією та скептицизмом і жодним чином не ставили під сумнів відверте бажання курортного селища вирватися з-під опіки Бориславської міської ради.

Аргументи Східниці щодо утворення окремої спроможної громади
Східниця на процес творення великої спроможної територіальної громади Борислава має свій погляд. Селищний голова Східниці Іван Піляк розповідає, що ще 23 квітня 2015 року, тобто відразу після оприлюднення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» та Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад», депутати Східницької селищної ради ініціювали процесс об’єднання громад рекреаційної зони Карпат Дрогобицького району в єдину спроможну територіальну громаду із центром у Східниці.
– Про намір депутатів селищної ради Східниці створити окрему територіальну громаду із центром у Східниці, – продовжує розповідь Іван Піляк, – я особисто повідомив учасників кущової наради за участю міського голови Борислава, селищних та сільських голів, яка проводилася за ініціативи Регіонального офісу реформ у залі засідань Бориславської міської ради у перших числах травня того ж таки 2015 року. У мене особисто, – наголошує Східницький селищний голова, – викликає подив, що Борислав згадав про адміністративно-територіальну реформу та спроможну об’єднану територіальну громаду через півтора року і пробує чинити спротив об’єднавчим процесам рекреаційних територій навколо Східниці. Допускаю, – зазначив Іван Піляк, – що попередня влада у місті була погана. Але ж термін каденції цієї влади сягає року. У мене виникає запитання: а що конкретно зробив нинішній депутатський корпус Бориславської міської ради у плані об’єднання громад?
Східницький селищний голова відверто признається, що йому прикро чути з боку окремих депутатів Бориславської міської ради звинувачення у «зрадництві», «сепаратизмі» та «підкилимних» домовленостях. Поява у проекті перспективного плану спроможних територіальних громад Дрогобицького району Східницької територіальної громади, яка об’єднує у собі сільські населені пункти рекреаційної зони Дрогобицького району, обумовлена необхідністю подальшого стрімкого та ефективного розвитку територій, які бачить своє майбутнє у розвитку лікувально-оздоровчої та туристично-відпочинкової галузей. Борислав – велике промислове місто із давньою історією та традиціями. Відтак поєднувати в одному територіальному об’єднанні два протилежних за напрямками вектори розвитку громад надзвичайно складно. Тому селищна громада виступила із ініціативою створення окремої спроможної об’єднаної Східницької громади. Входження Східниці в Бориславську об’єднану громаду за твердженнями самих східничан гальмуватиме розвиток курорту та рекреаційних територій.
Півтора року, – зазначає Іван Піляк – із дня в день я їжджу по гірських селах і переконую людей в доцільності об’єднання громад навколо Східниці. Як результат – у листопаді 2015 року Кабінет Міністрів України у переліку спроможних територіальних громад Львівщини затвердив окрему Східницьку територіальну громаду. Невже цього ніхто не бачив чи не знав?
– Якщо місто Борислав , – продовжує Східницький селищний голова, – мало амбіції виступити адміністративно-територіальним центром великої Бориславської громади, то про це потрібно було офіційно заявити, хоча б тій же східницькій громаді, обґрунтувати свою позицію, спробувати переконати людей. Але чогось такого не зроблено досі. Чути лише пустопорожні балачки, які не додають честі ні місту Бориславу, ні його громаді.
Східницький селищний голова Іван Піляк також розповів, що станом на сьогоднішній день ініціатива утворити окрему спроможну територіальну громаду із центром у Східниці отримала офіційну підтримку п’яти територальних громад сільських населених пунктів, які офіційно підтвердили свою готовність увійти до складу Східницької об’єднаної спроможної громади. В інших населених пунктах гірської зони Дрогобицького району питання входження сільських громад у склад об’єднаної Східницької громади активно обговорюється. Якщо набуде чинності закон про «олійні плями», то, відповідно, питання утворення на території Дрогобицького району Східницької спроможної територіальної громади виришиться само по собі, оскільки громади, що дали свою згоду об’єднатися навколо Східниці складуть переважну більшість населення майбутньої спрможної громади.

Суперечності повинні врегулювати самі громади
Радник голови ЛОДА з питань децентралізації та водночас координатор Регіонального офісу реформ Віталій Корецький у своєму виступі зазначив, що адміністративно-територіальна реформа здійснюється в Україні за двома взаємопов’язаними напрямками. Це динамічні процеси, які визначаються Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Перший – це процес добровільного творення об’єднань спроможних територіальних громад, а другий – cкладання проектів перспективного плану територій. Радник голови ЛОДА з питань децентралізації не приховував, що є прихильником утворення більших громад, адже благополуччя та добробут громади формує податкова база, яка є на її території. Відтак чим більше в об’єднаній територіальній громаді проживає платників податків, тим це краще для формування її бюджету. Проте формат будь-якої об’єднаної громади визначає не офіс реформ чи ЛОДА, а самі мешканці того чи іншого населеного пункту, які приймають рішення про об’єднання та створення спроможних територіальних громад. Окремо Віталій Корецький зупинився на матеріальних ресурсах, на які можуть розраховувати громади після завершення об’єднавчих процесів. Цей ресурс є одноразовою субвенцією із Держбюджету для новоствореної спроможної громади і у 2017 році буде обчислюватися у розрахунку 700 грн. на одного сільського жителя, який увійшов до складу об’єднаної громади. У натуральних величинах додатковий фінансовий ресурс, на який можна розраховувати у випадку створення об’єднаної Східницької територіальної громади буде складати 6,3 млн. грн., а Борислав при об’єднанні із Ясеницею-Сільною та Попелями додатково отримає більше 3 млн. грн. для розвитку інфраструктури території. Координатор Регіонального офісу реформ Віталій Корецький не виключає також і того, що питання затвердження Перспективного плану спроможних територіальних громад Дрогобиччини можуть переносити до тих пір, допоки існуючі суперечності поміж населеними пунктами не будуть врегульовані спільним взаємовигідним для територій рішенням. Лише після прийняття громадами такого взаємовигідного рішення Проект перспективного плану спроможних територіальних громад Дрогобиччини може бути винесений на розгляд сесії Львівської обласної ради.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.