Чи вирішиться проблема пасажирських перевезень?

У четвер, 15 липня, у сесійній залі Бориславської міської ради відбулося засідання круглого столу з питань перевезень пасажирів на автобусних маршрутах загального користування у м. Бориславі. Як зазначив в. о. міського голови, секретар міської ради Ігор Яворський, питання пасажирських перевезень на території міста Борислава останнім часом дуже часто обговорюється мешканцями нашого міста. У багатьох виникають питання, на які вони хочуть отримувати вичерпні відповіді. Це і стало причиною зустрічі, основна мета якої обговорити всі проблеми міських пасажирських перевезень, знайти шляхи їх вирішення та відповісти на запитання, які найбільше турбують бориславців. Слід відзначити, що проблема пільгових перевезень та некоректне ставлення деяких водіїв транспортних засобів до пасажирів піднімалася також на зустрічі з головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою.
Для обговорення проблеми пасажирських перевезень був запрошений представник Дрогобицької районної адміністрації. Прибув на засідання круглого столу і сільський голова села Модрич Мирон Флюнт, оскільки існує проблема заїзду маршруток на вулицю Модрицьку. Окрім того, на засіданні були присутні перший заступник міського голови Ігор Кобилецький, головний спеціаліст із транспортних перевезень та закупівель відділу економіки Наталія Шкумбатюк, директор ТзОВ «Транс Екіпаж» Йосип Дяків, директор ТОВ «Канзас» Роман Бойко, директор МПП «Транспортник» Володимир Кузбит спільно із виконавчим директором підприємства Ігорем Бараном, начальник управління праці та соціального захисту населення Ірина Цапів, інспектор міського відділення Державтоінспекції Андрій Волос, представники громадських організацій та мешканці міста.
Розпочали обговорення з проблеми заїзду маршруток на вулицю Модрицьку, оскільки саме на цій вулиці люди мають найбільше проблем із доїздом, тому звертаються як у сільську раду с. Модрич, так і в міську раду м. Борислава. Частина мешканців вул. Модрицької зареєстрована в с. Модричі, а частина – у Бориславі. За словами сільського голови Мирона Флюнта, директор ТзОВ «Транс Екіпаж» Йосип Дяків погодився, щоб окремі машини маршруту № 165 «Борислав-Дрогобич» зранку та після обіду заїжджали на вул. Модрицьку, щоб забрати людей. Зараз ці усні домовленості не виконуються. Тож сільський голова с. Модрич звернувся до перевізників з проханням напрацювати новиймаршрут чи відновити рух дрогобицьких машин. Сільський голова попросив із розумінням віднестися до потреб людей, які мають право на проїзд. Та й дорога там вже не в такому жахливому стані, щоб не можна було перевезти людей хоча б декілька раз у день. Тим більше, що зараз на вул. Модрицькій працює техніка, яка вирівнює дорогу, що дасть змогу хоча б тимчасово подовжити рух пасажирських автобусів маршруту Дрогобич-Борислав із заїздом на вул. Модрицьку.
Наталія Шкумбатюк повідомила, що якраз від імені виконавчого комітету підготували листа та направили в Дрогобицьку районну адміністрацію, аби там допомогли вирішити цю проблему. Оскільки на приміському маршруті є два перевізники, то можливо вдасться вирішити, хто саме буде здійснювати перевезення мешканців вул. Модрицької в певний час, щоб люди мали можливість добиратися. З проханням висловити свої пропозиції щодо цих перевезень звернувся до перевізників Ігор Яворський. В результаті вирішили, що перевізники переглянуть графіки руху і вирішать, чиї маршрутки будуть здійснювати заїзд на Модрицьку зранку, а чиї після обіду.
По закінченню обговорень питання перевезення мешканців вул. Модрицької, перейшли до проблеми пільгових перевезень, адже саме з цього приводу надходить найбільше скарг від мешканців міста.
Спочатку трішки прояснила ситуацію головний спеціаліст із транспортних перевезень та закупівель відділу економіки Наталія Шкумбатюк, зазначивши, що з 1 червня цього року набрав чинності закон, який відмінив право пільгового проїзду у громадському транспорті деяким категоріям пільговиків. Але, у зв’язку з тим, що не були відмінені Постанови Кабінету Міністрів України, вийшло так, що деякі водії відмовляють людям у безоплатному перевезенні, а деякі з розумінням ставляться до цієї ситуації. Тому потрібно, щоб Верховна Рада врегулювала цю ситуацію.
А далі почали вислуховувати скарги на роботу перевізників безпосередньо від мешканців. Зокрема, представниця громадської організації «Антикорупційно-люстраційної колегії м. Борислава» Ольга Рентюк, наголосила, що жодного разу ні один перевізник не здійснив перевезення по-людськи. Лунало безліч звинувачень на адресу водіїв МПП «Транспортник», які, за словами мешканців, м’яко кажучи, не дуже культурно спілкуються з пасажирами. Деякі навіть виганяють з автобуса за те, що людина просто показує пенсійне посвідчення або ж їм не до вподоби старі пенсійні посвідчення. Про це говорили і голова міської громадської організації «Товариство політв’язнів та репресованих» Любов Папка, і заступник голови цієї ж організації Володимир Веприк, і значна більшість присутніх у залі пільговиків. Найбільше обурювало людей те, що деякі водії маршруток загального користування виганяють учасників антитерористичної операції та членів їхніх родин.
Про це говорив і директор Бориславського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віталій Плоскодняк, який повідомив, що у Бориславі є дитячий будинок сімейного типу, який переїхав з Луганська. Там мешкають діти-сироти, які також мають право на безкоштовний проїзд. А ще пан Віталій зауважив, що вони опікуються сім’ями військовослужбовців – і демобілізованих, і тих, які є учасниками АТО. Тому стає дуже неприємно, коли звертається одна із сімей загиблого у зоні АТО, які без проблем їздять безкоштовно в інших містах, а у Бориславі постійно виникають якісь проблеми із пільговим проїздом. Доповідав про цю ситуацію і представник відділення ДАІ Андрій Волос, зазначивши, що вони будуть боротися із некоректною поведінкою водіїв та притягувати їх до адміністративної відповідальності.
Окрім пільгового перевезення, зачепили також питання чистоти в автобусах та їх тривалі зупинки під час руху на маршруті. Зокрема це стосувалося маршруту № 1.
Насамкінець говорили і самі перевізники. Володимир Кузбит наголосив, що перевозити пасажирів – складна і відповідальна справа. А для того, щоб не виникало прикрих непорозумінь, пасажири повинні допомагати виявляти упущення у роботі перевізників. Адже в кожному автобусі є вказані номери телефонів, за якими можна зателефонувати чи керівникові, чи диспетчеру, та вирішити проблему. Щодо пільгового перевезення, то директор МПП «Транспортник» зазначив, що непорозуміння виникли через те, що питання не було врегульоване на рівні держави, відтак виникали прикрі непорозуміння між водіями та пільговими категоріями пасажирів. Після детальних роз’яснень щодо здійснення пільгових перевезень ситуація дещо внормувалася і скарг з боку пільговиків поменшало.
В.о. міського голови, секретар міської ради Ігор Яворський, підводячи підсумок наради, пообіцяв взяти під особистий контроль проблемні питання пасажирських перевезень і вирішувати їх у робочому порядку.
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.