Ювілей медичного коледжу: 70 років історії

Минулий тиждень для Бориславського медичного коледжу був сповнений піднесеним хвилюванням та святковими клопотами, адже цього року навчальному закладу виповнилось 70 років від дня його заснування.
Ще у далекому 1946 році ухвала уряду України 14 листопада затвердила заснування Школи медичних сестер у місті Бориславі. Ця подія однозначно мала вагоме значення для Дрогобицького, Сколівського, Старосамбірського, Турківського районів, адже дала змогу відродити у них сферу охорони здоров’я у нелегкі повоєнні роки.
У той час школу очолила лікар Валентина Данилівна Лобковська. Першого ж дня 60 дівчат сіли за парти. При школі також були відкриті обласні курси організації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
Уже в 1947 році підготовані за скороченою програмою медичні сестри прибули на роботу у села згаданих районів. А в 1949 році міста і села районів поповнились випускниками школи медичних сестер. Та підготовлених працівників у школі і на курсах за перші три роки було ще замало. Вони звичайно, поліпшували охорону здоров’я населення, але на меті стояло забезпечення згаданого регіону достатньою кількістю молодших спеціалістів. Тому ухвалою від 31 травня 1954 року уряд України реорганізував школу в Бориславське медичне училище. Завдяки цьому у навчальному закладі готували окрім медичних сестер фельдшерів та акушерок, а в окремі роки і санітарних фельдшерів.
До сьогодні в бориславському районі Тустановичі стоїть одноповерховий будинок. 70 років тому в його кімнатах розпочались заняття: вдень працювала школа медсестер, а у вечірні години – червонохрестівські курси. Дошка та крейда впродовж кількох років були основними підручними засобами викладачів із року в рік, навіть щомісяця школа поповнювалась навчальним приладдям. На заняттях у класних кімнатах стали користуватися друкованими таблицями і схемами, муляжами. Все інше – в лікарняних установах. Та вже у другій половині шістдесятих років було започатковано форсований перехід на кабінетну систему у навчально-виховному процесі.
На сьогодні в коледжі вже функціонують 39 спеціально оснащених кабінетів, 6 лабораторій і 8 навчальних кабінетів на практичних базах, з них: 27 кабінетів доклінічної практики, які розташовані в коледжі, і 12 в гуртожитку, в яких готують студентів за спеціальностями лікувальна справа, сестринська справа та акушерська справа. Також діють кабінети основ суспільних наук і правознавства, історії України та загальної історії, української мови і літератури, основ інформатики та обчислювальної техніки, комп’ютерної техніки та медичної статистики, світової літератури, англійської мови, німецької мови, латинської мови, математики, біології та інші.
На базі гуртожитку створені усі необхідні кабінети з доклінічної практики. Особливо заслуговують уваги хірургічний і акушерсько-гінекологічні блоки, які оснащені сучасною апаратурою та інструментами, предметами догляду за хворими і наближені до умов стаціонару. А вже на базі профільних відділень Бориславської міської лікарні здійснюється практична підготовка із залученням досвідчених фахівців відділень, лабораторій, де встановлено сучасне обладнання.
Для поглиблення своїх знань у сфері медицини та різностороннього розвитку для студентів у коледжі є бібліотека з читальною залою, обладнана сучасними комп’ютерами, під’єднаними до мережі Інтернет, два спортивні зали з силовими тренажерами, військово-гімнастичний майданчик, 25-метровий стрілецький тир, стадіон з футбольним полем, баскетбольний і волейбольний майданчики, музей історії коледжу і народного побуту бойківського краю.
Про цілих 70 років історії можна розповідати дуже багато, адже коледж пережив чимало. Та у святковий день свого ювілею дійсно можна було переконатися, що його сила і слава варті потрачених зусиль. Привітати навчальний заклад, а для когось і alma mater, приїхали чимало гостей та колишніх студентів.
Першим з вітальним словом звернувся до усіх присутніх отець-декан Роман Василів. Він з теплотою згадував як ще у 1989 році нині вже почесний директор коледжу Роман Іванович Поцюрко запросив його викладати студентам християнську етику. Як сказав отець Роман, якщо у медика є любов до Бога, то він зможе передати її і своїм пацієнтам. Адже медики – це Божі помічники, які дбають за найбільше Його творіння Людину.
Також отець привітав усіх викладачів, працівників та студентів коледжу із їхнім святом і запросив до спільної молитви.
Наступним до слова був запрошений колишній студент, а тепер директор коледжу Олег Хемич.
– Я гордий з того, що зі стін нашого коледжу вийшли достойні студенти, які стали спеціалістами високого рівня і зробили вагомий внесок у збереження здоров’я і життя людей, – розповідає пан Олег. – Серед наших випускників відомі політичні діячі, медики, організатори охорони здоров’я, державні керівники. Сьогодні відзначаючи 70-річчя коледжу я хочу побажати студентам, викладачам, співробітникам здоров’я, творчого росту, успіхів у шляхетній справі збереження та зміцнення здоров’я людей і підготовці висококваліфікованих спеціалістів. Прошу в Бога і долі, щоб нашому коледжу було даровано довге і славне життя.
Святкове привітання медколедж отримав від ще одного свого колишнього студента, а нині Верховного Архиєпископа УГКЦ Святослава Шевчука. Вітального листа від нього зачитав директор коледжу Олег Хемич. У листі Блаженніший Святослав написав: «Мета, яку ви поставили перед собою, – формування української еліти, об’єднаної добром, – благородна і актуальна. Тож прийміть від мене щиру вдячність і побажання міцного здоров’я, добра, достатку, успіхів у праці та навчанні, рясних Божих благословень, допомоги Святого Духа у виконанні вашого служіння. Нехай Пресвята Богородиця покриває вас своїм пресвятим омофором. Усім педагогам і студентам уділяю архиєрейське благословення».
Знаковою постаттю для медичного коледжу є його легендарний директор, який опікувався навчальним закладом аж 33 роки. Мова іде про Романа Івановича Поцюрка – лікаря вищої атестаційної категорії, автора та співавтора багатьох підручників для студентів медичних коледжів України, людину, яка зробила вагомий внесок у розвиток і утвердження навчального закладу, почесного директора Бориславського медичного коледжу. Пан Роман цікаво та енергійно розповідав про життя коледжу ще відколи ступив на його поріг вперше, як зустрічав ювілеї коледжу від 25-річчя і був радий від того, що дожив і до 70-річчя навчального закладу. Потішив пан Поцюрко і своїм оптимізмом, адже висловив надію, що доживе і до 100-річного ювілею медколеджу. «Кожна людина, яка досягла поважного віку, задумується над тим, що вона залишила своїм нащадкам. Такі думки виникли і у мене, – говорить пан Роман. – Оглядаючись сьогодні назад, я замислився – що ж саме я зробив для майбутнього покоління. А виявилось що зроблено було чимало: разом зі студентами господарським способом було зведено добудову на 10 навчальних кімнат, отримано приміщення для спортивного залу, збудовано тир та гуртожиток, створено музей історії коледжу та побуту бойківського краю. За всі ті роки, що ми прожили, нам є чим гордитися і є чим похвалитися, а також є що залишити нашим нащадкам. Золотим скарбом нашого навчального закладу є викладацький склад – 37 викладачів вищої категорії, з яких 27 викладачів-методистів. Завдяки їм було випущено підручники та посібники, якими користуються у медичних навчальних закладах цілої України. Я дуже щасливий, що дожив до цього дня і можу бачити плоди нашої спільної праці».
З вітальним словом звернулись до усіх присутніх і представники влади нашого міста – заступник міського голови Роксоляна Гарасимів та керуючий справами виконкому Ігор Кобилецький. Також не забув про alma mater і міський голова Борислава Ігор Яворський, який був студентом Бориславського медичного коледжу.
Також привітати Бориславський медичний коледж з днем народження прибули головний лікар Борислава Віталій Головчак, методист Львівського інституту медсестринства та лабораторної медицини ім. А. Крупинського Світлана Нестор, директор медичного коледжу Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького Павло Кузьмінський, директор Самбірського медичного коледжу Любомир Ковальчук, директор вищого навчального комунального закладу Львівської обласної ради Львівського медичного коледжу післядипломної освіти Леся Вовк, головний лікар Стебницької міської лікарні Володимир Чуба, доцент кафедри «Нормальної анатомії» Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького Петро Покотило, представник Львівської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України В’ячеслав Верес.
Усі працівники медичного коледжу заслужено були нагороджені подяками та грамотами від Бориславської міської ради, Міністерства охорони здоров’я України, відділу охорони здоров’я та відділу освіти Львівської обласної ради та від керівництва Бориславського медичного коледжу.
Дуже гарно і поетично було організовано цю зустріч викладачем української мови та літератури медичного коледжу Іриною Діденко. Разом зі своїми студентами їй вдалося створити піднесену атмосферу в залі і подарувати усім відчуття свята. Гарно і щиро із пані Іриною вели свято Степан Брус та Ігор Касперський, чудово виконували пісні Андрій Апшай, Христина Войтович, Андріан Кардаш, Марія Семків та Сілвана Комарницька.
Впродовж стількох років медичний коледж приймав і приймає до себе тисячі молодих людей, які мають благородну ціль – допомагати людям. Бути медиком тяжко і відповідально, але лише найвідважніші та найнаполегливіші, якими і є студенти коледжу, досягають своєї мети і несуть у світ добро та знання. Дай Бог студентам не втрачати того вогника у душі, який веде їх таким складним життєвим шляхом, а викладачам сили та наснаги щоразу запалювати нові і нові вогники у тих відважних серцях і не давати їм згаснути.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.