Олександр ЗАКУТНИЙ: «Набуття поліцією нової якості залежить не стільки від результатів атестації, скільки від бажання громадськості мати в особі поліцейських якісно нову правоохоронну систему»

На початку жовтня стало відомо, що керівник Бориславського відділення Дрогобицького відділу Головного управління Національної поліції України у Львівській області Олександр Закутний успішно пройшов атестацію і залишився на посаді начальника Бориславського відділення поліції. Відразу після проходження атестації підполковник поліції Олександр Закутний звітував перед депутатами на сесії Бориславської міської ради. Оскільки питання роботи правоохоронців завжди було актуальним і викликало значний інтерес у мешканців міста редакція вирішила поставити керівнику міського відділення поліції декілька запитань:
– Пане підполковнику, дозвольте привітати Вас із офіційним підтвердженням статусу поліцейського. Проте мене, як кожного пересічного мешканця Борислава, більше цікавить, чи залишилися Ви, як керівник міського відділення Національної поліції задоволені результатами проведеної атестації? Наскільки результати атестації вплинуть на якість роботи поліцейських?
– Дякую за привітання. Звичайно, новий статус зобов’язує кожного, хто пройшов атестацію, по-новому глянути на місію правоохоронця в суспільстві. Проте мушу зауважити, що набуття поліцією нової якості залежить не стільки від результатів атестації, скільки від бажання громадськості мати в особі поліцейських якісно нову правоохоронну систему. Для цього потрібно зовсім мало – не порушувати Закон, не шукати привілеїв для себе чи своїх рідних, а з повагою ставитися до оточуючих тебе людей та пам’ятати, що твоє право закінчується там, де починається право іншого громадянина. Щодо результатів атестації, то маємо те, що маємо. Ми у порівнянні з іншими вiділами i вiддiленнями обійшлися мінімальними втратами. І щодо офіційності результатів атестації – вони є, але поіменно вказати, хто пройшов, а хто – ні, не можемо. Загальні результати атестації виглядають таким чином: 4 пониження в посаді, 3 підлягають звільненню, 1 заслуговує підвищення. Наразі не можемо поіменно сказати, хто ці особи, але загальні результати є саме такі. Вони доведені кожному особисто, відтак чекаємо відповідних змін в особовому складі, виходячи із результатів атестації.
– Але ж із результатів атестації випливає, що основна проблема бориславської поліції – недоукомплектованість, стала більш відчутнішою, адже 3 працівники підлягають звільненню. Що скажете з цього приводу?
– Наразі в строю перебуває близько п’ятидесяти відсотків особового складу. Ця кiлькiсть особового складу, власне, і обслуговує територію міста Борислава та курортного селища Східниці. Для прикладу, із семи працівників слідчого відділення нашого підрозділу, передбачених штатним розписом, в строю – два слідчих та керівник слідчого відділення. На даний момент у них знаходиться у залишку близько тисячі кримінальних проваджень. Фізично перечитати ці справи за один чи два дні нереально, а ще треба їх розслідувати, проводити слідчі (розшуковi) дії та негласнi слiдчi розшуковi дii, звертатись з клопотаннями в суди, проводити інші процесуальні дії. Працювати надзвичайно складно. Проте можу запевнити громадськість Борислава та Східниці, що криміногенна ситуація у місті та курортному селищі нами повністю контролюється. Підстав для занепокоєння немає.
– І як виглядає ота криміногенна ситуація у Бориславі та Східниці?
– Щоб не бути голослівним, наведу цифри. З початку року черговою частиною зареєстровано 2618 заяв і повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень і подій. З них до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 799 відомостей про події, які містять ознаки кримінального правопорушення. З числа зареєстрованих 209 – це є тяжкі та особливо тяжкі злочини. Серед них є порушення правил дорожнього руху, що спричинило нанесення постраждалим тілесні ушкодження –13 фактів. Маємо також 50 фактів вчинення шахрайських дій, а також 402 випадки крадіжок особистого майна громадян. Окрім того,черговою частиною зареєстровано 11 фактів привласнення і розтрати майна, 39 службових злочинів, 7 випадків вчинення хуліганських дій. Питома вага розкриття становить 22.8 %. Це можна сказати середньо-обласний показник, який говорить, що ефективність роботи поліцейських у Бориславі та Східниці мало чим відрізняється від роботи поліції у інших населених пунктах Львівщини.
– Чи не поділитеся досвідом, як вдається утримувати в місті порядок, маючи у штаті відділення обмежену кількість людей?
– Ми справляємось із завданнями завдяки знанню оперативної обстановки, досвіду роботи, професіоналізму працівників, які, жертвуючи своїм особистим часом, інтересами власного сімейного життя, виконують свої обов’язки по охороні громадського порядку та дотримання законності. Яскравий приклад: не так давно біля будівлі міської ради був факт крадіжки особистих речей. Група дітей із 6-7 чоловік однієї із шкіл пішли фотографуватись на випускний альбом. Відповідно, перед фотографуванням роздягнулися і залишили свій верхній одяг, особисті речі та мобільні телефони біля ялинки, а самі відійшли, шукаючи вдалого місця для фотографії. Коли за декілька хвилин повернулись, ні одягу, ні речей не було. Відразу звинувачення та нарікання полинули у бік поліція, чому вона так погано працює, що у місті крадуть особисті речі дітей, хоч, на мій погляд, у даному випадку більше би пасувало, мабуть, не висувати претензії до поліції, а говорити про надмірну безпечність школярів. Але я поведу мову далі. Гарячим слідом працівникам поліції вдалося розкрити цей злочин. І не завдяки допомозі місцевих жителів, а завдяки професіоналізму працівників поліції. Завдяки вміло проведеним оперативно-розшуковим заходам було затримано раніше судиму особу ромської національності, яка скористалась надмірною безпечністю учнів, які залишили залишили речі без нагляду. Злодій просто забрав весь одяг, телефони, та особисті речі, заховав їх в парку у різних місцях. Цікаво, що викрадене він намагався збути в ломбардах того ж дня. Власне, працівники поліції затримали його у парку вночі, коли він хотів забрати викрадені речі із схованки. Виявлені речі вилучені і повернуті потерпілим. Це лише один епізод із нашої щоденної роботи. Зараз якось не хочеться говорити, образно кажучи, про той «армагедон» із масою звинувачень на адресу поліції, хоч завдяки професійної майстерності працівників поліції цей злочин було розкрито.
– І багато у Вашій практиці таких випадків, коли працівників поліції безпідставно звинувачують у бездіяльності чи, як то тепер популярно, за рішенням суду відпускають злочинця з-під арешту?
– У нашій роботі трапляється різні випадки. Щоб не бути голослівним наведу декілька прикладів. Працівниками поліції було затримано групу осіб, знову ж таки ромської національності, які вчиняли пограбування місцевих мешканців. Під час затримання були вилучені речові докази – викрадені речі, а серед потерпілих виявився учасник АТО. Затримані злочинці були поміщені в ізолятор тимчасового тримання. Відповідно до вимог закону, ми звернулися у суд із клопотанням про обрання у якості запобіжного заходу тримання під вартою, але суд відпускає злочинців під домашній арешт. Відповідно до ухвали суди вони повинні знаходитися вдома і з 18 до 9 години ранку. А як бути із денним часом. Думаю, не треба нікому доводити, що більшість крадіжок вчиняються серед білого дня, коли господарів немає вдома. Ще один яскравий приклад. Працівниками поліції знову ж таки було затримано квартирного злочинця, який спеціалізувався на віджимі вікна. Затримання було непростим. Злочинця довелося доганяти та застосовувати прийоми рукопашного бою. Під час затримання у нього було вилучено пістолет. Затриманий був поміщений в ізолятор тим тимчасового тримання. За рішенням суду він вніс заставу і зараз вільно пересувається по місту Бориславу. Також під час минулої зими нами було затримано двох злочинців, які здійснювали крадіжки шляхом віджиму вікон. Під час затримання було вилучено якусь кількість крадених речей було вилучено, але ж, знову ж таки, затримання було здійснене завдяки завдяки вмілого проведення оперативно-розшукових заходів без допомоги місцевих мешканців. А так не повинно бути. Поліція повинна працювати у тісній співпраці з громадянами, які повинні виявляти категоричну нетерпимість до будь-якого вияву порушення закону та інформувати правоохоронні органи про вчинення правопорушення. Без співпраці громадськості із поліцією домогтися видимих успіхів у боротьбі злочинністю не реально. Зараз дуже популярно орієнтуватися на європейський досвід. То хочу зауважити, що надання інформації, для прикладу в Німеччині, про недобросовісного сусіда-правопорушника чи мешканця, який вчиняє кримінальне правопорушення, вважається обов’язком кожного громадянина.
– Мушу зауважити, що, окрім громадянської свідомості, серйозною допомогою для поліцейських у країнах Західної Європи та Америки є відео спостереження. Наскільки ефективно у практиці своєї роботи ви використовуєте технічні засоби?
– Щодо камер спостереження, то, дійсно, не так давно в центрі міста встановлено три камери відео спостереження. Це серйозна підтримка для роботи поліції, адже спостереження ведеться у режимі реального часу і все фіксується. Планувалося, що камери ще будуть встановлені на в’їздах і виїздах з міста. Але наразі немає такої фінансової можливості, хоча у запропонованiй нами програмi протидії злочинностi на територiї мiста Борислава та смт. Схiдниця нами вносились пропозицii щодо видiлення з мiського бюджету коштiв на придбання та встановлення камер вiдеоспостереження. Зрозуміло, що місто має інші більш важливі проблеми, хоч проблему безпеки громадян, на мій погляд, не можна називати другорядною. Для прикладу, у сусідньому Трускавці камери відеоспостереження встановлено за кошти місцевого бюджету. За бюджетні кошти також пошита нова поліцейська форма та закуплена сучасна оргтехніка (планшети, бази). Для Борислава ця проблема залишається актуальною.
– У свій час правоохоронці робили серйозний акцент на профілактичну роботу серед населення. Можливо, під час реформування міліції десь було упущення, що нині поліція не має достатньої підтримки з боку мешканців?
– Звичайно, усі ми розуміємо, що вчинення злочину легше попередити, аніж потім його розкрити. Тому ми багато говоримо про надмірну безпечність громадян щодо збереження власного майна, намагаємося переконати мешканців, що краще зайвий раз виявити невиправдану підозрілість до незнайомої людини, аніж потім співчувати сусідові чи стати самому жертвою крадіжки. Профілактика правопорушень входить в наші обов’язки. У структурі відділення є сектор превентивної діяльності, куди входять і дільничні інспектори, інспектор з ювенальної поліції (ювенальна – це робота з неповнолітніми). Профілактична робота з неповнолітніми проводиться регулярно – читаються лекції в навчальних закладах, проводиться роз’яснювальна серед підлітків, схильних до правопорушень. Але цього виявляється замало. Правова культура залежить від багатьох чинників і хотілося би, щоб у цьому напрямку більш активно працювали інші державні установи, які працюють у галузі виховання та соціальної політики. Ми повинні бути свідомими того, що лише комплексна праця дасть позитивний результат у правовому вихованні підростаючого покоління та профілактиці правопорушень.
– Наскільки ефективно у профілактичній роботі та охороні громадського порядку Вам допомагає громадське об’єднання «Чота порядку»?
– «Чота порядку» заслуговує окремої уваги та розмови. Питання цього громадського об’єднання виносилось на сесію, але це ніяк не вплинуло на продуктивність роботи цієї громадської організації. «Чота порядку» взагалі нам не допомагає. Як таких важелів впливу на діяльність цієї організації ми не маємо. Дозволи на право володіння травматичною зброєю вони отримують у Львові. Зараз ми проводимо роботу, щоб вони хоча б допомагали міському відділенню поліції забезпечувати охорону громадського порядку в нічний час у міському парку. Плануємо залучати членів організації до патрулювання з 20 до 8 години ранку. Є надія, що нам вдасться досягнути позитивного і бажаного результату.
– А як здійснюється охорона громадського порядку та патрулювання вулиць міста зараз?
– Патрулює місто зараз дві машини. У виняткових випадках одна – через брак особового складу. Патрулювання ведеться цілодобово в режимі автопатруля. Патрульні екіпажі виявляють адміністративні правопорушення та порушення правил дорожнього руху, я також припиняють кримінальні правопорушення, порушення громадського порядку тобто виконують всі обв’язки поліції по забезпеченню публічної безпеки та порядку. Хоч мушу визнати, що два патрулі для міста то є мало. Адже машина повинна хоча раз на ніч відстежити дотримання порядку у курортному селищі Східниця.
– Чи проводите якусь роботу, щоб заповнити вакантні посади у відділенні? Наскільки молодь міста зацікавлена у тому, щоб піти працювати у міське відділення поліції?
– Кандидати є. Цікаво, що бажання працювати в поліції виявляють і особи жіночої статі, і учасники бойових дій. Складнощі виникають із процедурою прийняття на службу в поліцію. Законом передбачено, що на службу в поліцію приймають за результатами конкурсу, але сама процедура як така ще не виписана. Не розроблений також механізм проходження курсів особами, які вперше йдуть на службу в поліцію. Донедавна це були піврічні курси, на яких людина проходила вогневу, бойову та фізичну підготовку, їй присвоювалось відповідне звання, після чого приймала присягу і приступала до виконання обов’язків. Зараз такий механізм ще не розроблений, але кандидати є. Приємно, що серед них є багато місцевих жителів, яким не байдуже, що відбувається у місті.
– Щоб Ви побажали мешканцям Борислава на завершення нашої розмови?
– Завжди говорив і буду говорити, що тільки спільними зусиллями ми можемо успішно протидіяти злочинності та усіляким проявам порушень громадського порядку на території міста. Лише активна громадська позиція мешканців міста та висока правова культура громадян допоможе вистояти й перемогти в боротьбі зі злочинністю. І безперечно, миру, добра та злагоди у родинному та суспільному житті.

Розмову записав
Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.