Проблему водоканалу треба вирішувати негайно

ВІДЕО-звіт виїздної наради ЛОД
Минулого тижня у Бориславі відбулася виїзна нарада Львівської ОДА. Участь у ній взяв директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Андрій Ільків. Із міським керівництвом, депутатами міської ради, керівниками управлінь та служб, керівництвом міського водоканалу обговорювали проблему водопостачання міста. Попри те, що всі ми, мешканці міста, зазвичай справно платимо за послуги і водоканалізаційного господарства, і за електроенергію, що її надає ПАТ «Львівобленерго», відразу після свят все місто на два дні залишилося без води. Чому так сталося і як зробити, аби подібні відключення більше не повторювалися, якраз і радилися наші посадовці.

Розпочав розмову директор департаменту комунального господарства ЛОДА пан Андрій Ільків.
– Є багато запитань до діяльності комунального підприємства «Бориславводоканал».  Ми прекрасно розуміємо, що це підприємство є власністю громади, яка делегувала  функції щодо контролю за його діяльністю міській владі, – наголосив пан Андрій. – Але зараз постало питання, чому вже чотири роки триває процедура ліквідації цього підприємства?
Чому за цей час не прийнято жодного рішення щодо або закриття цього підприємства, або поновлення, або ліквідації  всіх боргів. Друге: ми прекрасно розуміємо, що без завершення цієї процедури ліквідації підприємство не може розвиватися. Бо кошти, які могла б міська рада вкласти в підприємство протягом чотирьох років, не вкладалися. Мережі застарілі,  великі відсотки втрат, приблизно 65 відсотків, за цим підприємством. Виникає запитання, чому міська рада не вчиняє ніяких дій щодо статусу і подальшого розвитку цього підприємства? Власне, ми б і хотіли почути думку щодо цієї ситуації депутатів міської ради, які тут присутні…
Депутат Василь Піх сказав, що депутатський корпус робив усе можливе, щоб якось зрушити ситуацію до кращого. Ліквідаційний процес триває справді чотири роки. Керівників  міняли  інколи  вісім разів за рік. Ледь не на кожній сесії заслуховували це питання, щоб вийти із  тієї ситуації. Але й далі –  борги, і борги, і борги. Що ще могли зробити депутати?.. Адже при всіх зусиллях ситуація не мінялася. «Я цієї ситуації не можу зрозуміти».
Секретар міськради Ігор Яворський наголосив, що з цього питання відбулася нарада в облдержадміністрації. Знайшли певне порозуміння із «Львівобленерго», що дало можливість на якийсь час забезпечити місто водою і відтермінувати вирішення проблеми.  Але цілком зрозуміло, що за тиждень-два знову настане загроза відключення електроенергії  за борги і місто може залишитися без води. Ця нарада якраз і має за мету зробити все, щоб цього не сталося.
Ситуацію у «Бориславводоканалі» роз’яснював голова ліквідаційної комісії цього комунального підприємства Орест Винар. Скільки коштів надходить у підприємство,  скільки потрібно перерахувати за енергопостачання – згідно домовленостей наради у Львівоблдержадміністрації.
Детальну інформацію щодо фінансового стану нашого водоканалу надав і начальник фінансового управління  міської ради Юрій Петрів.
Своє бачення цієї ситуації висловили й  депутати Олександр Зварич та Богдан Городиський. Всі сходилися на тому, що проблему потрібно вирішити, але не нахрапом, мовляв, ви тут, у місті, натворили боргів, то тепер, давайте, з ними і розраховуйтеся. Адже все тут дуже прозоро. Бориславу мали виплатити за різницею тарифів сім з половиною мільйонів гривень. За часів Януковича жодної гривні на захід України і на Борислав зокрема, грошей не виділяли.  Здавалося б, все змінилося. Але наразі – це тільки здається. Бо і тепер держава не виконує оці зобов’язання. Тобто, не надає кошти, які мали б  перерахувати водоканалу на погашення різниці у тарифах. Якби вони були, то ніяких проблем не буде ані з водоканалом, ані з «Львівобленерго».
Власне десь у такому  форматі і подав своє бачення вирішення цієї проблеми міський голова Володимир Фірман.
У кінцевому варіанті вирішено винести цю проблему на громадське обговорення, а потім вже вирішувати на сесії міської ради, як бути далі, згідно законодавства України.
Зрештою, ми вже наступного дня  попросили коротко прокоментувати цю ситуацію міського голову Борислава Володимира Фірмана та секретаря міської ради Ігоря Яворського.
Володимир Фірман, міський голова:
–  Ми вважали, що коли скинуть попередню владу, то все буде справедливо. Адже Борислав був містом, де до міської влади прийшов «Фронт Змін». Тому попередня влада робила все можливе, щоб місто мало побільше проблем. Ми вистояли у дуже складних ситуаціях. Але зараз хотіли б трохи допомоги, щоб вибратися із тих штучно створених  негараздів. Тим більше, що тут все зрозуміло. Якщо нам нададуть оці кошти за погашенням різниці у тарифах,  а це сім з половиною мільйонів гривень, що їх заборгувала держава, то ніяких проблем просто не буде. Дуже прикро, що і зараз це теж стало проблемою…
Ігор Яворський, секретар міської ради:
– Про зрив водопостачання міста ми всі знаємо. Тоді відбулася нарада в облдержадміністрації за участю заступника голови ЛОДА Ірини Гримак. Ситуація була складною, але все ж знайшли компроміс, щоб відновити водопостачання в місті. Знаємо, що є заборгованість нашого водоканалу перед «Львівобленерго» в сумі 794 тисячі гривень за листопад-грудень за спожиту електроенергію. Звідки ж взялася ця заборгованість? За останній рік міськводоканал активно покривав свою заборгованість по тридцятій  Постанові Кабміну, по  різниці тарифів. Наприкінці грудня знову був підготовлений пакет документів, підписані протоколи і надіслані у компанію, що відповідає за  функціонування енергоринку. Вони мали бути затверджені і певна сума мала надійти для погашення боргів перед «Львівобленерго». З певних суб’єктивних причин цього не відбулося і ця сума стала заборгованістю. Окрім того, наш водоканал спожив за січень електроенергії більш як на п’ятсот тисяч гривень. Тож заборгованість сягла майже мільйона. А окрім того, у бюджеті держави на наступний рік погашення різниці тарифів не передбачено. Правда, п’ятнадцятого лютого обіцяють перегляд бюджету і, можливо, буде повернено даний важіль, що дасть нам можливість частково вирішити ці проблеми. Власне представники Львівоблдержадміністрації і приїхали в місто з пропозицією, щоб міська рада врешті вирішила, яким щляхом ми маємо йти. Варіантів є кілька. І мусимо знайти найбільш правильний варіант  і то дуже швидко, щоб у лютому знову місто не залишилося без води. Будемо обговорювати це питання з представниками депутатських фракцій, відбудуться 3 лютого громадські слухання. Маємо зробити все, щоб ситуацію  вирішити дуже оперативно.
Підготував  Ігор ЮРИНЕЦЬ

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.