Вартість проїзду на приміських маршрутах знизили. Чи надовго?

Питання підвищення цін на пасажирські перевезення викликало на Дрогобиччині негативний резонанс, відтак голова райдержадміністрації Володимир Шутко ініціював повторні громадські слухання щодо обґрунтованості підняття вартості проїзду на приміських маршрутах. Повторне обговорення відбулося минулого вівторка. У переповненій сесійній залі районної ради зібралися сільські, селищні голови, депутати різних рівнів, представники сільських громад та міст регіону, керівники силових структур, перевізники та журналісти регіональних ЗМІ.
Завідувач сектору з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури Дрогобицької РДА Ганна Павлюк ознайомила присутніх із законодавчою базою тарифної політики у сфері пасажирських перевезень. Вона зокрема зазначила, що Постановою КМУ від 25 березня 2015 р. № 240 скасоване державне регулювання цін на пасажирські перевезення. Це питання знаходиться тепер під контролем Антимонопольного комітету. Слід зазначити, що напередодні підвищення цін Всеукраїнська асоціації автомобільних перевізників за запропонованою Антимонопольним комітетом України методикою розрахунків зробила розрахунок вартості пасажирських перевезень. З 1 січня 2017 орієнтовна вартість 1 км пасажирських перевезень на Львівщині на міжміських маршуртах складає 53 коп., на приміських, відповідно, – 65 коп. В основу нового розрахунку, окрім уже звичних для перевізників затрат, лягла підвищена удвічі з 1 січня 2017 року мінімальна заробітна плата, яка, як стверджують самі перевізники, стала основною причиною збільшення вартості проїзду на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування.
Гостра та подекуди занадто емоційна дискусія навколо питання вартості проїзду в автобусах на приміських маршрутах тривала понад три години. Активними учасниками обговорення були голова райдержадміністрації Володимир Шутко та голова районної ради Михайло Сікора, народний депутат України Богдан Матківський, депутат обласної ради Михайло Задорожний, голова Асоціації сільських, селищних рад району Степан Коваль, депутат Бориславської міської ради Олег Дергун та інші. Вони зазначали, що підвищення цін на пасажирські перевезення було прогнозованим, але деякі перевізники всупереч домовленостям вчинили це по-своєму. Тобто, на попередніх слуханнях було прийняте рішення упродовж січня провести обговорення вартості проїзду на приміських маршрутах загльного користування в громадах, погодити ціни з представниками громад. Лише після цього перевізники отримували право змінити тарифи на проїзд. Причому зробити це вони мали із 1 лютого 2017, а не з 16 січня, як це фактично сталося.
Присутні в залі сільські голови, депутати Дрогобицької, Бориславської та Стебницької міських рад, мешканці регіону категорично не погоджувалися з таким стрімким підвищенням вартості проїзду. На переконання людей, підняття вартості проїзду не обґрунтоване жодними розрахунками та показниками рентабельності.
Виступили і представники перевізників. Заступник голови ЛОО Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників Іван Романяк спробував заступитися за своїх колег і сказав, що, враховуючи всі затрати, які мають транспортні підприємства, ціна має бути навіть вищою від тієї, яку вони поставили. Однак аргументів заступника голови обласної організації перевізників не почули. Обурені присутні не дали йому договорити. Про нерентабельність перевезень без підвищення цін спробував говорити і керівник МКП «Транс-Екіпаж» Почесний автотранспортник України Йосип Дяків, але присутні в залі також не дослухалися до його аргументів.
Учасники громадського обговорення категорично не погодились з таким трактуванням. В основному противники підвищення твердили: якщо б працювати було невигідно, перевізники закрили б свої фірми. Про можливі наслідки такого кроку не думав ніхто. В залі вирували емоції, відтак мало хто дослухався до аргументів. У ряді виступів йшлося також про низьку культуру обслуговування на окремих маршрутах, про відсутність квитків, про недостовірну інформацію в паспортах маршрутів, про необхідність монетизації транспортної пільги тощо. Учасники слухань зібрали підписи проти нерегульованого підвищення тарифів та передали їх народному депутату Богдану Матківському, який пообіцяв задіяти до цього питання Антимонопольний комітет та повідомив, що після відповідних процедур в Україні таки буде введений електронний квиток.
Підводячи риску під обговоренням, голова райдержадміністрації Володимир Шутко наголосив, що протест мешканців має всі підстави, адже перевізники не дослухалися до рекомендацій обласної та районної влади і вчинили на власний розсуд. На підставі протоколу громадських слухань очільник району доручив перевізникам наступного дня, тобто у середу 25 січня, повернутися до передніх тарифів, які діяли на ринку приміських перевезень Дрогобиччини до введення нових цін. Голова райдержадміністрації зобов’язав також перевізників подати до органів місцевого самоврядування економічно обґрунтовані тарифи окремо щодо кожного маршруту і лише після погодження з владою та громадами на місцях із 1 лютого приймати рішення щодо зміни вартості проїзду на пасажирські перевезення.
Проте у середу зранку перипетії навколо вартості проїзду на пасажирському транспорті на окремих приміських маршрутах розгорілися з новою силою. Окремі перевізники, всупереч ухваленого на громадських слуханнях рішення, не повернулися до попередньої ціни, а після протестів мешканців деякі водії взагалі відмовилися везти пасажирів.
Голова райдержадміністрації Володимир Шутко знову зібрав перевізників та нагадав їм про вчорашню домовленість. Володимир Шутко попередив керівників транспортних підприємств: якщо вони й надалі поводитимуться себе зухвало, райдержадміністрація буде змушена діяти радикально. Очільник району наголосив, якщо перевізники не виконають рішення громадських слухань, на підставі скарг громадян райдержадміністрація розриватиме договори на право обслуговування приміських маршрутів і буде працювати лише з тими перевізниками, хто не виходить за межі правового поля, належно виконує взяті на себе зобов’язання, вміє досягати порозуміння з органами місцевого самоврядування та громадами.
У четвер на приміських маршрутах загального користування Дрогобиччини вартість проїзду була повернута до попереднього рівня. Водії стверджують, що стара ціна проїзду в автомобільному транспорті загального користування діятиме декілька днів. З 1 лютого перевізники обіцяють повернутися до нових тарифів, розрахованих Всеукраїнською асоціацією автомобільних перевізників для міжміських та приміських маршрутів Львівської області за методикою Антимонопольного комітету України.

Петро МАГУР,
за повідомленням офіційного сайту Дрогобицької райдержадміністрації

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.