Реалізація Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» у Львівській області

Упродовж 2015 року відділення Національної служби посередництва і примирення в Львівській області (далі – відділення НСПП), у межах своїх повноважень, реалізувало завдання, визначені Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та нормативно-правовими актами НСПП. Відділення НСПП здійснювало заходи, спрямовані на:

 

– здійснення посередництва у вирішенні колективних трудових спорів (конфліктів), забезпечення правового супроводу примирних процедур;
– прогнозування та запобігання виникнення колективних трудових спорів (конфліктів);
– сприяння поліпшенню стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств, установ, організацій області;
– підвищення рівня правових знань сторін соціально-трудових відносин;
– сприяння забезпеченню здійснення соціального діалогу, проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності профспілок та організацій роботодавців.
Неухильне виконання відділенням НСПП в Львівській області зазначених заходів сприяло вирішенню вимог найманих працівників, зменшенню соціальної напруги, усуненню чинників дестабілізації, врегулюванню конфліктів правовим шляхом з метою реалізації конституційних прав та гарантій найманих працівників, забезпечення соціальної стабільності в регіоні.
З метою виконання своїх завдань та функцій відділення НСПП взаємодіє з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, профспілками, організаціями роботодавців, правоохоронними та контролюючими органами, представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, керівниками та профактивом підприємств, установ, організацій області, громадськими організаціями.
Відділення НСПП в Львівській області упродовж 2015 року сприяло вирішенню 24 колективних трудових спорів (конфліктів), безпосередніми учасниками яких стали 8,5 тисяч найманих працівників підприємств, установ, організацій області.
Окрім того, у зазначеному періоді відділення НСПП здійснювало заходи в системі запобігання виникненню спорів по врегулюванню 17 конфліктних ситуацій, учасниками яких були 4,7 тисяч найманих працівників підприємств, установ, організацій.
Заборгованість із заробітної плати та порушення термінів виплати поточної заробітної плати, як і в попередні роки, залишається однією з основних, найбільш поширених причин виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та протестної активності найманих працівників. У значній кількості колективних трудових спорів (конфліктів) найманими працівниками були також висунуті вимоги щодо збереження існуючих соціально-економічних умов праці та робочих місць, виплати доплат та надбавок, укладення та виконання колективних договорів, угод, забезпечення виконання законодавства про охорону праці.
У результаті заходів, здійснених відділенням НСПП в Львівській області упродовж 2015 року у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів та врегулювання конфліктних ситуацій погашено заборгованість з виплати заробітної плати на суму 28,9 млн. грн. або 82,6% від загальної суми боргу (35,0 млн. грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.
Упродовж 2015 р. за сприяння відділення НСПП в Львівській області вирішено 16 колективних трудових спорів та 13 конфліктних ситуацій. У зазначеному періоді вирішено колективні трудові спори (конфлікти) у ДП «Арена Львів», Львівській державній фінансовій академії, ПАТ «Львівська вугільна компанія», ДП «Львіввугілля». У стадії вирішення перебувають колективні трудові спори (конфлікти) у закладах освіти м. Нового Роздолу, ЛКП «Львівелектротранс», ПАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат», ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів».
Усього в 2015 році за сприяння та координації відділення НСПП в Львівській області було проведено 70 примирних процедур, спрямованих на вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) та запобігання їх виникнення.
Відділення НСПП в Львівській області відповідно до повноважень, визначених чинним законодавством, проводить моніторинг акцій соціального протесту, пов’язаних з ускладненням стану соціально-трудових відносин та сприяє зменшенню соціальної напруги між сторонами конфліктів, пошуку конструктивних, взаємоприйнятних рішень при проведенні таких акцій протесту для розв’язання соціально-економічних суперечностей між найманими працівниками та роботодавцями.
Відділенням НСПП в Львівській області здійснюються також заходи щодо забезпечення реалізації Закону України «Про соціальний діалог в Україні», відповідно до якого на НСПП покладено нові функції щодо проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності сторін соціального діалогу. Про важливість факту репрезентативності свідчить те, що з дати прийняття рішення про відповідність критеріям репрезентативності суб’єкт сторони профспілок або організації роботодавців вважається репрезентативним і не потребує додаткового визнання з боку інших сторін соціального діалогу.
Відповідно до рішень відділення НСПП визнано такими, що відповідають критеріям репрезентативності на територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладення територіальних угод та для делегування представників до відповідних органів соціального діалогу 16 суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців Львівської області. Реєстр репрезентативних суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців розміщено на сайті відділення НСПП в Львівській області.
У вирішенні питань щодо поліпшення стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств, установ, організацій регіону, сприяння вирішенню колективних трудових спорів, конфліктних ситуацій, забезпечення здійснення соціального діалогу вагому допомогу відділенню НСПП в Львівській області надають позаштатні інституції НСПП: завідувачі інформаційно-консультаційними центрами НСПП у районах та містах обласного значення, арбітри та посередники НСПП.
Інформація про діяльність НСПП та відділення НСПП в Львівській області систематично висвітлюється в Бюлетені НСПП (передплатний індекс – 23877), на офіційному сайті НСПП (www.nspp.gov.ua) та на сайті відділення НСПП в Львівській області (www.nspp-lviv.at.ua).
Ірина ЦАПІВ,
завідувач інформаційно-консультаційним центром Національної служби посередництва
і примирення у м. Бориславі

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.