У Східниці стартував народно-пісенний фестиваль «Східницьке літо»

004

Якщо календарне літо розпочинається першого червня, то народно-пісенний фестиваль «Східницьке літо» у курортному селищі Східниця стартує на Зелені свята і триває впродовж усього літа. Вже сьомий рік поспіль у сусідньому із Бориславом  курортному селищі відбувається це неповторне дійство. Участь у фестивалі талановитих самодіяльних колективів та провідних українських виконавців, які демонструють національний колорит нашого карпатського краю, багатство та чарівність української пісні та танцю, робить «Східницьке літо», культурною подією усього краю.
Цьогорічне відкриття народно-пісенного фестивалю у Східниці відбулося життєстверджуючими акордами Дрогобицького муніципального духового оркестру, які задали тон святковій атмосфері початку свята. Далі оптимістичні ноти були продовжені у музичній програмі вихованців Дрогобицького музичного училища ім. В. Барвінського, у яких перехопив естафету колоритний гурт «Домінант» з Івано-Франківщини, який розпочав свій виступ звуками найбільшого у світі духового інструменту – трембіти, а під завісу свята східничан та гостей селища потішив своїм виступом відомий український поп-рок-гурт «Антитіла» на чолі із фронтменом Тарасом Тополею.
Слід відзначити, що в рамках народно-пісенного фестивалю у курортній Східниці упродовж всього літа відбуваються усі події громадсько-культурного життя селища: відзначаються День Конституції, християнські свята Івана Купала та Верховних апостолів Петра і Павла, яке завжди у Східниці проходить з особливим розмахом, адже є для східничан храмовим празником. День курорту Східниця також входить у перелік ключових подій «Східницького літа». Святкування Дня Східниці припадає на другий тиждень серпня. У ці дні фестиваль офіційно перетворюється на місце гулянь усього селища, до яких долучаються відпочивальники. Під час масових гулянь з традиційними карпатськми ватрами, народними піснями та бойківськими танцями відпочивальники з усіх куточків України «на живо» знайомляться із самобутньою культурою мешканців українських Карпат та особливостями місцевої бойківської кухні. Найкращі народні майстри влаштовують майстер-класи, які дозволяють усім охочим перейняти «ази» народної творчості та ремісництва Карпат.
Кожне свято в рамках фестивалю «Східницьке літо» – це ковток натхнення, порція позитиву, заряд енергії, нові знайомства. Це заходи, спрямовані на збереження давніх українських традицій. Це популяризація та поширення української співочої культури Карпат серед мешканців усієї України, які приїжджають до Східниці, щоб набратися сил та енергії.
Любителям активного відпочинку та естремалам тут пропонуються прогулянки на конях та польоти на повітряній кулі. Слід зазначити, що польоти на повітряній кулі набули такої популярності, що чимало відпочивальників їдуть тепер до Східниці, щоб під час відпочинку піднятися у небо і випробувати себе у якості повітроплавця.
Східничани кажуть, що польоти на повітряних кулях додають фестивалю ще більшої ефектності, хоч самі повітроплавці відзнають, що Східниця унікальна не лише своїми джерелами мінеральної води, але й повітряними потоками, які підштовхнули повітроплавців до організації у перших числах травня щорічного міжнародного турніру повітряних куль Flyquest. Ці змагання приваблює багатьох повітроплавців, адже Східниця сьогодні чи не єдине місце, де польоти на кулях відбуваються в горах.
Щорічно у рамках фестивалю відбувається міжнародний турнір повітряних куль Flyquest.
«Східницьке літо» увібрало в себе не тільки забави на території селища-курорту, але й традиційні щорічні святкування, що відбуваються у рамках відомого фестивалю української середньовічної культури «Ту Стань!» в с. Уричі, де концертні програми розтягуються на декілька днів та захоплюють глядача рицарськими боями та нічними імпровізованими штурмами фортеці.
Цьогорічна програма «Східницького літа» обіцяє бути насиченою та цікавою. Голова фестивального оргкомітету селищний голова Східниці Іван Піляк, який згуртував навколо фестивалю односельців та гостей селища, вважає «Східницьке літо» важливим знаряддям популяризації української культури та промоції курорту, тому східничанам та гостям курорту слід бути готовими до приємних несподіванок, які стануть справжньою окрасою «Східницького літа». На сцені «Східницького літа» співали відомі усій Україні Віктор Бронюк із гуртом «ТіК», Валерій Харчишин, Кузьма Скрябін, Владислав Левицький, Віктор Винник із гуртом «Мері», поп-гурт «Цвіт кульбаби», Наталка Карпа, а також всесвітньовідомий французький рок-дует «Аvatan».
Цьогорічні святкові заходи у рамках фестивалю будуть проходити кожної неділі, хоч стрижнем «Східницького літа» продовжують залишаються державні та релігійні свята українського календаря. Напередодні Дня Конституції Східниця знову стане місцем безкомпромісного дербі позашляховиків та квадроциклів. Хоч офіційний старт спортивних змагань «Східниця Трофі-2017» офіційно призначено на 30 червня, усім зрозуміло що спортсмени почнуть з’їжджатися до Східниці задовго до старту. Відтак цілком зрозуміло, що вони стануть учасниками святкових заходів, приурочених до відзначення у рамках «Східницького літа» Дня української Конституції.
Стрижневими для народно-пісенного фестивалю цього року традиційно залишаються великі християнські свята Івана Купала та День Верховних апостолів Петра і Павла. Сьомого липня у Східниці відбудеться рок-фестиваль «Мольфар-фест», а 12 – Східницький амфітеатр стане офіційним місцем відзначення храмового свята селища.
На офіційній сцені «Східницького літа» 12 і 13 серпня будуть відбуватися святкові заходи, приурочені до відзначення Дня курорту Східниці, а 24 – літня сцена амфітеатру стане місцем святкування 26-річниці з Дня проголошення Незалежності нашої держави. Треба сказати, що День незалежності вважається офіційним днем закриття «Східницького літа», хоч у календарі фестивалю святкові заходи заплановані та будуть проводитися ще 27 серпня.
Урочистими звуками трембіт та життєстверджуючими акордами духових оркестрів Східниця минулої неділі ласкаво запрошувала відвідати народно-пісенний фестиваль «Східницьке літо», де упродовж трьох літніх місяців житиме справжній дух українського свята з піснями та забавами, які не залишать у людських серцях місця для смутку та зневіри.
За повідомленням
офіційного сайту
Східницької
селищної ради

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.