Чи вдасться Львову переконати Борислав?

Минулої п’ятниці Львівська облдержадміністрація, обласна рада та мерія міста Львова підписали меморандум із міськими головами двадцяти міст Львівщини, на території яких розташовані полігони захоронення твердих побутових відходів, щодо поводження з побутовим сміттям, що утворюється у м. Львові.
Факт підписання меморандуму голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка назвав першим важливим кроком, який був зроблений Львівщиною з часу аварії на Грибовицькому сміттєзвалищі. Меморандум, за висловом очільника ЛОДА, вперше окреслив системний підхід до врегулювання складної екологічної ситуації, що склалася із твердими побутовими відходами на території міста Львова та області.
Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, який був присутнім на процедурі підписання цього важливого для усієї Львівщини документа, відзначив що йому було приємно бачити, як очільники міста та області зайшли консолідовану позицію при вирішенні такого складного господарського питання. На переконання київського високопосадовця, підписання меморандуму – це крок вперед, який відкриває нові можливості для міста та області.
Ідея запропонованого львівськими урядовцями документу полягає в тому, щоб частину коштів екологічного фонду скерувати на впорядкування існуючих сьогодні на Львівщині полігонів твердих побутових відходів, які зможуть приймати щоденно невеликі за обсягами об’єми львівського сміття. «У ході підготовки меморандуму, – зазначив перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, – було досягнуто домовленостей із Львівською міською радою про виділенння у 2017 році коштів у сумі 100 млн. грн., з яких 70 млн. грн. – це кошти міського бюджету, 30 млн. грн. – екологічного фонду, для населених пунктів області, на території яких розташовані сміттєві полігони. Ще 100 млн. грн. міста-підписанти документа отримають у 2018 році. Частину з цих грошей планується скерувати на вирішення соціально важливих проблем в населених пунктах, які прийматимуть на своїх полігонах львівське сміття. Йдеться про ремонт доріг, освітлення, покращення водопостачання тощо».
Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка відзначив, що проблемні питання соціальних потреб населених пунктів – учасників меморандуму, – упродовж тижня обговорювалися з міськими головами міст, на території яких знаходяться полігони захоронення ТПВ.
У ході обговорення йшлося також про організацію громадського контролю та необхідність ухвалення відповідних рішень, які окремим містам треба прийняти, щоб долучитися до виконання положень, закладених у цьому важливому для всієї області документі.
Згідно меморадому міські ради області мають розробити окремі тарифи для захоронення сміття зі Львова. Кожне місто, яке стане учасником виконання положень документу отримає значні суми на оснащення своїх полігонів і розвиток інфраструктури. У проекті промоції органів місцевого самоврядування двадцяти міст, що увійшли до числа підписантів меморандуму, чітко визначено населені пункти, види робіт, що будуть виконуватися за кошти Львівської міської ради, та конкретні обсяги фінансування на 2017 та 2018 роки. Щодо Борислава, то у випадку входження до меморандуму місто могло би отримати на розвиток інфраструктури додатково майже 18,5 млн. грн. За рахунок коштів Львівської міської ради Борислав мав би можливість придбати для потреб водоканалу екскаватор «Борекс» (550 тис. грн.) та спецтехніку «Кріт» (2 млн. 500 тис. грн.), провести капітальний ремонт ліфтів у житловому фонді (1млн. 128 тис. грн.) та реконструкцію водогонів (4 млн. 440 тис. грн.), а також відремонтувати найбільш проблемні ділянки доріг (9 млн. 800 тис. грн.).
Голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що сьогодні перед Львівщиною стоїть глобальне завдання – навести порядок з існуючими полігонами в області та побудувати сучасний сміттєпереробний комплекс, який дозволить остаточно вирішити проблему вивозу та повної переробки твердих побутових відходів зі Львова та населених пунктів області.
Проте упродовж двох років до введення в дію на Львівщині сучасного сміттєпереробного комплексу існує потреба захоронення твердих побутових відходів, які сьогодні утворюються на території області без завдання шкоди довкіллю. Відповідно до оприлюднених у меморандумі обсягів захоронення ТПВ, найбільшу кількість львівського сміття прийматимуть Новояворівськ (80 тонн на добу), Самбір (70 тонн), Миколаїв (60 тонн) та Дрогобич (50 тонн). Менші обсяги відходів зі Львова поїдуть до Червонограда (40 тонн), Стрия (40 тонн), Золочева (30 тонн), Борислава (30 тонн), Буська (30 тонн), Сокаля (30 тонн), Бродів (20 тонн), Жидачева (20 тонн), Радехова (20 тонн), Белза (10 тонн), Великих Мостів (10 тонн), Мостиськ (10 тонн), Перемишлян (10 тонн), Рави-Руської (10 тонн), Старого Самбора (10 тонн). Усього – 580 тонн. Приблизно така кількість відходів продукується у Львові щодня.
За словами очільника Львівщини, згідно з меморандумом завезення сміття зі Львова на сміттєзвалища розпочнеться лише після підписання прямих угод із власниками полігонів області, що забезпечить фінансове питання їх рекультивації та технічної допомоги. І над цим повинна відповідально попрацювати міська адміністрація Львова, яка повинна їхати до міських громад, на території яких знаходяться полігони захоронення твердих побутових відходів, та переконати ці громади прийняти невеликі обсяги побутового сміття, що утворюється у Львові. Окрім того, меморандум передбачає створення Громадської наглядової ради, яка контролюватиме процес вивезення сміття зі Львова та утилізацію його на сміттєвих полігонах області.
Міський голова Ігор Яворський у коментарі з приводу меморандуму зазначив, що мешканцям Борислава наразі немає жодних підстав для хвилювання. У пункті 2.5.2. Г меморандуму чітко виписано, що «у разі наявності рішення відповідної місцевої ради про заборону прийому твердих побутових відходів з міста Львова, винести на розгляд сесії питання щодо надання дозволу на захоронення ТПВ, які утворюються у м. Львові». Відтак жодного кілограма сміття з м. Львова не буде завезено у наше місто без позитивного рішення громади та офіційного рішення сесії Бориславської міської ради.
Міський голова наголосив, що наразі на території міста діє заборона щодо завезення та утилізації твердих побутових відходів з інших населених пунктів на міському сміттєзвалищі. Дотримання цієї заборони контролюється членами «Самооборони Борислава» та «Спілки воїнів АТО». Цю заборону без широкого громадського обговорення знімати міська влада наміру немає. Більше того, без позитивного висновку за результатими громадських слухань питання зняття заборони на ввезення твердих побутових відходів з інших населених пунктів не може бути винесеним навіть на розляд сесії Бориславської міської ради. Чи вдасться львів’янам переконати міську громаду зняти мораторій на ввезення львівського сміття на Бориславське сміттєзвалище стане відомо уже в найближчі дні.
Наразі очевидним є факт, що без додаткової угоди між Бориславською та Львівською міськими радами жоден кілограм львівського сміття на територію Бориславського сміттєзвалища не потрапить. Підпис під цією угодою міський голова Борислава Ігор Яворський погоджується поставити лише при умові позитивного висновку за результатами громадських слухань та відповідного рішення сесії Бориславської міської ради. Сама процедура ухвалення подібного рішення є доволі громіздкою у часі. Відтак мешканці Борислава можуть бути певними – у найближчі тиждень-другий львівські сміттєвози у Бориславі не з’являться. А чи з’являться взагалі, залежить виключно від рішення громади. Відтак питання, чи зуміє Львів запропонувати Бориславу умови, які дозволять громаді міста зняти мораторій на ввезення твердих побутових відходів зі Львова, продовжує залишитися актуальним.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.