Що буде з бориславською лазнею?

лазня

Лазня у Бориславі має свою власну історію і давніх прихильників. Незалежно від наявності вдома звичайної ванної кімнати, сьогодні лазні не бідні на відвідувачів. Особливою популярністю користуються турецькі, фінські, чанні, парові і навіть японські. Як же приємно відчути на собі вологе тепло, зайнятись своєрідною медитацією та відпочити і душею, і тілом. Також це традиційний спосіб підтримки здоров’я, який був відомий у часи Київської Русі багато століть тому. Крім того, в середньовічній Англії, в період хрестових походів, був заснований навіть орден Лазні. Такого роду нагороди вручалися лицарям, які зуміли у важких умовах епідемій, холери і чуми привести в робочий стан баню.
Напевне, і в нашому місті потрібно запровадити подібний орден для стимуляції до дій. Ситуація з бориславською лазнею дуже турбує старше покоління жителів, у яких з нею пов’язані безліч приємних спогадів молодості. До редакції надійшов лист-звернення від пенсіонерів міста з проханням дізнатися, яка доля очікує міську баню. Вони неодноразово апелювали у численні інстанції, але єдиним результатом були лише обіцянки.
Уже півтора десятка років міська лазня зачинена для відвідувачів. Сама будівля занедбана, внутрішнє обладнання вже давно пропало безвісти, а система водопостачання поржавіла та потребує ремонту. Також є проблеми і з опаленням приміщення. Установлені близько семи років тому газові котли досі чекають дозволів на експлуатацію газової інспекції. Та й теперішні ціни на газ заставляють задуматись про доцільність використання таких котлів і, можливо, їхню заміну на значно економніші твердопаливні котли. Такою вона діставалась “у спадок” вже чотирьом попереднім мерам міста. Такою прийняв її і сьогоднішній міський голова.
Та не все так просто, як здається. Голова фонду комунального майна Ярослав Лаврик, який зараз опікується будівлею лазні, жаліється на те, що коштів для ремонтних робіт, на жаль, нема. Не допоміг навіть взятий більше шести років тому кредит у банку під заставу самої будівлі. Частину кредиту, звісно, повернули, але треба думати, де взяти решту грошей для повної виплати.
Начальник відділу житлово-комунального господарства та будівництва Олег Левицький розповів, що цю проблему повинні вирішити на спільному засіданні фонд комунального майна, відділ житлово-комунального господарства, бюджетна та «комунальна» депутатські комісії. “Депутати повинні вирішити доцільність проведення реконструкції лазні: чи вона потрібна в місті, чи ні. Після телефонних контактів, – продовжує Олег Левицький, – із містами з подібною кількістю населення як у Бориславі (Дрогобич, Золочів, Львів та ін.) ми дізналися, що вони закривають свої лазні через їхню нерентабельність. Люди туди не ходять».
Сьогодні половину будівлі замає КП “ЕКО-Місто”. Перед поселенням туди працівники комунального підприємства навели лад у всій будівлі, а не лише на орендованій ними частині. Прибрали та почистили все усередині. Але ремонтні роботи змогли зробити лише у себе, бо, на жаль, не мають ні зайвих коштів, ні юридичного права для подібної благочинності.
Керівник “ЕКО-Міста” Михайло Щербанік переконаний, що реанімувати лазню можна. Пан Михайло навіть зміг назвати орієнтовно суму і час, за які можна все реалізувати – це 300 000 гривень і всього два місяці.
Надія на відновлення лазні є, і любителі попаритись не будуть змушені для цього їздити в сусідні міста. Та для цього спочатку потрібно вивести будівлю з-під застави банку, а вже потім доводити все до пуття. На це, зрозуміло, потрібні гроші, яких у міському бюджеті немає. Тому на разі сказати щось конкретне, коли ж у місті запрацює лазня, не може ніхто.
Анна Саган

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.