НЕЛЕГКІ БУДНІ ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ

День  працівників соціальної сфери – свято людей, для яких професією стали проблеми ближніх та допомога у їхньому вирішенні. Однією з установ цього напрямку є і міський центр зайнятості, що здійснює свою діяльність від 1991 року. Мета центру – допомога у працевлаштуванні мешканцям нашого міста і селища Східниці, профорієнтаційна діяльність, узгодження запитів працедавців та людей, які шукають роботу. Тож напередодні професійного свята працівників соціальної сфери ми запросили до розмови заступника директора міського центру зайнятості Галину Цибенко і попросили її більш детально розповісти про роботу цієї установи, про колектив і найважливіші напрямки діяльності. Тож їй слово.
Основний напрямок у роботі центру вивчення запитів ринку праці, пошук роботи для бажаючих працювати і надання їм можливості освоїти нові професії, що мають попит у нашому місті та регіоні. Адже знаємо, що тривалий час рівень зайнятості населення міста знижувався, багато підприємств припинило діяльність, інші зазнавали реорганізації. За останніми даними органів державної статистики, минулого року у Бориславі налічувалося два великих, 10 середніх і 259 малих підприємств. Середньооблікова кількість штатних працівників підприємств, установ та організацій міста (з кількістю найманих працівників понад 10 осіб), зайнятих в економіці Борислава становила 5,8 тисяч осіб, що складає приблизно 1,2 відсотка від кількості зайнятих в економіці області. На малих підприємствах працювало приблизно 1,4 тисячі осіб.
В результаті складної економічної ситуації уже тривалий час на місцевому ринку праці зберігається напружена ситуація. Так, впродовж останніх років на одне вакантне місце претендувало в середньому від 20 до 40 осіб.
По суті, Бориславський центр зайнятості виконує роль посередника, вибудовуючи свої стосунки з роботодавцями на засадах соціального партнерства. Ефективній співпраці з роботодавцями сприяють проведені за ініціативою нашого центру зайнятості різні заходи як от ярмарки вакансій, «круглі столи», Дні відкритих дверей на виробництві, тренінги тощо. Вже маємо значний досвід організації загальноміських заходів за участю міжнародних партнерів, зокрема, щодо розвитку транскордонного співробітництва.
Щороку центр зайнятості у тісній взаємодії з роботодавцями забезпечує роботою близько півтори тисячі громадян, із них понад 25 відсотків належать до соціально вразливих категорій населення, серед яких особи з інвалідністю, демобілізовані військовослужбовці – учасники АТО.
У зв’язку з тим, що роботу отримує тільки кожен третій зареєстрований безробітний, ми активізували зусилля щодо пошуку роботодавців, котрі не співпрацюють зі службою зайнятості в напрямі підбору кадрів. Напрацьовуючи зв’язки з новими роботодавцями та підтримуючи взаємини з тими, хто дещо знизив активність на ринку праці, вдалося збільшити у січні – серпні цього року частку прийнятих роботодавцями працівників за сприяння центру зайнятості.
А взагалі щороку до міського центру зайнятості в пошуках роботи звертається близько трьох тисяч осіб. Навантаження на одного особистого консультанта населення на перше січня цього року становило 220 безробітних, щоденно наші фахівці обслуговують близько 200 осіб.
Значну роль у знятті соціальної напруги належить професійному навчанню безробітних. Можливість отримати нову професію або підвищити кваліфікацію для забезпечення своєї конкурентоспроможності щороку використовують близько дванадцяти відсотків безробітних. Навчання організовується за більш як тридцятьма професіями та спеціальностями в центрі професійно-технічної освіти Держслужби зайнятості, навчальних закладах Львівщини та безпосередньо на робочих місцях у роботодавців. Професійне навчання безробітних здійснюється виключно на замовлення роботодавців, тому рівень працевлаштування після його закінчення завжди сягає ста відсотків.
Особливості сучасного ринку праці визначили необхідність оперативно реагувати на виникнення нових викликів в умовах складної соціально-політичної ситуації. З 2014 року до центру зайнятості почали звертатися демобілізовані військовослужбовці, учасники антитерористичної операції, внутрішньо переміщені особи. Виникла необхідність особливого підходу до роботи з цими людьми. Тож укладено договори про співпрацю з нашими соціальними партнерами з надання юридичної, правової, психологічної допомоги. З початку дії АТО до нас звернулося 35 внутрішньо переміщених осіб, з яких 17 працевлаштовані; 69 військовослужбовців, з яких працевлаштовано 12, в тому числі шляхом сприяння в започаткуванні власної справи та повернення на контрактну службу в Збройні Сили України.
В зоні підвищеної уваги профорієнтація дітей-інвалідів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. В місті функціонує навчально-реабілітаційний центр «Гармонія», санаторна школа-інтернат, дитячий будинок «Оріана». Проблемні питання щодо зайнятості дітей-сиріт та шляхи співробітництва для забезпечення їх соціального захисту є предметом обговорення на зустрічах за участю представників міськвідділу освіти, міського підрозділу Національної поліції у справах дітей, міського відділу соціальних служб для сім’ї дітей та молоді, Асоціації роботодавців.
Так, робота у нас напружена і нелегка, вимагає повної віддачі сил і усвідомлення важливості своєї справи. Саме так злагоджено працює колектив центру зайнятості, який вже багато років очолює Анатолій Стецун. Це колектив справжніх фахівців і однодумців, що ефективно вирішує справді нелегкі завдання, які стоять перед нашою установою. Тож з нагоди професійного свята вітаю усіх своїх колег, бажаю енергії, здоров’я, злагоди в родинах, оптимізму і успішної роботи на майбутнє.

Підготував
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.