Все про туберкульоз

Туберкульоз – це інфекційне (заразне) захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, яку найчастіше називають паличкою Коха на честь науковця, який відкрив цей збудник у 1882 році. Це захворювання передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. У більшості випадків воно вражає легені, але може виникнути у будь-якому органі: наприклад, у нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишківнику, шкірі, статевих органах тощо.
Туберкульозом страждали люди і тварини з давніх-давен – відколи існують люди на землі.
Сьогодні епідемічний стан туберкульозу спостерігається не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу, насамперед у тих, де низький рівень життя.
Захворюваність на активний туберкульоз органів дихання на Львівщині минулого року становив 1491 випадок з показником 59,11 на 100 тис. населення. У 2013 р. було зареєстровано 1480 випадків з показником 58,6 на 100 тис. населення.
Щодо нашого регіону, то у 2014 р. серед населення м. Борислава та смт. Східниці зареєстровано 20 випадків туберкульозу проти 21-го у 2013 р.
Найбільша кількість випадків захворювання серед усіх захворілих зареєстрована серед непрацюючих осіб працездатного віку – 75,0 % (пенсіонери – 25,0 %). Рівень захворюваності серед чоловіків складає 65,0 %, серед жінок – 35,0 %.
Збудники туберкульозу є одними з найбільш стійких у навколишньому середовищі мікроорганізмів. Його мікобактерії живуть у річковій воді до 5-и місяців, у грунті – від 3-ох місяців до 1-2-х років, у фекаліях тварин і на пасовищах – більше року, у вуличному пилу – до 15-и днів, на одязі і предметах – протягом багатьох місяців. В умовах кімнатної температури (у темному місці) туберкульозні палички залишаються життєздатними протягом 4-ох місяців, при розсіяному світлі – до 1,5 місяця. Бактерії туберкульозу тривалий час можуть виживати в молочних продуктах. Так, у маслі в умовах холодильника вони зберігають життєздатність до 30-и діб, у молоці – 18 діб, сирі – 26, у замороженому м’ясі – до одного року. Соління і копчення практично не знешкоджують бактерії туберкульозу. Кип’ятіння знищує їх протягом декількох хвилин. Літні сонячні промені знешкоджують бактерії через 30 хв., весняні й осінні – через 1 год., зимові – через 2 години, ультрафіолетові промені – через 2-3 хв.
Джерелом інфекції при туберкульозі є: хвора на «відкриту» форму хвороби людина, яка виділяє туберкульозні бактерії; більше 55 видів тварин, в т. ч. сільськогосподарських; 25 видів птахів, риб, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні й неорганічні речовини, в яких живуть, розмножуються та зберігаються збудники туберкульозу.
Збудники туберкульозу можуть потрапити в організм людини також при споживанні отриманих від хворої тварини м’ясо-молочних продуктів, які не пройшли достатньої термічної обробки.
Мікобактерії туберкульозу від хворої людини до здорової передаються при кашлі, пчиханні, розмові та пиловим способом (засохлі краплини мокротиння, яке виділяє хворий, перетворюються в інфікований пил), що є на підлозі, предметах, у повітрі.
Основними клінічними ознаками туберкульозу є: кашель протягом 3-ох тижнів і більше;
– зниження маси тіла: схуднення, слабкість, втомлюваність, підвищення температури тіла до 37,2 С˚ – 37,5 С˚ чи лихоманка 38˚– 39 С˚ з ознобом, потіння вночі, біль у ділянці грудної клітки, задишка, погіршення апетиту, кровохаркання.
При появі будь-яких із зазначених симптомів хвораа людина повинна звернутися до лікаря, щоб пройти обстеження і з’ясувати причину цих ознак.
Найбільш частими причинами захворювання на туберкульоз є:
– важке матеріальне становище (неповноцінне незбалансоване харчування). Існують вагомі докази того, що голодування чи недостатнє харчування знижують опірність організму;
– наявність шкідливих звичок (алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління). Паління тютюну і вживання великої кількості алкоголю, стреси значно знижують захисні сили організму;
– несвоєчасне звернення за медичною допомогою чи самолікування (кашель тривалістю більше 1-го місяця, температура тіла 37-38 градусів;
– контакт з хворим на «відкриту» форму туберкульозу;
– супутня патологія (цукровий діабет, хронічні неспецифічні захворювання легень, виразкова хвороба шлунка, ВІЛ/СНІД і т. д.).
Враховуючи все це, кожна людина повинна пам’ятати, що зараження туберкульозом найчастіше відбувається при спілкуванні з хворою людиною, а також при вживанні продуктів хворої туберкульозом худоби і птиці.
Зараження може відбуватися і тоді, коли мікобактерії потрапляють в організм з пилом, через предмети вжитку, посуд, рушники, постіль, папери, недопалки від хворого на туберкульоз.
Туберкульоз розвивається тоді, коли у людини знижений імунітет внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби шлунка, цукрового діабету, недостатнього харчування, виснажливої праці, поганих житлових умов, наявності шкідливих звичок (паління, алкоголізм, наркоманія).
Основні заходи профілактики туберкульозу:
– уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз людьми і тваринами;
– не докурювати цигарки після нікого з курців;
– користуватися особистими предметами гігієни;
– вести здоровий спосіб життя, виконувати фізичні вправи, не палити, не зловживати алкоголем і наркотиками;
– докладати зусиль, щоб їжа кожної людини була поживною, багатою на вітаміни, білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини;
– не купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу;
– регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщеннях;
– оберігати себе від ВІЛ-інфекції, уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом;
– своєчасно проводити первинну вакцинацію БЦЖ у пологових будинках новонародженим дітям та ревакцинацію БЦЖ у 7 років згідно результатів проведеної проби Манту;
– не рідше одного разу протягом 2-х років проходити флюорообстеження.
Пам’ятайте: якщо своєчасно звернутися і провести ефективне лікування, то туберкульоз можна вилікувати.
Дотримання правил особистої гігієни та виконання рекомендацій, вказаних вище, убереже вас від захворювання на туберкульоз.
Галина ГЕРМАН,
лікар-епідеміолог Дрогобицького
міськрайонного відділу
ДУ «ЛОЛЦ ДСЕСУ»

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.