Бізнес і влада шукали порозуміння

ПІДПРИЄМЦІБільше двох годин тривала відверта розмова міського голови Борислава Ігоря Яворського із членами Асоціації роботодавців міста. Минулого тижня підприємці, об’єднані Асоціацією роботодавців, зібралися на чергові збори, щоб обговорити актуальні питання роботи в умовах стагнації економіки та познайомитися із змінами у податковому законодавстві, що були введені Кабінетом Міністрів України.
Оскільки у ході засідання роботодавці планували обговорити питання, пов’язані із сплатою податків та місцевих збоїв, то для участі у зборах були запрошені міський голова Ігор Яворський із заступником з економічних питань Богданом Монастирським, а також начальник Бориславського відділення Дрогобицької ОДПІ Віталій Скоропад.
У місті фіскальними органами було проведено перевірку дотримання вимог торгівлі підакцизними товарами та оформлення на роботу найманих працівників. Власне, представників місцевого бізнесу десь обурив той факт, що міська влада стала ініціатором перевірок, а не провела попередніх консультацій із підприємцями щодо необхідності змін у підходах сплати податків до міського бюджету.
Як наголосив підприємець Володимир Мальгівський, кожна перевірка має елемент людського фактору і не завжди здатна відобразити реальний стан справ. Тому, на його переконання, значно більшого ефекту можна досягнути, провівши широку роз’яснювальну роботу серед власників торгових закладів, що торгують підакцизними товарами і не завжди оформляють найманих працівників у встановленому законом порядку. А вже після того до тих, хто виявляє відверте небажання працювати згідно вимог часу і, образно кажучи, виходити з тіні застосовувати силу закону через перевірки.
Міський голова Ігор Яворський підтвердив, що міська адміністрація у розв’язанні проблеми сплати підакцизного податку до місцевого бюджету рухалася шляхом проведення роз’яснювальної роботи, а не силового тиску, як це дехто намагається представити. Проблема у тому, що самі підприємці не виявляють належної громадської активності та просто не приходять на збори навіть у випадках, коли йдеться про їхні інтереси. Відділ економіки декілька разів намагався зібрати представників бізнесу, щоб спільно обговорити цю проблему, але на зустріч приходило декілька осіб, які торгують підакцизними товарами. Окрім того, матеріали перевірки свідчать, що підстави для занепокоєння є. Із 25 перевірених суб’єктів господарювання у 17 було виявлено порушення.
Заступник міського голови Богдан Монастирський визнав, що існують проблеми із проведенням роз’яснювальної роботи серед підприємців. Не завжди власники торгівельних закладів приходять на зібрання, де обговорюються подібні проблеми. Проте працівники виконкому міської ради постійно працюють над тим, щоб залучити до обговорення проблеми сплати підакцизного збору та легалізації найманих працівників якомога більше підприємців. Найближчим часом заплановано провести із представниками бізнесу нараду, на якій планується обговорити питання, пов’язані із торгівлею підакцизними товарами та легалізацією найманих працівників.
«Мова йде не про те, щоб знайти винних і когось покарати, а швидше про цивілізовані взаємостосунки влади та бізнесу, які дозволять збільшити надходження до міської казни та забезпечить стабільний розвиток бізнесу», – наголосив Ігор Яворський у ході розмови із представниками Асоціації роботодавців міста.
Серед питань, які порушувалися на засіданні Асоціації роботодавців були також питання справедливого підходу до обчислення ставок земельного податку, змін у податковому законодавстві, а також проблеми, пов’язані із реформуванням системи утримання та експлуатації житла та ліквідацією ЖЕКів.
Характер дискусій, що відбувалися під час засідання Асоціації, вказував на те, що між представниками місцевого бізнесу та влади склалися доброзичливі партнерські стосунки. Це дає підстави стверджувати, що при вирішенні важливих питань бізнес і влада шукатимуть компромісних рішень, які дозволять розвивати у Бориславі приватну ініціативу та забезпечуватимуть стабільні надходження до бюджету міста.
Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Бізнес і влада шукали порозуміння”

  1. Цзянсу Сунин коментує:

    Пулдупи зза кшака*.
    Попроваджу вас троха по своїм місти. В центрі маємо суперґранітовий пйедестал, котрий мав стати коло фонтану, але шось сі не получило, його перенесли і теперка він стирчит між міськрадов і ґлувнов біблотеков. На нім повинен стати Шевченко, шо за свого життє не наближавсі до нашого міста ближче ніж на пітсот кільометрів.
    Наразі ж, вже штири роки, як кажен може вилізти на ту тумбу і зробити си селфі, жи ніби то йому памітник !
    В культурально-відпочинковім, ордіна сутулова, парку маємо дитєчий майданчик і качелі, котрому могли б позаздрити найбільш розбомблЕні міста ДиНиРиЛиНиРи… Дітиска ту здобувают, мож повісти, правду жизні, з малих підгузників поміж кавалків арматури, битого шкла і цегли. Розпєрдолили го так, ніби які слони на день ВДВ з зоопарку втекли і тамка пива попили.
    Музей нафтовиків під отвартим небом в тім самім парку тиж радує око ! Штири слупи*, п’єть прольотів паркану, купа зрізаних деревів – така ото достопрімєчатєльность. Дитєчий шпиталь шіст літ покриваєсі грибами ззовні і зсередини, ніхто му ради не може дати. ВодоСканДал передаєсі у спадок від єдної влади до єнчої. Нешчасний міст через потічок ширинов двайціть метрів вже девіт років сі будує, штирнайціть фірм сі помінєло, але ніц з того не виходит. Бо проєкт до него дуже сиромудрий, не кажен архітект даст си ради. А наш – тим більше.
    Але то ше не фсьо. Теперка постала нова проблєма. На Алєї Слави раньче був стихійний тарґ*, бабки продавали єйці, млєко і гриби в літі. Теперка прийшли обмилки* і го розігнали. Нинішня проблєма полігає в тім, жи міськова рада смарує си голову*, як тоту алєю теперка перебудувати, би мож було побільше грошів підбрити у відповідну кішеню !
    Вибачєйте, але знимки друкувати не буду, бо мі встид*, та й не треба, бо ту оповідку мож використати до половини міст нашої Неньки. Курва, ну чому то так : за шо та засрана влада сі не вОзьме, нич до коньца не доведе ??? З любим партийним прапором в руках !!! Така правда, на жаль !
    А всьо остальне в нашім місти пороблЕно, всьо елєґанцко ! Місто з висоти пташиного польоту виглідає люкс, як казали древні шумери, як пулдупи зза кшака*.

    Завше ваш, Яків Кутовий.

    PeSe. А на тотій Алєйці я увічнив би всіх ВИДАТНИХ містян. Впевнений, жи жаден з мошновладців за останніх двайціть п’єть літ до них не належит

    *кшак – кущ, слуп – стовп, тарґ – базар,
    смарує си голову – переживає, мартвит сі,
    бо мі встид – соромно,
    обмилок – такий мусармєнт, шо сі передів на поліцая

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.