На V Міжнародному шаховому турнірі у Східниці визначилися переможці

У рамках традиційного літнього фестивалю «Східницьке літо – 2015» відбувся однойменний V Міжнародний шаховий турнір. Участь у турнірі взяли 82 учасники, серед яких було п’ять Міжнародних майстрів із гри у шахи та дванадцять кандидатів у майстри спорту. Географія учасників турніру була досить широкою. Для участі у «Східницькому літі» прибули шахісти із Києва, обласного Миколаєва, Кременчуга, Корсунь-Шевчеківська, Броварів, Маріуполя, Черкас, а також першорозрядник із Лондона, англієць українського походження Іван Іваніщак.
Львівщина була представлена на турнірі спортсменами зі Львова, Червонограда, Трускавця, Моршина, Стрия, Дрогобича, а також шахістами із с. Нагуєвичі Дрогобицького району. Честь Борислава на Східницькому турнірі захищали як спортсмени-початківці, так і вже відомі у місті шахісти, кандидати у майстри спорту Анатолій Стецун, Андрій Тустановський, Євстахій Лях, Петро Сипливий.
Уперше на шаховому турнірі зареєструвалися також східницькі спортсмени-шахісти. Це видимий результат дворічної роботи у курортному селищі шахового клубу під керівництвом кандидата у майстри спорту з шахів Анатолія Стецуна.
Регламент шахового турніру у Східниці передбачав сім турів по 15 хвилин для кожного учасника однієї шахової партії. Переможець турніру визначався за кількістю набраних балів у семи турах. Основні призи турніру: І місце – 500 грн., ІІ – 400 грн., ІІІ – 300 грн., IV – 200 грн., V – 100 грн.
Окремий приз у розмірі 100 грн. був передбачений для найстаршого учасника, а також організатори змагань передбачили 12 заохочувальних призів для молодих спортсменів у трьох вікових категоріях – 1998, 2000, 2002 років народження. Окрім того, безпосередньо для мешканців Східниці були передбачені три заохочувальні призи.
Слід відзначити, що високий рівень шахового турніру «Східницьке літо» підтверджується тим фактом, що у цьому році його спільно із селищним головою Східниці Іваном Піляком відкривали міністр молоді та спорту України Ігор Жданов та перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.
Турнір проходив цікаво. Боротьба між шахістами, які прибули до Східниці була гострою та безкомпромісною.
За підсумками змагань переможцем шахового турніру «Східницьке літо» став львів’янин, майстер спорту з шахів Олег Терлецький. Друге місце посів спортсмен із Черкас, кандидат в майстри спорту Владислав Пономаренко. Третє місце дісталося львів’янину, майстру спорту з шахів Святославу Поповичу. Четверте місце виборов незрячий спортсмен зі Львова Іван Яцишин, а п’яте дісталося бориславчанину Андрію Тустановському.
Цікавим на турнірі було те, що у четвертому турі змагань за шаховою дошкою зустрілися найстарший та наймолодший учасники турніру. І хоч у шаховий партії досвід вісімдесятиоднорічного шахіста із Борислава Петра Сипливого взяв гору над п’ятирічним східничанином Любомиром Мартинівим, обоє були відзначені заохочувальними призами: перший – як найстарший учасник турніру, другий – як наймолодший. Окрім того, заохочувальними призами організатори змагань відзначили: у віковій категорії 1998 року народження і молодші за І місце Віталія Дзюрака з м. Стрия; за ІІ місце – Віру Сидоряк зі Львова; за ІІІ – Івана Кривацького з м. Дрогобича. У категорії 2000 року народження і молодші: І місце – Остап Панчак (м. Дрогобич); ІІ – Ігор Добош (м. Дрогобич), Валерія Лєбєдєва (м. Львів); у категорії учасників 2002 року народження і молодші І місце здобув Роман Дмитрів зі Львова, ІІ місце дісталося Сергію Зику із Києва, третє – львів’янину Андрію Придуну.
Серед учасників турніру східничан кращим був восьмирічний Микола Пукач. Йому дістався перший заохочувальний приз, виділений організаторами «Східницького літа» спеціально для мешканців Східниці, які захоплюються шахами. Друге місце у цій категорії посіла десятирічна Софія Сушицька, а третій заохочувальний приз дістався одинадцятирічній східничанці Ірині Пукач.
Шахові клуби смт. Східниці та м. Борислава висловлюють окрему подяку директорові готельно-відпочинкового комплексу «Санта-Марія» Миколі Шепітчаку за надану допомогу у організації та проведенні шахового турніру «Східницьке літо», а також постійну підтримку шахового спорту.

Петро МАГУР

На світлинах:
– голова шахового клубу Східниці Анатолій Стецун спільно із селищним головою Іваном Піляком, міністром молоді та спорту України Ігорем Ждановим та першим заступником міністра інфраструктури Володимиром Шульмейстером відкривають шаховий турнір «Східницьке літо»;
– за шаховою дошкою зустрілися вісімдесятиоднорічний шахіст із Борислава Петро Сипливий та п’ятирічний східничанин Любомир Мартинів.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.