У СХІДНИЦІ ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ФЕСТИВАЛЬ ВЕРТЕПІВ

У четвер, 14 січня, коли ми святкуємо Старий Новий рік, у смт. Східниця пройшов Фестиваль вертепів. Кожен, хто був присутній на цьому святковому дійстві, зміг відчути різдвяну магію української коляди, яка панувала цього дня у селищі.
А розпочалося це дуже гарне і радісне свято біля головної ялинки селища, яка розташована напроти Східницької селищної ради. Там один за одним збиралися усі різдвяні вертепи, які приїхали взяти участь у фестивалі. Під музичний супровід акордеону залунала гучно коляда, скликаючи усіх східничан та гостей селища на різдвяне свято. А потім всі вирушили урочистою ходою вулицями Східниці до амфітеатру.

Радістю наповнювалося серце, коли колядники разом заспівали «Нова радість стала, яка небувала…», прославляючи народження Спасителя, а місцеві мешканці радо допомагали співати українські колядки. Велика вертепна колона викликала величезне захоплення та неабияку радість у людей. Бо погодьтеся: не кожен день можна побачити таку велику кількість перебранців в образах ангеликів з крилами, трьох мудрих царів, пастушків, воїнів, смерті з косою, пихатого Ірода з короною, мошка, сури та ще багатьох різних цікавих персонажів вертепу.
Водії машин зупинялися, миттю витягували свої мобільні телефони, щоб зафіксувати це незвичайне дійство у пам’яті новітніх гаджетів, а колядники радо запрошували їх приєднатися до колони та розділити з ними радість фестивалю вертепів.

Прийшовши до амфітеатру, всі учасники фестивалю зробили загальну фотографію на згадку про цей чудовий день.

 

 

 

Головною окрасою цього свята була чарівна ведуча Надія Томин. Вона привітала усіх присутніх на заході і розповіла про особливості відзначення Різдва у нашому краї: «Щиро всіх вітаю у Східниці на фестивалі вертепів, який проходить вперше,але сподіваюся, стане хорошою традицією. Хочу зазначити, що Різдво в Україні – це улюблене та шановане релігійне свято, яке багате на споконвічні духовні традиції. Вже після Святої вечері українці починали ходити від хати до хати, піснями та відтворенням побутових сценок вітали господарів та їхніх дітей, віншуючи їм злагоду й достаток. Окрім колядування свято Різдва на Західній Україні супроводжувалося яскравим вертепним дійством, під час якого відтворювався сюжет чудесного народження Ісуса Христа. Вертеп є важливим атрибутом свята. Це одна з найкращих оздоб Різдва, наша традиція, яку ми зберігаємо вже досить давно. Споконвіку в нашому народі на різдвяні свята існує гарний звичай бажати один одному і господарям щастя, здоров’я, многая літ і всяких гараздів. От і ми сьогодні всі тут зібралися дружньою сім’єю, щоб гарно повіншувати та заколядувати».
За давнім українським звичаєм всі добрі справи слід розпочинати молитвою.Тож до слова запросили священика Української Греко-Католицької Церкви св. Петра і Павла о. Степана: «Христос Рождається! Вітаю усіх зі Старим Новим Роком! Хай біди обходять ваші домівки і родини, а гаразди наповняють їх. Відомий історик Микола Маркевич у свій час писав, що в день Різдва Христового збиралися всі міщани, всі освічені люди, церковні співаки та учні, і ходили творити вертеп. Так і ми сьогодні зібралися всі тут для того, щоб підтримати цю давню традицію. Одні будуть творити, а інші будуть дивитися це вертепне дійство. Тож попросимо у Бога благословення, щоб гарно розпочати та добре завершити цей «Фестиваль вертепів».
І щоб зійшло благословення Боже всі присутні разом заколядували:
Бог Предвічний
народився,
Прийшов днесь із небес,
Щоб спасти люд
свій весь
І утішився».
Ідея проведення різдвяного заходу належить селищному голові Івану Піляку. Також він займався і самою організацією свята, і запрошував до участі у цьому святковому дійстві художні колективи з найближчих міст та сіл.
На початку заходу селищний голова Східниці подякував усім, хто відгукнувся на його пропозицію взяти участь у «Фестивалі вертепів» та висловив сподівання, що цей захід буде мати продовження і в наступному році, але вже з більшою кількістю учасників та гостей курортного селища.
Ми поцікавилися у Івана Євгеновича, звідки взялася ідея провести «Фестиваль вертепів»: «Під час різдвяних свят у нашій Східниці збільшується кількість туристів, які приїхали відпочивати. Різдво – одне із найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції, які найбільше збереглися тут у нас, на Західній Україні, – ділиться з нами своїми міркуваннями селищний голова Іван Піляк. – І найбільш цікавим звичаєм є ходіння вертепом. Так як у нас є гарне співоче поле, яке ми відкрили минулого літа, мені прийшла ідея зібрати тут вертепи і показати всім відпочиваючим, як у нас святкують Різдво. Також це гарна нагода підтримати Різдвяні звичаї та поділитися місцевими традиціями.На жаль, не усі змогли прийняти участь у цьому фестивалі, – продовжує Іван Євгенович. – Хоч це і церковне свято – св. Василя, однак це робочий день, і не всі змогли відпроситися з робити для того, щоб приїхати до нас. Загалом я запрошував близько двадцяти п’яти колективів, а відгукнулися лише десять. Східницька селищна рада взяли на себе усі транспортні витрати, організували для всіх учасників фестивалю гарячі обіди. І якщо буде все добре, і фестиваль отримає схвальні відгуки, тоді ми проведемо його ще й наступного року, але вже як фестиваль – конкурс, де учасники будуть змагатися за призові місця».
Також селищний голова нам повідомив, що згодом вони проведуть соціальне опитування населення та гостей Східниці, і таким чином відзначать колективи, які найбільш сподобалися глядачам пам’ятними сувенірами.
А відзначити когось справді важко. Кожен колектив, який взяв участь у цьому фестивалі був по-особливому прекрасним та по-своєму неповторним. На сцені амфітеатру одна за одною поставала релігійна містерія.
Сюжет вертепів, як правило, схожий: на початку приходять ангели, пастушки, мудрії волхви, які приносять з собою звістку про народження маленького Ісусf Христа. Далі цар Ірод дізнається про те, що маленький Месія може зайняти його царський престол. Щоб не допустити цього Ірод наказує своїм воїнам перебити всіх новонароджених немовлят. Воїни спершу виконують злочинний наказ, але згодом бунтують проти Ірода. В результаті, останього забирає смерть і відправляє у пекло, де його вже з нетерпінням чекають чорти. Після смерті Ірода всі учасники вертепу з піснями і танцями виходять на сцену і співають різдвяні колядки та радіють народженню Божого дитяти.
Незважаючи на холод та вітер, кожен із учасників вертепного дійства викладався на всі сто і зіграв свою роль на відмінно.
Зокрема, участь у фестивалі взяли театр «Мета» з міста Львова,колектив культурно-мистецького центру «Острів дитинства» м. Львів, художній колектив «Дитяча залізниця» м. Львів, художній дитячий колектив із с. Новий Кропивник, художній дитячий колектив із с. Довге, художній дитячий колектив із с. Опака, художній колектив районного Народного дому «Бескид» із м. Сколе, колектив ЗОШ №4 з м. Борислава, колектив мікрорайону Мразниця з м. Борислава, дитячий колектив смт. Східниця та два художні колективи Народного дому «Просвіта» із смт. Східниця – дитячий та дорослий.
Всім художнім колективам ведуча заходу Надія Томин вручала диплом-учасника Східницького фестивалю вертепів та діставала із величезної скрині побажань щирі віншування для кожного вертепу.
У рамках фестивалю також проходив благодійний ярмарок, під час якого проводився збір коштів на потреби воїнам АТО. Активісти ГО «Патріоти ОСА», волонтерської групи «Совість», волонтерської групи «Борітеся поборете», капелани Християнської віри Євангельських пропонували всім бажаючим куліш, шашлик, смажену картоплю, солодощі, гарячий чай та бутерброди. Дівчата з волонтерських організацій радо ходили рядами амфітеатру та пригощали глядачів гарячим чаєм та домашньою випічкою.
Завершили фестиваль колядою «Бог предвічний народився…». Місцеві жителі та гості Східниці були дуже задоволені фестивалем, адже отримали масу позитивних емоцій та гарний настрій. Приїжджі із Запоріжжя Ольга та Павло поділилися з нами своїми враженнями: «Таке різдвяне дійство нам дуже сподобалося. На превеликий жаль, традиція вертепів у нас в Запоріжжі не збереглась. Та й колядувати ми не ходимо так масово, як тут у вас. А такі фестивалі різдвяних звичаїв потрібні, тому що просте спілкування і обмін культурними традиціями є своєрідним мостом між східною і західною Україною. Що ж не говоріть, а традиції – це завжди класно».
Отож, Перший фестиваль вертепів у смт. Східниця пройшов на славу. Тож будемо сподіватися, що він стане гарним початком нової традиції нашого курортного селища.
Леся КУЗНЯК-ТОПОРОВИЧ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.