ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО ДОБРОВОЛЬЦЯ ВІДЗНАЧИЛА БОРИСЛАВСЬКА ГРОМАДА

Вперше цього року святкує вся Україна День добровольця. Згідно Рішення Верховної Ради України, це свято відтепер щорічно відзначатиметься в нашій державі. Свято на вшанування тих героїв, які першими вийшли на столичний Майдан, першими вистояли під кулями московських найманців і наших перевертнів, першими вирушили на Схід, на захист кордонів України, її територіальної цілісності.
Саме добровольчі батальйони, сформовані із Воїнів Світла, як назвали їх у тепер загальновідомій музичній композиції білоруського рок-гурту, першими вийшли на блокпости на сході країни, а потім і на передову фронту з московськими окупантами, які прагнули дійти і до Львова, і до Києва, і до Одеси, окупувавши всю Україну. Тільки завдяки подвигу героїв-добровольців цим далекосяжним планам російських фашистів не дано було збутися. Кращі з кращих, справжні патріоти, сини і дочки свого народу перепинили шлях московському підступному звіру.
Адже зусиллями російської маріонетки Януковича та його банди, на замовлення російських кураторів, було знищено всю оборонну систему держави: українську армію, службу безпеки, всі силові структури, все, що могло протистояти російській орді. У Москві вже святкували нову невеличку і переможну війну, що знаменувала б відтворення нової імперії. Святкували, не врахувавши свободолюбність, жертовність, героїзм українського народу, який, видершись із лабет Москви, вже ніколи і нікому не віддасть свою свободу і так важко виборену Незалежність. Власне завдяки нашим воїнам-добровольцям було виграно час для формування, відновлення, відродження української армії, яка тепер стала гарантом нашого суверенітету, і зараз вже може дати гідну відсіч будь-якому агресору.
Не буде перебільшенням, коли сказати, що Україна вистояла тільки завдяки героям перших добровольчих батальйонів, для яких патріотизм не був пустопорожньою балаканиною, а високим жертовним чином в ім’я рідної землі, в ім’я України. Саме вони продовжили традиції добровольчих формувань Української Повстанчої армії, справді народної, повністю сформованої із добровольців, а отже, непереможної і незнищенної, що ледь не два десятиліття протистояла всім окупантам України. Як і тоді, над позиціями добровольчих батальйонів розвівалися два прапори – синьо-жовтий, державний, і червоно-чорний – Організації Українських Націоналістів. Як і тоді, наших воїнів у боях з московським окупантом окрилювало гасло «Слава Нації! Смерть ворогам!». І цей порив, це прагнення свободи для рідної землі, коли «Україна – понад усе», не вдалося і не вдасться зламати жодному окупанту.
Вшануванню наших героїв, наших воїнів, що повернулися з війни на східних кордонах країни і була присвячена урочистість до Дня добровольця, що відбулася минулого вівторка у міському Палаці культури.
Як сказав, відкриваючи свято, ведучий Віктор Кравцов: « Годі й уявити, що б очікувало Україну, якби не жертовність, гідність і честь українських добровольців, які змогли зупинити шлях північному агресору. Там на Майдані, у Києві, і пізніше – на сході країни в боях з підступним ворогом полягли і наші бориславці. Це Артур Гулик, Степан Бродяк, Сергій Шевчук, Віталій Глюз. Тож пом’янемо їх світлу пам’ять і всіх побратимів, які не повернулися з тієї війни добра зі злом, спільною молитвою…».
До слова запрошено священика храму Святої Анни ( УГКЦ) отця Олега Смереку.
– Помолимося зараз за всіх, хто загинув, – сказав отець. – Нехай наша молитовна пам’ять буде свідченням того, що ми не тільки пам’ятаємо їхній подвиг, але й усвідомлюємо, що їхня жертовність є закликом і нагадуванням кожному українцеві, що триває війна і потрібні наші щоденні зусилля, наша праця, наша молитва, щоб ми жили у вільній і квітучій країні, задля якої віддали власне життя наші хлопці – добровольці, сучасні герої.
Всі спільно промовили «Отче наш» та «Богородице Діво».
– Ваш подвиг в ім’я майбутнього, – звернувся до присутніх в залі воїнів міський голова Ігор Яворський, – назавжди увійде в новітню історію України. Адже окрилені почуттям патріотизму, ви виступили на бій із до зубів озброєним московським агресором, не вагаючись ані хвилини у своєму виборі. Ви твердо вірили у правильність свого вибору. І ваша віра, ваша любов до рідної землі допомогла подолати всі найстрашніші випробування. Ваші імена, ваш подвиг назавжди будуть прикладом для наслідування нових поколінь української молоді. Тож велика вам подяка, шана і низький уклін…
Найкращі побажання висловила присутнім, у залі воїнам-добровольцям і заступник міського голови Роксоляна Гарасимів.
Воїнам-героям від імені міської ради вручено почесні грамоти, за проявлений героїзм, самовіддачу, патріотизм, активну громадянську позицію та з нагоди Дня українського добровольця.
Слово надано, воїнові добровольчого батальйону імені Генерала Кульчицького, а нині керівнику новоствореної Муніципальної варти Леоніду Федевичу.
– У березні 2014 року у наші двері постукала війна, – сказав пан Леонід. – Ми всі пам’ятаємо, як це було. Кілька днів не могли зрозуміти, що на нашу землю ступив агресор, що гинуть від його куль мирні люди і руйнуються міста та села. І тоді патріоти, що були на Майдані, пішли до керівників держави вимагати зброю. У березні 2014 року перші 450 патріотів з Майдану вирушили на схід країни. На той час армії у країні можна сказати не було. Ми стали першими. Потім були сформовані й інші добровольчі батальйони, які й стали нездоланною перепоною на шляху загарбника. Так, це були справжні герої, які усвідомлювали, що в цьому світі є щось цінніше навіть ніж власне життя, що обов’язок кожного з нас відстояти свободу і незалежність рідної землі…
А потім свято продовжив дуже гарний концерт нашої талановитої молоді, – вихованців естрадної студії Палацу культури та загальноосвітніх шкіл міста. Свої пісні дарували воїнам Анна Парасочко, Софія Панасюк, Адріана Метельська, Роксоляна Кузеляк, Ірина Дубинчук, Ірина Гаман, Оля Сидоряк, Мар’яна Куротчин, Софія Костів, Оля Кузимко, Марта Саламага, Марта Мількович, Юлія Шемеляк, Настя Мацкевич, Настя Хробак, Божена Гамар, Марта Крагель та гурт «Краяни». Завершив концертну програму потужний висту гурту добровольчого батальйону імені Генерала Кульчицького «Оксі-М».

Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.