На центральній площі міста розквітло Писанкове дерево

писанкове дерево

У середу, 27 квітня, на площі Івана Франка у нашому місті відкрили Писанкове дерево. Як своєрідний арт-проект, дерево також буде претендентом на місце у Національній книзі рекордів України. Таке дерево з’явилося в Бориславі вперше. Генератором ідеї була працівниця міської ради Ірина Савка.
Дуже потішило і те, що теперішня влада міста має сучасні погляди на світ і взялася за реалізацію проекту. До роботи було залучено багато людей і громадських організацій. Відділ архітектури Бориславської міської ради займався розробкою самого проекту, комунальні підприємства “Зелений світ” та “Бориславсвітло” допомогли у транспортуванні та встановленні дерева на площі. Напевне, найбільшу і найціннішу роботу виконали ті, хто виготовив більше 2000 писанок, які поселилися на цьому дереві. Прикраси надходили з усіх освітніх установ, народних домів «Просвіти», установ культури, дитячої Школи мистецтв, центральної бібліотечної системи, Будинку школяра і самих мешканців міста.
Звісно, Великоднє Писанкове дерево повинне мати і позитивний заряд, який може дати лише молитва. Щоб поблагословити дерево і помолитися разом з усіма присутніми був запрошений настоятель церкви Пресвятої Богородиці отець Олег Смерека. “Дуже гарно що в Бориславі сьогодні така подія, – говорить отець Олег. – З ініціативи міської ради ми тепер маємо тут таке гарне дерево з писанками. Тепер, як зимою біля ялинки, маємо нагоду під час Великодніх свят, зібратись тут біля цього Дерева Життя і відчути ту святкову радість Христового воскресіння. Писанка – це символ життя. З яйця зароджується життя і тому писанка символізує також Христа воскреслого. Ваша ручна праця є подарунком не лише собі, але й Богові. Після того, як ми поблагословили це Дерево і всі писанки на ньому ми будемо бачити в них, Божу присутність, яка також тут тепер перебуває”.
Після молитви виступила перший заступник міського голови Роксоляна Гарасимів: “Великодній період є особливим для нас, християн, адже Воскресіння Господнє – це найвеличніше із християнських свят. В цей період ми по-особливому готуємося до Великодня – духовно очищаємося, молимося за те, що є найсвятіше у кожного із нас. Для нас, українців, це безумовно молитва за мир на нашій українській землі, молитва за здоров’я наших родин та ближніх. Молитвою ми стараємося допомогти всім тим, хто її потребує. Разом з тим ми до свята готуємо крашанки та писанки і все це добро передвеликоднього періоду ми вкладаємо у них. Саме такими писанками і крашанками уквітчане наше Писанкове дерево. Все це добро, яке вклали дуже багато бориславських родин в це дерево, несе чудесну енергетику. Ми хочемо, щоби в період Великодніх свят оце наше чільне місце у Бориславі, де розквітло Писанкове дерево, було б тим місцем, де бориславські родини і гості нашого міста могли збиратися і гарно по-святковому проводити ці дні”.
Ведучий відкриття Віктор Кравцов розповів усім, що на дереві є вже більше 2000 писанок. Та для побиття попереднього рекорду потрібно не менше 2600 писанок, тому Віктор закликав містян ще до кінця дня приносити писанки, щоби таки поповнити список українських рекордсменів нашим Писанковим деревом.
Вчора довішали ще 1000 писанок і очікували експертну комісію, яка мала б приїхати та визначити, чи може наше Писанкове дерево потрапити у Книгу рекордів України.
А чи стало наше Писанкове дерево рекордсменом – читайте в наступному номері.
Анна САГАН

писанкове дерево

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.