Черговий крок до створення Східницької територіальної громади

Світлина від Петра Магура.В останній день травня Східницька селищна рада організувала пізнавально-ознайомчу поїздку до Гніздичівської територіальної громади Жидачівського району Львівська області.Оскільки Східниця намагається створити свою ОТГ, в яку мають увійти вісім сільських рад рекреаційної зони Карпат, Східницька селищна рада, як ініціатор творення окремої ОТГ із центром у Східниці, постійно робить для цього кроки назустріч.

Це часті зустрічі представників з кожної громади із депутатським корпусом та адміністрацією селища, семінари, «круглі» столи, на яких обговорюються всі проблемні питання, які виникають у людей та пов’язані із правовими та майновими нюансами творення ОТГ. Метою поїздки до Гніздичева було, ознайомитись з роботою вже, два роки діючої ОТГ, перейняти як позитивний, так негативний досвід.
Практичний виїзний семінар у щойно утворену Гніздичівську ОТГ Жидачівського району став черговою ланкою у довгому ланцюгу інформаційно-роз’яснювальної роботи депутатського корпусу та виконавчого комітету Східницької селищної ради із представниками адміністрацій та населенням сільських населених пунктів, що повинні утворити окрему об’єднану територіальну громаду із центром у Східниці.
Участь у цій виїзній конференції взяли 17 представників різних громад: селищний голова Східниці Іван Піляк із своїм заступником Романом Майстриком, а також голова Новокропивницької сільської ради Назар Токмаков, голова Опацької сільської ради Галина Шагур голова Старокропивницької сільської ради Ігор Ганзій, голова Бистриця-Гірської сільської ради Роман Хомин, директор Довжансько-Гірської основної загальноосвітньої школи Дмитро Барщик, голови Ластівецької сільської ради та Головської сільської ради Турківського району Микола Савчук і Михайло Тупічак.
Треба відзначити, що на запрошення східничан взяти учавсть у виїзному семінарі відгукнулась практично кожна громада, окрім голів Рибницької та Довжансько-Гірської сільських рад. Це голови, які ігнорують всі можливі «круглі» столи, зустрічі, обговорення, семінари, поїздки, на яких ведеться мова про адміністративно-територіальну реформу та її значення для майбутнього сільських громад. Складається враження, що у такий спосіб очільники цих сільських рад демонструють не лише власну пасивність, але й відверту байдужість до майбутнього своєї ж громади, яка за результатами останніх місцевих виборів довірила цим людям керівництво селом. Загальновідомо, що процес децентралізації незворотній, то ж своєю невиваженою позицією сільські голови Рибницької та Довжансько-Гірської сільських рад тільки шкодять сільським громадам.Сільські голови цих населених пунктів повинні усвідомлювати, що незалежно від їхньої позиції, реформа відбудеться, якщо не добровільно, то шляхом прямого адміністрування. Без огляду на їхню позиціцю, сільські громади, очолюваних ними населених пунктів, увійдуть у склад ОТГ. Правда, при прямому адмініструванні громада втрачає можливість для розвитку інфраструктури села використати додатковий фінансовий ресурс, який виділяється Кабінетом Міністрів України у вигляді субвенції із Державного бюджету. Хочеться їм чи не хочеться, села однаково стануть складовою якоїсь ОТГ, і без їхньої згоди. Правда у тому, що при адміністративному об’єднанні село втратить значні кошти.
Гніздичівська територіальна громада невелика, чисельністю 6483 населення та площею 58 км. кв., де домінують галузі сільськогосподарського та промислового господарства. Вона була створена у 2015 році й включила в себе 5 сільських населених пунктів – Покрівці, Королівку, Лівчиці, Руду та Ганнівці. Стартовий бюджет Гніздичева при створенні складав більше 1 млн. грн., а зараз це більше 9 млн. грн.
Слід зазначити, що своє місце під сонцем, Гніздичівська громада у буквальному розумінні виборола. У перспективному плані об’єднаних територіальних громад Жидачівського району об’єднаної територіальної громади із центром у Гніздичеві не було. Люди самі стали ініціаторами її творення. Виявили ініцітиву, спробували, ризикнули – і на сьогодні Гніздичівська ОТГ – одна з передових громад Львівщини, яка інтенсивно розвивається та планує розширювати свої межі, адже є ще бажаючі приєднатись.
Саме це члени новоутвореної громади радять зробити всім, хто знаходиться в процесі творення ОТГ, а також тим, хто боїться входження у структуру ОТГ, як вогню.
«Боятися не треба, – стверджують гніздичани. – Просто треба спробувати вийти із нинішнього формату підпорядкування утримавши ОТГ. Проте слід пам’ятати, реформа децентралізації так чи інакше закінчиться, тоді вже обирати буде пізно. Приєднання відбудеться примусово, і громада втратить не лише час, але й значний фінансовий ресурс, який можна було використати для розвитку села».
Поїздка у Гніздичівську ОТГ дала можливість представникам сільських населених пунктів переконатись в ефективності та результативності добровільного створення саме невеликої ОТГ, наштовхнула на роздуми, а також дала відповіді на багато питань, які першочергово цікавили представників громад. Кожен для себе опрацював і проаналізував отриману інформацію, зробив певні висновки. Тепер кожному представнику сільських громад залишилося найголовніше – донести правду про адміністративно-територіальну реформу на Жидачівщині до своїх односельчан та без остраху за майбутє зробити правильне рішення щодо створення ОТГ.
Інформація
офіційного сайту
Східницької
селищної ради

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.