«Кубок гладіатора» знову у Бориславі

У суботу, 24 січня, у нашому місті, у приміщенні дитячо-юнацької спортивної школи, знову відбувся традиційний, щорічний відкритий турнір з боксу «Кубок гладіатора». Детально про те, як відбувалися змагання цього року, хто допоміг в організації турніру та про досягнення спортсменів розповів організатор турніру, заслужений тренер України з боксу, майстер спорту України з кікбоксингу, директор дитячо-юнацької спортивної школи Олег Загірський.

– Пане Олеже, турнір «Кубок гладіатора» уже став свого роду візиткою нашого міста. Коли було започатковано проведення змагань на такому рівні у Бориславі?
– Проведення такого турніру відбувається ще з грудня 2002 року. Саме тоді вперше було проведено такий турнір під назвою «Кубок гладіатора». І з того часу ми кожен рік проводимо такий захід. Спочатку він був переважно з кікбоксингу, а пізніше ми почали культивувати та розвивати бокс. Ми готові проводити такі змагання для дітей, які готуються до змагань та показують високі результати. Попереду в нас ще обласний чемпіонат та чемпіонат України з боксу. Хочу відзначити, що турнір «Кубок гладіатора» вже третій рік внесений у Всеукраїнський календар. Три роки тому (у 2012 році) в нас відбулася товариська зустріч збірної України та збірної Польщі. Було дуже цікаво. Приїжджав навіть Генеральний консул зі Львова. Після цього ми їздили до Польщі. В наступні роки ми також проводили міжнародні змагання за участю і дівчат, і хлопців.
– А як вдалося провести турнір цього року, зважаючи на ситуацію в країні і нестачу коштів?
– Звичайно, при належному проведенні чемпіонат вимагає багато коштів та затрат. Раніше змагання проводилися чотири дні, минулорічні тривали три дні, але тоді ми ще й долучилися до чемпіонату України у Трускавці. Це був ювілейний, п’ятнадцятий чемпіонат України з боксу серед жінок. На цьому чемпіонаті три наші вихованки стали чемпіонками України. Серед дорослих – це Вікторія Вірт та Наталія Князь, а серед юніорів – Марта Войтович. Цьогоріч турнір провели за один день. Бо якщо б він відбувався три або чотири дні, потрібно було б оплатити роботу суддів, проживання та харчування. А це потребує багато коштів. Також це витрати для приїжджаючих спортсменів. Січень взагалі важкий місяць для всіх: і для тренерів, і для бюджету. Не дуже хтось хоче брати на себе проведення якихось заходів, оскільки надходжень з бюджету немає, а передбачити які-небудь кошти складно. Та приємно, що «Кубок гладіатора» розпочинає рік. І вже традиційно після Новорічно-Різдвяних свят у нашому місті відбувається такий турнір і для дітей, і для дорослих. Цього року турнір «Кубок гладіатора» ми провели спільно з відділом гуманітарної політики Бориславської міської ради, з дитячо-юнацькою спортивною школою та зі спортивно-оздоровчим клубом «Гладіатор».
– А що можна сказати про цьогорічні змагання?
– Звичайно, цьогорічні змагання не проводилися так грандіозно, як минулорічні, а набагато скромніше. Міжнародного представництва цього року не було, оскільки не давали запрошення. Якщо на другий рік буде краща ситуація, думаю, що запросимо і міжнародні організації, клуби, товариства.


В турнірі цього року взяло участь 60 спортсменів. Серед них були і початківці, і вже досвідчені боксери. Участь у поєдинках брали як хлопці, так і дівчата. У суботу нам вдалося провести 27 поєдинків. На змагання діти приїхали зі спортивних клубів Львівської області, а саме зі Львова, Дрогобича, Стебника, Східниці. Була команда також з Івано-Франківської області разом із заслуженим тренером України Василем Кондратом. Загалом за перемогу боролися представники клубів «Лідер» з Івано-Франківська, «Тайфун», «Гетьман» та «Ринг» зі Львова, команда з м. Стебника та смт. Східниці, ДЮСШ «Атлант», команда СОТ «Гладіатор» та Бориславської ДЮСШ. Наша команда була найчисельнішою – понад двадцять учасників. Дуже приємно, що всі показали чудові результати. Серед наймолодших учасників 2005-2006 року народження переможцями стали Олег Гічва, Ілля Моісеєв, Олександр Копач, Максим Шепітчак, Олег Кодочігов та Тарас Іпаті. Друге місце вибороли Андрій Микулич, Ростислав П’ястка та Іван Лесюк. Серед боксерів 2001-2002 року народження перше місце завоювали Олександр Загірський, Максим Ніклевич, Олег Рондяк, Олег Роботецький, Павло Шаран та Олег Петін. Друге місце вдалося вибороти Володимирові Прокопишаку. Серед юніорів 1999-2000 року народження також відбулися дуже цікаві і доволі напружені поєдинки, в яких здобули перемогу Назар Бачинський та Микола Кушина, а другі місця здобули Андрій Кисіль та Ігор Вихованець.
Серед найяскравіших поєдинків хотілося б відзначити бій у ваговій категорії до 64 кг., де у фінальному поєдинку зустрілися Андрій Умриш (СК «Ринг» м. Львів) та Іван Кіндерись (м. Борислав). Цей поєдинок було визнано найкращим поєдинком турніру, а хлопці були відзначені призами, як кращі боксери. За рішенням суддів перемогу здобув Іван Кіндерись.
Видовищним був поєдинок дорослих боксерів у ваговій категорії до 69 кг. між вихованцем Бориславської ДЮСШ Олегом Павляком та представником СК «Ринг» з м. Львова Віталієм Бованко. Під час їхнього протистояння навіть глядачі не змогли залишитись байдужими, а підтримували спортсменів стоячи. Хоча незначна перевага була у бориславця, та рішенням суддівської колегії було оголошено бойову нічию. Також у турнірі відбулися шість поєдинків серед жінок-еліти, жінок-молоді та юніорок. Чотири перемоги здобули спортсмени з м. Івано-Франківська СК «Лідер», серед яких була член Національної збірної України, вихованка заслужених тренерів України Василя Кондрата та Сергія Даниліва Ольга Трушик. Серед наших дівчат перемогу здобули студентки І курсу Бориславського медичного коледжу Василина та Христина Якимчуки.
Також варто зазначити, що цього року в нас були чудові судді, серед яких суддя Міжнародної категорії, майстер спорту СРСР Михайло Стахнів (м. Стебник), вихованка СОТ «Гладіатор», майстер спорту Міжнародного класу, чемпіонка Європи серед молоді, бронзова призерка Чемпіонату Європи серед жінок-еліти 2013 року в м. Амстердам (Нідерланди), багаторазова чемпіонка України, член Національної збірної команди України Наталія Князь, випускниця Бориславської ДЮСШ та СОТ «Гладіатор», майстер спорту Міжнародного класу, чемпіонка світу та Європи, багаторазова чемпіонка України, член збірної України з боксу Вікторія Вірт та суддя І категорії Ігор Тимчишин зі Львова.
Усі переможці та призери змагань нагороджені медалями, грамотами та цінними призами від організаторів.
Також 5 лютого буде проходити відбірковий чемпіонат області, де формуватиметься збірна команда Львівської області, а 18 лютого пройде зональний чемпіонат України в м. Сколе. У ньому будуть брати участь чотири області – Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька – кращі спортсмени з цих областей зможуть взяти участь у загальному Чемпіонаті України, який відбудеться у березні. Тому хочу побажати спортсменам тільки перемоги.
Користуючись нагодою, хочу запросити всіх охочих до занять з боксу у Бориславській ДЮСШ. За останні роки тут створені належні умови для підготовки спортсменів високого рівня. За це подяка і міській владі, і меценатам, а також працівникам ДЮСШ, які щодня покращують умови для спортивних занять. У нашій спортивній школі працюють секції боксу та кікбоксингу, спортивної акробатики, легкої атлетики, волейболу, футболу та бадмінтону. Наші вихованці беруть участь в обласних, Всеукраїнських та Міжнародних змаганнях.
За детальною інформацією можна звертатися за адресою: вул. Шкільна, 25. Для бажаючих займатися у секціях боксу та кікбоксингу – за контактним телефоном 0673147334.
– Дякую за цікаву розмову!
Ірина ГЕРЯК.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.