28 квітня – Всесвітній день охорони праці

Картинки по запросу 28 квітня – Всесвітній день охорони праціМіжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці з метою привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.
Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

У цей день більш ніж у ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.
В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається відповідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18 серпня 2006 року щорічно 28 квітня.
Згідно з рекомендаціями Міжнародної організації праці у 2017 році Всесвітній день охорони праці проводиться під девізом «Удосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну праці».
З нагоди Всесвітнього дня охорони праці в трудових колективах НГВУ «Бориславнафтогаз» проводиться широка роз’яснювальна робота щодо вимог державної політики у сфері охорони праці, впровадження «Золотих правил безпечного виконання робіт», бесіди і консультації з працівниками підприємства щодо необхідності зниження рівня виробничих ризиків шляхом профілактики травматизму і професійних захворювань, формування свідомого ставлення суспільства до культури безпеки праці.
Травматизм на виробництві є важливою, але недостатньо усвідомленою проблемою нашого суспільства, для розв’язання якої потрібні систематичні та всебічні зусилля. За офіційними даними, у середньому щороку на виробництві гинуть 400 осіб і 5 тис. травмуються, зокрема більш ніж 1 тис. жінок. Приблизно 500 працівників стають інвалідами. Показово, що співвідношення показників загального травматизму і травматизму зі смертельними наслідками в Україні не відповідає закономірностям, що є у світі. Частота випадків смертельного травматизму в Україні вища і становить майже 7% від загальної кількості травмованих, водночас як у країнах Заходу вона дорівнює 0,08-0,12%.
Для запобігання нещасним випадкам та з урахуванням специфіки того чи іншого робочого процесу на підприємстві НГВУ «Бориславнафтогаз» розробляються відповідні інструкції з охорони праці, приписи з охорони праці та пожежної безпеки та ведеться контроль за їх виконанням. Але навіть це не може повністю запобігти так званому «людському фактору». Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві відбуваються саме тоді, коли знижується увага працівника. Це як правило відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою. На жаль, через недбальство виконавця робіт, правила техніки безпеки часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.
Закликаємо усіх роботодавців проаналізувати організацію своєї роботи та вжити вичерпних заходів, які дадуть змогу запобігати нещасним випадкам і професійним захворюванням не лише 28 квітня, але й впродовж всього року.
Наголошуєм – дотримуйтесь правил з техніки безпеки!

Оксана ЧАРНОШ,
інженер ВОП та ПБ НГВУ «Бориславнафтогаз»

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.