Звернення щодо скасування абонплати за підключення до системи газопостачання

Президенту України
Порошенку П.О.
Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)

ЗВЕРНЕННЯ
щодо скасування абонплати за підключення до системи газопостачання

З 1 квітня 40% українців сплачуватимуть за газ більше: Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) запровадила так звану абонплату за підключення до системи газопостачання, відокремивши її від сплати за використаний газ. Унаслідок цього середня плата за споживання палива має зрости у 2 – 5 разів, передусім для тих, хто не має лічильника, використовує газ лише для приготування їжі та користується послугами невеликих газорозподільних компаній. Найбільш відчутно ця новація вдарить по найбідніших громадянах, яких в Україні, за оцінками ООН, 60%.
Мотивуючи таке рішення начебто необхідністю підвищити прозорість тарифоутворення та стимулювати громадян економити паливо, регулятор насправді вкотре подбав про інтереси олігархів, які фактично монополізували забезпечення населення не лише електрикою, а й газом. Дозволивши Рінату Ахметову заробити на вугільній формулі «Роттердам+», через яку українці переплатили близько 10 млрд. грн. за електроенергію, нині влада взялася примножувати статки арештованого у Відні Дмитра Фірташа. Саме він контролює більшість газорозподільних підприємств – облгазів. Їхня загальна виручка цього року завдяки запровадженню абонплати має зрости до 24,15 млрд. грн.
При цьому НКРЕКП сором’язливо мовчить про те, що труби, за підключення до яких нас змусили платити, належать державі, а не облгазам, а побудова та утримання газорозподільних мереж і так фінансується платниками податків. На тлі того, що українців змішують двічі платити за встановлення газових лічильників (вартість цієї послуги закладена в тарифі на газ, але люди вимушені власним коштом оснащувати квартири приладами обліку, бо газорозподільні компанії, спираючись на рішення НКРЕКП, відмовляються це робити), така подвійна оплата утримання газових мереж має геть цинічний вигляд.
Найбільш обурює те, що ці «схеми» Нацкомісії – абсолютно безкарні та, ймовірно, санкціоновані згори. Недарма ротацію її складу, призначеного указом голови держави, та заміну очільника – президентського ставленика Дмитра Вовка усіляко затягують, порушуючи строки, відведені законодавством, та ігноруючи вимоги європейських партнерів.
Враховуючи зазначене, депутати Бориславської міської ради звертаються до Вас з настійною вимогою:
– рішення НКРЕКП щодо встановлення щомісячної абонентської плати за підключення до системи газопостачання скасувати;
– НКРЕКП відправити у відставку;
– НАБУ та ГПУ розслідувати злочинну діяльність голови Нацкомісії Д. Вовка, який діє в інтересах українських олігархів.

Ігор ЯВОРСЬКИЙ,
міський голова

Прийнято на ІІ пленарному засіданні 24 сесії Бориславської міської ради 7 демократичного скликання 04. 04. 2017 р.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.