Посилення соціальних гарантій громадян

3 січня 2017 року Петро Порошенко підписав Закон України «Про Вищу раду правосуддя». Цим документом, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зазначені зміни набрали чинності 5 січня 2017 року. Про це ми сьогодні поговоримо із Марією Николаїшин – директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги.
– Пані Маріє, розкажіть нашим читачам, про які конкретно зміни йде мова?
– Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.
Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості:
– по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
– по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.
Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг. Крім того, прийняті зміни зроблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Насамперед, це уможливить звернення за такою допомогою осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.
– Де і як можна отримати безоплатну правову допомогу?
– Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги. Чекаємо мешканців району у відділах центру: «Бориславське бюро правової допомоги» (вул. А. Міцкевича, 64), «Дрогобицьке бюро правової допомоги» (вул. Л. Українки, 70), «Трускавецьке бюро правової допомоги» (вул. Данилишиних, 62). Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.