«Ой радуйся, земле!»

Одним із найзнаменитіших і найвеличніших празників святого календаря, яким, власне, започатковується рік, є Різдво Христове. Споконвіку на Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди, вірування тощо. Адже це унікальні перлини народної творчості, які сягають своїм корінням у сиву давнину…
Різдво в Україні – це улюблене свято, яке чекають і люблять через святково прикрашену ялинку, можливості поколядувати, поглянути вертепи. І ще: щороку, народження Христа нагадує про те, що Бог завжди з нами, пам’ятає про нас і любить нас. Він бажає нам всім миру і добра, щоб зірка, яка зійшла над Вифлеємом під час його народження, освітлювала нам шлях до добра і щастя.
Працівники бібліотеки – філії № 5 для дітей розпочали підготовку свята з виготовлення Вифлеємської Зірки. Бо у давні часи традиційним атрибутом різдвяного обряду була Зірка. Саме світла Вифлеємська Зірка, що з’явилася на небі і сповістила про народження Христа, була дуже красивою: її прикрашали різнокольоровим папером, фольгою, стрічками й китицями.
Різдвяне дійство «Ой радуйся земле», розпочалось із Святої вечері, на якій були присутні: Господар (В. Орешніков, ЗОШ № 4, 8 А кл.), Мати (О. Кравчик, БДГ, 3 Б кл.), Син (Н. Фірман, ЗОШ № 5, 4 кл.), Дочка (С. Яців, ЗОШ № 5, 6 Б кл.).
До господи завітали колядники – К. Гошко (ЗОШ № 4, 5 А кл.), В. Хома (ЗОШ № 1, 7 А кл.) та пастушки – А. Журавчак (ЗОШ № 1, 4 В кл.), М. Журавчак (ЗОШ № 1, 2 В кл.), Л. Костик (ЗОШ № 4, 6 Б кл.), які заколядували колядки «Нова радість стала…», «В Вифлеємі новина», «Добрий вечір тобі пане господарю», «Старий рік минає». Окрасою Різдвяного свята були Янголята – В. Ковалик (ЗОШ № 4, 4 В кл.) і Т. Барабаш (ЗОШ № 4, 4 А кл).
За Різдвом Христовим наступає другий празник – Старий Новий рік, а ще він зветься празником Святого Василя. Василь приходив не сам, а з Маланкою. Роль Василя виконав Д. Трофімчук (ЗОШ № 4, 4 Г кл.), а Маланочки – А. Роботецька (ЗОШ № 5, 5 Б кл.). Щедрівочку нам защедрував А. Левченко (ЗОШ № 8, 5 А кл.), а вірші про Різдво декламувала Л. Титиш (ЗОШ № 1, 7 А кл.).
Кажуть, що справжнє свято Різдва не достатньо побачити. Його потрібно відчути. Воно завжди особливе та незвичайне. Це час, коли все навкруги наповнює атмосфера духовності, традицій, святкових заходів та емоцій, які неодмінно залишаються у серці кожного.

Наталія ПРІЦАК,
бібліотекар бібліотеки-філії № 5 для дітей Бориславської МЦБС

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.