Борислав відмовляється приймати львівське сміття та будувати сміттєсортувальну лінію

Яворський

Минулої п’ятниці міський голова Борислава Ігор Яворський спільно із міським головою Червонограда Андрієм Залівським у львівському Прес-клубі під час обговорення проблеми «Як вирішити сміттєву кризу у Львові?» та оприлюднення публічної заяви мерів міст Львівщини, що відмовляються приймати львівське сміття, ознайомив широкі кола громадськості області із принциповою позицією міської громади Борислава щодо утилізації львівського сміття на Бориславському сміттєзвалищі.
У ході знайомства журналістів із позицією Борислава у питаннях утилізації львівського сміття очільник міста відзначив, що основною проблемою, якою він вимушений зараз займатися, це – вивезення сміття зі Львова. «Мене змусили, – зазначив Ігор Яворський, – підписати протокол та прийняти 300 тонн сміття. Як тільки в Бориславі дізналися про те, що львівське сміття вкотре буде в’їжджати до нас, люди просто пішли на крайні заходи. Вже понад тиждень в’їзд на сміттєзвалище є перекритим. Через блокування, маємо повне незадоволення мешканців».
Міський голова Борислава признався, що у нього вже закінчилися аргументи, за допомогою яких йому попередні рази вдавалося переконувати людей у тому, чому Борислав повинен приймати сміття зі Львова. У мешканців Борислава також немає розуміння, чому львівське сміття повинно утилізуватися на міському полігоні твердих побутових відходів.
Міський голова Борислава розповів, що місто уже прийняло близько 2400 тонн львівського сміття. А беручи до уваги факт, що сміттєвий полігон розташований у межах населеного пункту, то така кількість є значною. У ході спілкування із представниками регіональних ЗМІ Бориславський міський голова також розповів, що з 2010 року бориславський полігон твердих побутових відходів орендує приватна компанія. Ця компанія займається захороненням відходів і висунула пропозицію, щоб на суміжній із сміттєзвалищем земельній ділянці спорудити сміттєсортувальну лінію.
«Власники компанії мають розроблене містобудівне проектування на будівництво сміттєсортувального заводу. Але через трагедію у Грибовичах депутати схиляються до думки, що давати дозвіл на будівництво сміттєсортувальної лінії у межах міста Борислава, є недоцільно», – зауважив Ігор Яворський.
До 25 квітня не прийматиме львівське сміття і щахтарський Червоноград. Про це повідомив журналістів міський голова Червонограда Андрій Залівський. Там місцевий полігон закривається на рекультивацію. Проте основною причиною, що спонукала місцеві громади відмовитися приймати львівське сміття та блокувати його ввезення, на переконання Андрія Залівського, став той факт, що Львівська міська рада не надала жодної інформації про те, як довго вона буде возити тверді побутові відходи по області та що вона робить для вирішення сміттєвої кризи. Власне, про самоусунення мерії міста Львова від вирішення сміттєвої проблеми йдеться у публічній заяві міських голів області, яку вже підписали мери Нового Роздолу, Миколаєва, Дрогобича та Червонограда, а також бургомістри чотирьох районів Львівщини. У листі-зверненні очільники міст наголосили на тому, що до громад треба приходити представникам Львівської міської ради і переконувати людей. А для цього потрібні велике терпіння та конкретні аргументи.
Міський голова Червонограда зазначив, що люди хочуть знати, як довго Львів потребуватиме допомоги та що робиться для вирішення сміттєвої проблеми мерією обласного центру. Мешканці Львівщини врешті-решт хочуть почути від львівської влади повідомлення про конкретні кроки, а не загальні розмови на тему, що хтось, колись, десь там щось зробить».
Андрій Залівський також перелічив викладені вимоги у публічній заяві мерів міст Львівщини до Львівської міської ради, після виконання яких Червоноград, очевидно, погодиться захоронювати невеликі об’єми твердих побутових відходів на своєму сміттєзвалищі.
Очільник Червонограда наголосив, що міські голови міст, які відмовляються приймати львівське сміття та блокують його ввезення, вимагають від мерії Львова не самоусуватися від вирішення сміттєвої проблеми, а безпосередньо зайнятися розв’язанням питання вивезення твердих побутових відходів із території обласного центру та розпочати діалог із громадами тих населених пунктів, які приймають сміття зі Львова. Міська влада Львова повинна показати реальний план дій з чіткими датами, щоб ті громади, які ще можуть допомогти місту, знали, скільки, у якому обсязі та на яких умовах вимушені будуть захоронювати львівське сміття на своїх полігонах.
Мери міст також стверджують, що жодного політичного чи іншого тиску вони не зазнають. Єдиний тиск, який вони відчувають, це тиск своїх громад, які не бажають більше приймати львівське сміття.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.