Час змін

007

З приходом нового керівництва ПАТ «Укрнафта» змінилася стратегія і підхід до виробництва в нафтовій промисловості, основною метою якої є зробити «Укрнафту» стабільною нафтогазовою компанією з прогресивними методами ведення бізнесу, привабливою для іноземних інвесторів.
Для цього необхідно: оновити базові виробничі системи, збільшити їхню ефективність та скоротити витрати через несправне обладнання; генерувати стійкий грошовий потік, забезпечивши безперервний видобуток та скорочення витрат; модернізувати організаційну структуру компанії та інвестувати в людей; збільшити фінансування для буріння нових свердловин, впровадження систем заводнення та інших методів інтенсифікації видобутку.
Звичайно, цьому сприятиме зниження рентної плати на нафту з 45 % до 29 % та ріст і зміцнення цін на нафту.
На сьогоднішній день компанії вдалося зменшити темпи падіння видобутку нафти та стабілізувати видобуток спрямувавши інвестресурси на збільшення продуктивності свердловин.
НГВУ «Бориславнафтогаз» попри всі негаразди успішно нарощує видобуток нафти з року в рік за рахунок буріння нових свердловин на Верхньомасловецькому родовищі та ефективному впровадженню методів інтенсифікації.
Ще недавно на цьому родовищі була пробурена перша горизонтальна свердловина № 100, яка сьогодні стабільно працює з відносно високим дебітом нафти. На даний час на Верхньомасловецькому родовищі буриться субгоризонтальна свердловина № 101, завершення якої планується у квітні з вхідним дебітом нафти 47 тонн на добу.
Щодо подальшого буріння свердловин, я думаю, рішення компанії буде позитивним. Планується провести реорганізацію управління бурових робіт, створити компактну структуру здатну ефективно бурити до 20 свердловин на рік, оснащену сучасними буровими установками з вищою мобільністю і високим коефіцієнтом завантаження.
Хотів би зауважити, що не так легко вдається буріння свердловин в Бориславському нафтопромисловому районі. По-перше, це складна процедура відведення земельних ділянок під буріння свердловин в зонах національного парку «Сколівські Бескиди», в санітарних зонах мінеральних вод типу «Нафтуся» в лісових масивах та зонах водозабору.
По-друге, це складна геологічна будова у вигляді масивних скиб насунутих одна на одну від звичайних складок до складної тектоніки.
Успішний результат в бурінні – це кропітка праця геологів та майстерність буровиків при тому устаткуванні, яке є на даний час.За допомогою буріння свердловин можна не тільки відкривати нові горизонти, але суттєво зменшити загазованість в місті Бориславі. Буріння нових горизонтальних свердловин на ділянках з підвищеною загазованістю дасть можливість створити герметичну і ефективну систему збору вуглеводнів з глибин Бориславського родовища.
Силами НГВУ «Бориславнафтогаз» багато зроблено для зниження рівня загазованості в місті Бориславі – це вакуумна система збору газу, герметизація гирла свердловин та розробка і впровадження нових технологій ліквідації свердловин з нецементованими колонами. Проте міграційні процеси, які проходять в надрах Землі, проявляють себе через сітку розломів та вихід продуктивних горизонтів на денну поверхню. Тому сьогодні маємо некотрольоване переміщення поверхневих вуглеводнів через мережу шурфів-колодязів та раніше ліквідованих свердловин.
Покращило б ситуацію переведення Бориславського родовища в категорію важковидобувних, а це звільнення від рентної плати за видобуток вуглеводнів та надходження додаткових коштів для покращення ситуації, яка склалася в місті Бориславі.
Над цим успішно і кваліфіковано працює керівництво та потужний колектив інженерно-технічних працівників НГВУ «Бориславнафтогаз». Особливо хотів би виділити геологічну службу, яка вклала вагомий внесок для збільшення видобутку в Бориславському нафтопромисловому районі та привітати з Днем геолога.
Не забуваємо і про геологів, які працювала на теренах наших родовищ, адже без минулого немає майбутнього.

Микола ВАНТУХ,
головний геолог НГВУ «Бориславнафтогаз»

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.