«Мій поклик – праця, щастя і свобода»

img_1636

До 160-річчя від дня народження та Року Івана Франка

«О краю мій! Підгір’я ти прекрасне,
Як я люблю, як я люблю тебе!
Мов зірка та, що світить і не гасне,
Так та любов в душі моїйживе»
Іван Франко.

До Року Івана Франка і 160-річчя від дня народження в бібліотеці-філії № 6 для юнацтва працівники бібліотеки спільно з учнівським колективом ЗОШ № 5 підготували літературну годину «Мій поклик – праця, щастя і свобода».
Розпочали захід працівники бібліотеки Ольга Смерека та Галина Почіковська. Ведучі заходу учні 8-А класу Вікторія Артеменко та Олександра Томашевич розповіли про життєвий і творчий шлях великого Каменяра.
Поезії Івана Франка «Каменярі», «Тричі мені являлася любов», «Тріолет», «Хоч ти не будеш квіткою цвісти…», «Я забув, що то осінь холодна»,«Моїй не моїй», «Тричі мені являлася любов», пролог до поеми «Мойсей» прочитали учні
8-А класу: Юрій Ситник, Анна Сивохіп, Анастасія Желем, Мар’яна Гірчак, Ангеліна Галіберда, Олексій Гоць, Микола Ларензак, Софія Лесишак і Роман Богданов, Лілія Сидорак, Василь Шрібак, Михайло Яцкевич, Богдан Маців, Надія Піхота. Поезію Валентини Ткаченко «Син коваля» читав Віктор Лютак. Під час літературної години прозвучали пісні «Україна» та «Човен» під музичний супровід Юрія Королика. Бориславська поетеса Ганна Костик прочитала власну поезію «Каменяреві». Бібліотекар Марія Лутчак ознайомила присутніх з книжковою виставкою «Я син народу, що вгору йде». Голова МО «Цвіт нації» Віктор Кравцов поділився спогадами дитинства, вивчаючи творчість письменника.
Справжньою прикрасою свята став колектив будинку школяра «Дивограй», виконавши танець – композицію «Україна», а колектив «Дивоцвіт» ЗОШ № 4 виконав танець «Рушник вишиваний» під керівництвом Мар’яни Флюнт.
Ольга Смерека висловила вдячність вчителям української мови та літератури ЗОШ № 5 Ользі Козич та Лідії Онисько і всім, хто долучився до заходу із закликом вивчати твори нашого Каменяра. Бо назавжди для нас залишились як кредо слова Івана Франка – «Лиш боротись – значить жить». Адже це не просто гасло, а глибока внутрішня переконаність людини, яка пережила страждання, особисті невдачі, переборола тимчасову слабкість духу.
До Івана Франка не заросте народна стежка. До нього приходитимуть все нові покоління, тому, що в його творах вони знаходитимуть правду про темне минуле, про гноблення людини силами тьми і насильства, знаходитимуть вічно палаючий вогонь любові до людини, до свободи, до незалежності, знаходитимуть закличний поклик боротися, не боячись ніяких труднощів, невпинно йти вперед шляхом миру і праці.

Галина ПОЧІКОВСЬКА,
бібліотекар бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Бориславської МЦБС.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.