РІЗДВО СЛАВНОГО ПРОРОКА І ПРЕДТЕЧІ І ХРЕСТИТЕЛЯ ГОСПОДНЬОГО ІВАНА

Світлина від Петра Магура.Намагаючись пізнати історію героїв і знаменитостей, ми, насамперед, стараємося прочитати у книзі саме закінчення. Дізнавшись про кінець історії героя чи знаменитості, ми можемо спокійно починати читати книгу, причому без жодної напруги.
Сьогодні Христова Церква ставить перед нами початок у якому закладений також і кінець. У цьому початку прихована велика Божа сила і потуга, адже Бог розпочинає історію спасіння Нового Заповіту з Івана Хрестителя. Жоден святий, крім Ісуса і Богоматері, немає у Святому Письмі підстав для святкування дня народження. Лише Іван. У чому ж велич і вибраність Івана?…
Коли Захарія, священик із черги Авії, з роду Аарона, служив у Храмі, а йому випав жереб увійти в Святеє Святих і кадити біля жертовника, то він, увійшовши, побачив ангела. Ангел сказав до нього: «Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя» (Лк. 1, 13). Про що ж молився Захарія? Однозначно, що він постійно молився про нащадка, хоча був уже старим, а жінка його була похилого віку. Ангел Божий говорить: «Дружина твоя Єлисавета сина породить тобі, ти ж даси йому ймення Іван. І він буде на радість та втіху тобі, і з його народження багато-хто втішаться. Бо він буде великий у Господа, ні вина, ні п’янкого напою не питиме, і наповниться Духом Святим ще з утроби своєї матері. І багато синів із Ізраїля він наверне до їхнього Господа Бога» (Лк. 1. 13-16). Коли ангел Господній відкрив Захарії тайну про майбутній шлях його дитини, яка повинна від нього отримати початок, то Захарія не повірив. Чому? Дивно, але він говорить: «Із чого пізнаю я це? Я ж старий, та й дружина моя вже похилого віку…» (Лк. 1, 18)?
Невже Захарія не розумів, що перед ним ангел? Коли з’являється ангел, то, як вісник Божий, він голосить правду. Невже Захарія не читав, що всі звістки ангелів, які говорили Авраамові, Гедеону, чи будь-кому із старозавітніх пророків, завжди збувалися?

о. д-р Роман ВАСИЛІВ,
парох церкви Святої Анни,
декан Бориславського деканату УГКЦ

Більше читайте у нашій газеті “Нафтовик Борислава” № 53 від 7 липня 2017 року.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.