Безпека людей є пріоритетом

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

З огляду на тяжкість наслідків нещасних випадків і захворювань, пов’язаних з працею на виробництві, та намагаючись привернути увагу світового співтовариства до створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров’я, Міжнародна організація праці (МОП) щороку 28 квітня відзначає Всесвітній день охорони праці.
Згідно з Указом Президента України від 18 серпня 2006 р. № 685/2006 встановлено національний День охорони праці, який щороку відзначається 28 квітня, що збігається в часі із Всесвітнім днем охорони праці і проводиться на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності та галузей економічної діяльності України.
На засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення у 2015 році Дня охорони праці в Україні прийнято рішення, що за рекомендацією МОП День охорони праці 28 квітня 2015 року відзначатиметься під девізом «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».
Державна політика у галузі охорони праці в Україні відповідно до чинного законодавства базується на основному принципі – це збереження життя та здоров’я працівників.
Зараз наша країна, як і багато інших держав світу, переживає складні часи фінансово-економічного розвитку. Однак за будь-яких обставин конституційне право працівника на належні, безпечні і здорові умови праці повинно забезпечуватись роботодавцем і бути предметом особливої турботи та контролю держави. Нормами життя мають стати додержання законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, своєчасне виявлення і усунення наявних недоліків, посилення відповідальності за стан охорони праці та порушення встановлених норм і правил, що зумовлюють численні нещасні випадки, професійні захворювання і аварії на виробництві.
У Львівській області протягом 2014 року на виробництві травмувалась значна кількість працівників.
Зокрема по м. Бориславу в 2014 році було зафіксовано 5 нещасних випадків (з яких 4 смертельні).
Слід відзначити, що у м. Трускавці 2014 року нещасних випадків зареєстровано не було.
Протягом того року страховий експерт відділення на підприємствах міст Борислава, Трускавця взяв участь у роботі 13-и комісій з перевірки знань з охорони праці працівників з метою вивчення стану умов і безпеки праці проведено перевірки стану профілактичної роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці на 29-и підприємствах, на яких виявлено 234 порушення законодавства з охорони праці.
Проведено заходи з пропаганди безпечних і нешкідливих умов праці, надано страхувальникам та застрахованим 31 консультацію щодо покращення стану охорони праці, прийнято участь у 14-и нарадах, надруковано 2 статті в місцевих газетах.
Зважаючи на важливість створення безпечних умов праці, запобігання виробничому травматизмові та професійним захворюванням, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань звертається до керівників і працівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілкових організацій, об’єднань роботодавців із закликом підтримати ініціативу та зосередити свої зусилля на виконанні вимог Конституції України щодо забезпечення належних, безпечних і здорових умов праці та вимог Закону України «Про охорону праці».
І. СТЕЦЬКО,
страховий експерт з ОП ВД ФССНВУ у м. Трускавці

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.