//Лептоспіроз – що це за хвороба?!

Лептоспіроз – що це за хвороба?!

Під час жарких літніх днів хочеться прохолоди, покупатися з насолодою у водоймах.

Але при цьому слід пам’ятати про можливу небезпеку захворювання на лептоспіроз про що нагадує Бориславський відділ ДУ «ЛОЦКПХ МОЗУ».

Частіше за всього людина заражується лептоспірозом при купанні у водоймах, ставках, озерах та під час рибної ловлі.

Що ж це за хвороба – лептоспіроз та в чому полягає небезпека?

Лептоспіроз гостре інфекційне захворювання спільне для людей і тварин (з групи зоонозів), що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, яке  викликається  бактеріями роду лептоспіри.

Джерело і резервуар збудника інфекції є хворі і перехворіли тварини (велика рогата худоба, кози, вівці, коні, собаки, полівки, щури та водяні щури, хутрові звірі), які  виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком.

При цій інфекції хвора людина не становить небезпеки по зараженню інших людей, тобто від людини до  людини лептоспіроз не передається. Пряма передача інфекції від людини можлива лише тільки в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком.

Механізми передачі збудника від тварини до людини – аліментарний (через їжу та воду) або контактний. Таким чином, інфікування людини відбувається при вживанні зараженої води і їжі, купанні, риболовлі, при сільськогосподарських роботах, роботі в вугільних шахтах, при прямому контакті при догляді за хворими тваринами, при укусі гризунами. 

Насамперед, гризуни є постійними резервуарними носіями лептоспір, які  інфікованими виділеннями заражають заводі дрібних річок, осушувальні канали, вологі луки. У зв’язку з цим гризуни несуть велику епідеміологічну та епізотологічну  небезпеку.

Сприйнятливість до лептоспірозу у людей висока. Більшість випадків зараження припадає на літньо – осінній період.

Лептоспіри проникають в організм людини через слизові оболонки травного тракту,                      а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру (навіть непомітні ушкодження, подряпини можуть стати місцем проникнення інфекції), потім з кров’ю розносяться по всьому організму.

Від моменту потрапляння збудників в організм людини до початку захворювання (інкубаційний період) проходить у середньому від 6-8 до 14 днів.

Початок захворювання гострий, часто раптовий, з трясучим ознобом, гарячкою (підвищення температури тіла до 39-40°С і вище), вираженими симптомами інтоксикації: загальною слабкістю, сильним головним болем, запамороченням, нудотою, блюванням; можливі збудження, марення, непритомний стан. Характерною ознакою захворювання є біль, особливо в литкових м’язах, стегнах, попереку, дещо рідше виникають у м’язах спини, грудей, живота як під час рухів, так і в спокої. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах.  Також спостерігаються жовтяниця склер, на 3-6-й дні від початку хвороби може з’явитися висип на шкірі (на кінцівках і тулубі), крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи. При лептоспірозі завжди уражаються нирки, що проявляється болем у попереку.

Без своєчасного лікування захворювання може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки, тощо) чи до смерті. Хворому на лептоспіроз необхідна своєчасна госпіталізація.

Тому, при появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря!

І, звичайно, ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.

Якщо зараженню запобігти не вдалось, в епідемічних осередках здійснюють заключну дезінфекцію, обов’язковим є лабораторне обстеження всіх підозрілих хворих з гарячкою і тих, які перехворіли протягом останнього місяця. Воду і харчові продукти з осередку можна вживати тільки після термічної обробки.

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі заходів:

  • захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів;
  • захист водоймищ від можливих забруднень гризунами,  сільськогосподарськими тваринами;
  • використання захисного одягу, гумових чобіт і рукавиць під час роботи в заболоченій місцевості, на бойнях і м’ясокомбінатах, при догляді за хворими тваринами.

Щоб захистити себе від інфікування, акцентуємо вашу увагу на таких простих правилах:

  1. Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води.
  2. Відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях.
  3. Дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички на польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою.
  4. Пам’ятати, що забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водойм.

При підозрі на забруднення власного колодязю чи каптажу можна звертатися до Бориславського відділу ДУ «ЛОЦКПХ МОЗУ» для проведення знезараження води з метою  переривання механізму передачі збудників інфекційних хвороб через воду.

Не будьте байдужими до свого здоров’я!

Олена АДАМЕНКО, лікар-епідеміолог БВ ДУ «ЛОЦКПХ МОЗУ»