Чи варто дурити самих себе?

Картинки по запросу сміттяСитуація із вивозом та утилізацією сміття у курортній Східниці завжди виглядала благополучно. Курортне селище у будь-яку пору року виглядало привабливо. На відміну від інших малих та великих населених пунктів Дрогобиччини тут складно побачити перевантажений твердими побутовими відходами контейнерний майданчик, стихійне сміттєзвалище чи не прибрану від різноманітного непотребу територію.
У Східниці привикли дбати про чистоту. Окрім того, що у курортному селищі діє чітка та добре налагоджена система поводження із твердими побутовими відходами, щороку напередодні відпочинкового сезону тут влаштовують толоки, під час яких мешканці селища спільно із комунальниками очищають громадські місця від різноманітного побутового непотребу, що назбирався за зиму. І у тому не слід шукати чогось дивного. Східничани, як ніхто інший, розуміють, що більшість відпочивальників, які приїжджають до курортного селища із сучасних мегаполісів, хочуть не лише подихати свіжим повітрям, попити цілющої води із життєдайних мінеральних джерел, але й помилуватися казковою красою Карпат, які ще наразі на околицях Східниці не відчули на собі у повній мірі пагубного впливу людини, яка за останніх десять років практично захаращила побутовим сміттям більшість лісів та галявин Підгір’я.
Проте, якщо бути до кінця відвертим, то за завісою видимого благополуччям чистого та причепуреного селища прихована серйозна проблема, яка у своїй суті може стати серйозним гальмом розвитку курорту. Суть цієї проблеми полягає у незбалансованості тарифу з вивезення та утилізації сміття із фактичними затратами, що несе комунальне підприємство Східницької селищної ради «Господарник» на захоронення східницького непотребу на Бориславському сміттєвому полігоні.
Заступник директора східницького комунального підприємства Микола Сокаль зауважив, що суспільна увага до проблем, пов’язаних із вивозом побутового сміття зі Львова, відсунула на другий план питання, пов’язані із утилізацією східницького побутового сміття на Бориславському сміттєзвалищі. «Сьогодні, – розповідає пан Микола, – ситуація у курортному селищі із вивозом та утилізацією сміття складається не кращим чином. Зрозуміло, що кожного дня працівники «Господарника» очищають Східницю від різноманітного побутового непотребу. Причому роблять це настільки добре, що, дай Боже, щоб у кожному населеному пункті комунальники настільки сумлінно та відповідально ставилися до питань, пов’язаних із вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів. Зауважень щодо роботи нашого підприємства ні у мешканців, ні у селищної влади немає. Проте саме підприємство відчуває у своїй роботі проблему невідповідності діючого тарифу, яку сплачують східничани за вивезення та утилізацію кубометра твердих побутових відходів із фактичною вартістю його утилізації на Борислаському сміттєвому полігоні. Невідповідність сягає трьох гривень. Це дуже багато. Минулого року, – продовжує комунальник, – працівниками «Господарника» було вивезено та утилізовано на Бориславському полігоні захоронення твердих побутових відходів 6,5 тисяч метрів кубічних сміття. За перший квартал 2017 року об’єм вивезеного комунальниками із Східниці побутових відходів сягає 1,5 тисячі кубометрів. Відповідно, Східницька селищна рада, окрім затрат, пов’язаних із збором та вивезенням сміття, додатково тільки за утилізацію побутових відходів на Бориславському сміттєзвалищі у першому кварталі заплатила 4,5 тис. грн. Здавалось би, сума незначна і не вартує того, щоб загострювати на неї увагу громади. Проте, коли до неї починаєш доплюсовувати усі видатки, які «Господарник» несе, щоб отой кубометр побутового непотребу опинився на Бориславському полігоні, починаєш задумуватися. Суть у тому, що тільки минулого року з Східницького бюджету на вивіз та утилізацію сміття додатково пішло більше мільйона гривень. А якщо брати до уваги, що упродовж останніх років у селищі зберігається стійка тенденція до зростання об’ємів побутового сміття, які продукує населення та відпочинкові заклади курорту, то розумієш, що незбалансований тариф на вивезення твердих побутових відходів забирає чималий фінансовий ресурс, який можна було б використати на розвиток селища».
– Сьогодні для оплати послуги із вивезення та утилізації твердих побутових відходів, – продовжує Микола Сокаль, – КП «Господарник» використовує тариф, затверджений виконкомом селищної ради ще у 2014 році. Тоді вартість вивезення та утилізації кубічний метра сміття для населення була встановлена на рівні 64 грн. 54 коп. Для бюджетних організацій селища ціна на вивезення та утилізації одного метра кубічного сміття була встановлена на рівні 64 грн. 56 коп., а для інших установ та організацій курорту – 67 грн. 53 коп. Виходячи із зазначених розрахунків вартість вивезення та утилізації сміття для однієї особи у Східниці за місяць складає 7 грн. 18 коп. Це суттєво менше від тарифу, що нині діє у Бориславі та удвічі менше у порівнянні із тарифом, що діє сьогодні у Трускавці. Але й цих коштів виявляється замало. Тому щомісяця до встановленого тарифу з бюджету селища кожному абонементу-східничанину, бюджетній установі чи суб’єкту підприємницької діяльності оплачується орієнтовно 3 грн. тільки за утилізацію сміття на сміттєзвалищі. Транспортні затрати, а також виплата заробітної плати працівникам, що займаються збором та вивезенням твердих побутових відходів із селища, повністю фінансується за рахунок бюджетних коштів.
– Як людина, яка, виходячи посадових обов’язків щоденно стикається із проблемами, пов’язаними із очищенням Східниці від сміття, а також його вивезенням та утилізацією на Бориславському сміттєзвалищі, – зазначає заступник директора східницького «Господарника», – вважаю за необхідне загострити увагу мешканців, суб’єктів підприємницької діяльності, депутатського корпусу, членів виконавчого комітету, а також голови Східницької селищної ради на проблемі, яка потребує негайного вирішення.
Микола Сокаль говорить, що нині діючий тариф на вивезення та утилізацію твердих побутових відходів у Східниці, є чи не найнижчим у Львівській області. Цей тариф формувався у часи, коли вартість паливно-мастильних матеріалів не сягала пікової вартості, а мінімальна заробітна плата не перевищувала 1600 грн. Нині вартість палива сягає позначки 25 – 27 грн., заробітна плата збільшилася удвічі, більше ніж удвічі виросли ціни на витратні матеріали, а тариф залишився на такому ж рівні. Для прикладу, нині тариф на утилізацію твердих побутових відходів, який ТзОВ «КомЕко» встановило для Трускавця, складає 14,66 грн., хоч відстань з Трускавця до Бориславського сміттєзвалища є значно коротшою, а автомобілі, долаючи цю відстань, позбавлені потреби долати гірський перевал.
Наразі проблеми фінансової невідповідність між надходженнями та фактичними затратами «Господарника» на вивіз твердих побутових відходів із курорту не позначилися на цій дуже важливій для курорту ділянці роботи східницьких комунальників. Специфіка курорту вимагає особливого підходу до питань чистоти, відтак селища вимушена дотувати збиткову сміттєву діяльність «Господарника», інакше виробничі провали у цій галузі неодмінно позначуться на позитивному іміджі курорту.
У вирішення цієї проблеми, – на думку Миколи Сокаля, – мав би втрутитися виконком Східницької селищної ради, який повинен прийняти рішення про корегування тарифу на послуги з вивезення та утилізації твердих побутових відходів до рівня економічно обґрунтованих витрат. Це створить рівні умови оплати комунальної послуги для мешканців Східниці із різним матеріальними статками та доходами, а також суб’єктів підприємницької діяльності, які будуть вимушені покривати фактичну вартість утилізації твердих побутових відходів на Бориславському сміттєвому полігоні.
Заступник директора КП «Господарник» визнає, що в роботі його підлеглих наявні недоліки. Проте, зважаючи на існуючу фінансову незбалансованість тарифу, сьогодні вирішувати проблему подальшого поліпшення роботи комунальників у питаннях вивезення та утилізації сміття, облаштування сучасних контейнерних майданчиків та закупівлі нових євроконтейнерів не реально. Збалансований підхід до формування тарифу на вивіз побутового сміття дозволить повернутися до питань поліпшення якості обслуговування населення.
Пан Микола вважає, що у ситуації, що склалася у Східниці із вивозом та утилізацією твердих побутових відходів, мала би спрацювати елементарна людська логіка та громадянська свідомість самих східничан. Адже очевидним є факт, що за послугу із вивезення та утилізації сміття так чи інакше доведеться платити за тарифом, який покриватиме реальні затрати комунальників. То чи не краще збалансувати тариф на вивезення твердих побутових відходів уже сьогодні, аніж чекати, коли ця незбалансованість почне проявляти себе на контейнерних майданчиках курорту.
Як правило, з настанням тепла, – продовжує заступник директора – об’єми сміття у Східниці різко зростають, відповідно збільшуються фінансові затрати «Господарника», щоб утримувати чистоту та порядок на вулицях курортного селища. Як справжні патріоти Східниці, пан Микола Сокаль разом із своїми підлеглими робитиме усе, щоб забезпечити комфортні умови проживання для східничан для чисельної армії відпочивальників, які запланували цього року відпочинок у Східниці. Проте одних цих зусиль може виявитися замало. Для будь-якої справи потрібен фінансовий ресурс. Наразі про перегляд тарифу на вивезення твердих побутових відходів у курортному селищі ніхто вголос не говорить, хоч практично усі розуміють, що втримати ціну за вивезення та утилізацію кубометра сміття на попередньому рівні не вдасться. Зрозуміло, що питання підвищення вартості тарифу ніколи не викликала особливого захоплення ні у влади, ні у громади. Проте і дурити самих себе, також не пасує. Особливо, коли йдеться про Східницю – відомий український курорт, створений за роки Незалежності, який завжди зачаровував гостей із інших куточків України своєю красою, великою кількістю зелені, охайністю та чистотою.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.