ІГОР ЯВОРСЬКИЙ: «Насправді, перспективи Борислава – колосальні. Місто має усе необхідне, щоб повернути собі втрачену славу потужного промислового центру»

Рік Вогняної Мавпи доживає останні дні. У ніч на перше січня бориславці зустрічатимуть новий 2017 рік, який за східним календарем прийде до нас в образі Вогняного Півня. Зрозуміло, що за святковим новорічним столом кожен знайде хвилинку, щоб підвести підсумки прожитого року. Це вже потім він стане предметом аналізу істориків та науковців. А напередодні нового року люди, як правило, роблять загальні підсумки прожитого року, пробують визначити, що нового він приніс у наше життя та наскільки рік Вогняної Мавпи виявився несподіваним.
Про загальні підсумки, основні здобутки та досягнення міста напередодні новорічно-різдвяних свят ми повели мову із міським головою міста Борислава Ігорем Яворським.
– Пане голово, яким минулий рік виявився для Борислава?
– Мушу сказати, що завдяки багатьом позитивним моментам, які упродовж року відбувалися у місті, рік для Борислава був успішним. Нам вдалося зрушити з мертвої точки вирішення багатьох міських проблем, роботи по яких з певних причин не проводилися або проводилися у значно менших об’ємах, як це було потрібно. Є, звичайно, наприкінці року у залишку плани та роботи, які цього року не вдалося реалізувати. Вони будуть стояти у пріоритеті виконавчого комітету та ради на прийдешній 2017 рік. Маємо сподівання, що це все у новому році нам вдасться надолужити.
– Даруйте за нетактовність, але підсумки року, на мій погляд, у Ваших оцінках виглядають надто скромно. У 2016 році Борислав вперше за багато років зумів перевиконати бюджет, що у свою чергу дозволило місту уникнути багатьох проблем. Чи можна вважати, що Борислав нарешті пройшов точку падіння і минулий рік став початком розвитку міста? У чому полягає секрет фінансового успіху?
– Я ніколи не поділяв думки, що Борислав є депресивним містом. Депресія швидше за все є у головах тих людей, хто дозволяє собі так висловлюватися. Насправді, перспективи Борислава – колосальні. Місто має усе необхідне, щоб повернути собі втрачену славу потужного промислового центру. Борислав здатен стати цілком самодостатнім містом із нормальним бюджетом, як у часи, коли у місті працювало 23 промислові підприємства. У нас для цього є всі можливості. А ті тимчасові труднощі чи, вірніше сказати, недоліки, пов’язані із непростою екологічною ситуацією породженою довготривалим видобутком нафти, при правильних підходах можуть стати для Борислава суттєвою перевагою. Йдеться про загазованість. При розумному підході супутний нафтовий газ, який виходить у повітря, може стати не лише додатковим джерелом енергії для міста, але й суттєво наповнювати казну. Потрібен інвестор, який володіє такими технологіями і виявить бажання реалізувати їх у нашому місті. У цьому плані нами були зроблені конкретні кроки, які, хочеться сподіватися, у найближчому майбутньому дадуть позитивний результат.
– Ви зачепили тему інвестора та вкладення інвестицій у розвиток міста. Наскільки реальним є те, що підприємства з іноземним капіталом запрацюють у Бориславі найближчим часом?
– Думаю, упродовж року мешканці міста звернули увагу, що про іноземні інвестиції в економіку міста ми говоримо, як про цілком конкретні речі. Перші ластівки уже прилетіли до Борислава. Минулий 2016 рік приніс нам перших трьох серйозних інвесторів, які на території міста започатковують свою діяльність.
Це компанія «BELUKO», яка на території колишньої Фабрики нетканих матеріалів готує приміщення під виробництво та уже розпочала набір персоналу. Це також компанія із українсько-турецьким капіталом, що повинна розпочати виробничу діяльність на території «Діброви». Туди уже завезено обладнання вартістю більше мільйона євро. Зараз відбувається процес встановлення та налагодження виробничої лінії. Третя компанія розпочала свою роботу на території колишнього хлібокомбінату. Вона також працює у деревообробній галузі і займається виготовленням дерев’яних будиночків із клеєного бруса. Усі три виробництва зорієнтовані на європейський ринок. Ми намагаємося створити для перших трьох інвесторів міста режим найбільшого сприяння, адже розуміємо, що початок роботи у Бориславі цих всесвітньовідомих компаній повинен слугувати своєрідним свідченням для інших виробників, що у нашому місті створено привабливий інвестиційний клімат. Намагаємося у будь-який спосіб переконати потенційних інвесторів, що влада Борислава вживає усіх заходів, щоб кожному інвестору, хто прийде працювати на теренах міста, було тут комфортно.
– Але тим не менше, мушу зауважити, що провідною галуззю Борислава завжди був нафтовидобуток. Чи пов’язуєте Ви подальший розвиток Борислава із видобутком нафти? Чи мають під собою підґрунтя чутки про можливу ліквідацію чи реорганізацію НГВУ?
– Звичайно, нафтовидобуток залишається пріоритетною галуззю міста. Я щиро вдячний нашим нафтовикам за ту роботу, яку вони сьогодні проводять у місті та хочу в черговий раз підтвердити, що НГВУ «Бориславнафтогаз» є найбільшим бюджетоформуючим підприємством. Цей факт промовисто свідчить, що нафтогазовидобувна промисловість залишається у Бориславі основною виробничою галуззю міста. Міська влада завжди знаходилася у тісному контакті із керівництвом НГВУ. Упродовж року ми мали декілька важливих зустрічей з керівництвом «Укрнафти». З першим заступником голови правління Генадієм Радченком вели конкретну розмову щодо посилення співпраці міста та Укрнафти. Мушу зазначити, що в питаннях взаємостосунків влади та нафтовиків, я завжди займав принципову позицію: нафтовики і влада міста Борислава приречені на співпрацю. У нас нема іншого варіанту, як співпрацювати один з одним, оскільки місто знаходиться безпосередньо на нафтовому родовищі. Зупинити чи зменшити видобуток вуглеводнів у Бориславі неможливо, бо наслідки від цього можуть бути непередбачуваними. Тому видобуток нафти на малодебітних та виснажених свердловинах Борислава треба постійно підтримувати на належному рівні, ну і, безперечно, розробляти нові нафтоносні пласти. Це принесе не лише позитивний результат і піде на користь місту, але й сприятиме зміцненню енергетичної незалежності України. Щодо питання закриття чи якоїсь оптимізації Бориславського НГВУ, то воно поки що все відбувається на рівні чуток. Але навіть за таких обставин ми, образно кажучи, дмухаємо на холодне: якщо з’являються перші якісь чутки чи документи «Укрнафти», реагуємо. Можу сказати, що питання роботи НГВУ було порушене нами і знаходиться на контролі голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки. Відповідні звернення про недопущення припинення нафтовидобутку у Бориславі депутати міської ради адресували Президенту та Прем’єр-міністру України, а також голові правління ПАТ «Укрнафта» Ми розуміємо, що якщо забрати з Борислава НГВУ, то це може привести до непоправних наслідків.
– Тривалий час нафтовики серйозно допомагали вирішувати комунальні проблеми міста, виділяючи для цього значні кошти? Наскільки ймовірно сьогодні у питанні співпраці з Укрнафтою повернутися до практики підписання рамкових угод? У який спосіб нафтовики сьогодні допомагають Вам вирішувати складні питання забезпечення життєдіяльності міста?
– Хочу сказати, що я щиро вдячний усім структурним підрозділам «Укрнафти», що розташовані на території Борислава, за надану допомогу у вирішенні загальноміських проблем. Жодне наше звернення, жодне прохання про надання допомоги для вирішення проблем комунального господарства міста не було залишено поза увагою. За це я їм безмежно вдячний. На жаль, місто не має у достатній кількості власного ресурсу, щоб у найкоротші терміни вирішувати всі міські проблеми. Тому допомога нафтовиків завжди була доречною та відчутною. Треба відзначити, що під час усіх перемовин, які відбуваються з керівництвом «Укрнафти», на цьому постійно акцентується увага. Завдяки принциповій позиції міста нам вдалося досягнути прямої вказівки керівництва «Укрнафти» місцевим підрозділам, щоб вони надавали органам місцевого самоврядування всебічну допомогу при вирішенні питань забезпечення життєдіяльності територій. Щодо підписання рамкової угоди та виділення Бориславу передбачених Законом України 1.5 млн. грн., то тут не так усе просто. Падіння світових цін на нафту позначилося також і на роботі «Укрнафти», яка сьогодні має серйозні проблеми з платежами по рентній платі перед бюджетом держави. Наразі фінансову допомогу нафтовики Бориславу не можуть надати. Іншу допомогу вони надають постійно, і я думаю, що ця співпраця буде обов’язково поглиблюватися у наступному році. Усі інші платежі до бюджету міста разом із платою за землю вони виконують в повному об’ємі.
– Упродовж року тривали гострі дискусії навколо створення об’єднаної Бориславської громади. Для багатьох досі залишається незрозумілим, яким буде формат цієї громади? Наскільки правдиві розмови про те, що Східниця вийде з-під підпорядкування Борислава, утворивши разом із селами гірської зони Дрогобицького району окрему адміністративно-територіальну одиницю?
– В першу чергу хочу заявити, що і я, і наша команда відстоює формат, так званої, великої територіальної громади Борислава. Ми вважаємо, що для цього є усі передумови та підстави. Чому це має бути, власне, формат Великого Борислава, а не будь-який інший? Борислав відповідає усім пунктам, які прописані у методиці утворення спроможних об’єднаних громад. Місто має розвинену інфраструктуру і необхідний кадровий потенціал, який здатен забезпечити надання соціальних послуг для всього населення та забезпечити сталий економічний розвиток територій та населених пунктів, що увійдуть у формат Великого Борислава. Розумію, що сьогодні місто має ряд проблем, які ми на даний час успішно вирішуємо. Власне, ці проблеми є до певної міри стримуючим фактором для населених пунктів, яким пропонують об’єднатися навколо нашого міста, утворивши велику об’єднану Бориславську громаду. Проте не слід забувати, що на прикладі успішного вирішення тих чи інших проблем, ми також демонструємо власну спроможність та здатність до вирішення складних проблем територій. Що стосується перспектив Східниці на утворення навколо неї окремої територіальної громади, то ми категорично не підтримуємо такої позиції східничан. Скажімо, упродовж багатьох років поспіль ми зрослися разом, як одна адміністративно-територіальна одиниця, спільно залучали ресурси для розвитку селища та його інфраструктури, тому не поділяємо думки, що у випадку утворення великої Бориславської громади, Борислав буде стримувати розвиток Східниці як курорту. Абсолютно з цим не погоджуюсь і хочу зауважити, що Східниця досягла свого нинішнього статусу відомого в Україні курорту в рамках територіального підпорядкування Бориславу. І це підпорядкування жодним чином не впливало на розвиток курортного селища.
– Що побажаєте Бориславу та бориславцям у новому 2017 році?
– Побажаю усім, щоб в їхніх домівках панував мир, злагода і всі були живі та здорові. Миру в нашій країні, щоб нарешті закінчилася війна на східних рубежах та була відновлена територіальна цілісність нашої держави. Щоб повернулися додому живими наші герої, які нині на сході країни відстоюють нашу незалежність від зазіхань ворога. А ще бажаю витримки та терпимості. Щоб люди із розумінням ставилися до ситуацій, що відбуваються на території міста. Ми повинні вірити, що у нас є усе для того, щоб досягти у місті видимих змін на краще. І зрозуміло, щоб прийдешній 2017 рік був радісним та щедрим на добрі новини та приємні події. Хай з нами завжди будуть вірні друзі, удача й успіх, а в домі – світло та радісно від любові та щирості. Щиро зичу усім добробуту, сімейного затишку доброго здоров’я, шани та любові від рідних і близьких, щирих друзів та партнерів, творчих натхнень, здійснення професійних планів, особистих бажань та усіх мрій і задумів. З прийдешнім Новим роком!

Розмову записав
Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.