ВІДБУЛАСЯ СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ

1433398441_borislavska-mska-radaМинулого понеділка, як ми уже повідомляли, відбулася шоста сесія міської ради сьомого демократичного скликання. Депутати проголосували за порядок денний – спочатку розглянути фінансові та земельні питання, а вже потім – «Різне». Після цього головуючий – міський голова Ігор Яворський – проінформував, що на сесію запрошено керівника Дрогобицького лісгоспу Василя Матішовського і запропонував спочатку надати слово йому. Депутатський загал з цим погодився.
Але перед цим голова міської виборчої комісії Олег Тагаєв проінформував, що депутат від ВО «Свобода» Андрій Бегар подав заяву у виборчу комісію про відмову від виконання депутатських обов’язків. Тож міська виборча комісія, згідно усіх законодавчих норм, визнала обраним депутатом міської ради за квотою ВО «Свобода» Василя Іроденка, який і виголосив присягу депутата міської ради.

З КЕРІВНИКОМ ДЕРЖЛІСГОСПУ ЗНАЙШЛИ СПІЛЬНУ МОВУ
Після цього надали слово керівнику Дрогобицького держлісгоспу Василю Матішовському. Запросили його на сесію згідно вимог депутатів, які на попередніх зібраннях висували дуже багато претензій до роботи лісівників, зокрема, щодо постійних незаконних вирубок та розкрадання лісу в околицях Борислава. Тож і хотіли почути точку зору щодо цього керівника держлісгоспу Дрогобиччини.
Пан Василь детально розповів про роботу підприємства, плани на майбутнє, відповів на численні запитання депутатів.
Як сказав керівник Дрогобицького лісгоспу, на підприємстві працює 359 чоловік, сто вісім з них – мешканці Борислава. Щодо структури підприємства, то вона теж доволі тісно пов’язана з нашим містом: транспортний цех знаходиться на території Тустанович, лісозавод і нижній склад – на території Губич. Середня зарплата нормальна – три-чотири тисячі гривень. Попри дуже поширену думку про незаконне вирубування і розкрадання лісу, то, на його думку, це не так. Всю свою господарську діяльність лісівники ведуть згідно чинного законодавства, дотримуючись чітко визначених норм. Зрілу деревину потрібно забирати, адже в іншому випадку вона просто пропаде, зігниє. Для прикладу, коли свого часу було заборонено вирізувати ліс довкола Трускавця, то там на пні зігнило приблизно сто тисяч кубометрів лісу. Адже вік ялиці – 120-160 років, а після цього вона гниє і стає непридатною для використання. Коли вже зараз вирубували старий ліс в околицях Трускавця, то ледь не кожне дерево, ледь не кожен пень вже були вражені гниттям.
Чому так безгосподарно вели свою роботу? Тільки тому, що була заборона на вирізку лісу в околицях Трускавця, бо там курорт всесоюзного значення.
Розповів керівник і про умови роботи на лісозаводі, де зараз працює 22 людей, а колись було понад 140. Коли викупили цей завод з оренди попереднього власника у 2012 році, то вивезли звідти 52 КАМАЗи сміття. Там ще може бути робота десь для 50 бориславців.
Минулого року підприємство заплатило місту 648 тисяч гривень податків. Якщо буде розширено це підприємство, то й податків у міський бюджет буде більше.
Багато розповів керівник лісгоспу і про нові посадки дерев, і про нові технології лісового господарювання, нарікав на те, що громадські активісти перепиняють роботу лісозаготівельних бригад і зупиняють лісовози, вимагаючи документи, щоб перевірити, чи це не «ліві» вирубки тощо. А потім докладно відповідав на запитання депутатів. Запевнив, що лісу бориславської громади, а це 248 гектарів, ніхто не вирубує, що всі роботи держлісгоспу документально належно оформлені, що з цими документами завжди можна ознайомитися. При тому наголосив, що готовий до співпраці і з міською владою, і з громадським активом і перешкод у цьому жодних не буде. Згодилися навіть з тим, що на автотранспорті держлісгоспу будуть розпізнавальні логотипи. Що ж до бориславського лісу, то врешті має бути призначена людина, яка цим займається, бо попри всі розмови, дуже багато деревини просто пропадає, і санітарна вирубка лісу необхідна. За рахунок цього місто повністю може забезпечити свої потреби і у дровах для опалення, і у всьому іншому. Держлісгосп завжди налаштований на співпрацю і навіть може надати необхідну допомогу посадковим матеріалом для оновлення парку, висадження якихось нових алей тощо.

ЯК ВИКОНАЛИ БЮДЖЕТ
ЗА МИНУЛИЙ РІК
Далі перейшли до фінансових питань. Про виконання бюджету міста за 2015 рік доповідав начальник фінансового управління міської ради Юрій Петрів. Він коротко ознайомив депутатів із основними параметрами і показниками виконання дохідної та видаткової частин бюджету. За 2015 рік до бюджету мобілізовано 233 мільйони 201 тисяча 400 гривень, або 100,6 відсотка до плану 2015 року. Зокрема, до загального фонду мобілізовано 217 мільйонів 892 тисячі 800 гривень, або 98 відсотків. До спеціального фонду – 15 мільйонів 308 тисяч 600 гривень, що складає 146 відсотків. Податкових та неподаткових надходжень надійшло 54 мільйони 627 тисяч 500 гривень, або 94 відсотка. Найбільша частка надходжень – від податку на доходи фізичних осіб: 56,2 відсотка. Наступний вид податку – це податок на майно в частині плати за землю – 16 відсотків. Єдиний податок складає 12,5 відсотка. Акцизний податок – 9,1 відсотка. І податок на нерухоме майно – 1,9 відсотка. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження до загального фонду зросли на 35,1 відсотка, або 14 мільйонів 184 тисячі гривень. За звітний період недоотримано надходжень в сумі 3 мільйони 300 тисяч або 5,7 відсотка.
Зрештою, всі матеріали щодо виконання бюджету за минулий рік були у депутатів на руках, тому доповідач мав можливість не зачитувати їх у повному обсязі і перейшли до обговорення. Запитання депутатів стосувалися фінансування професійно-технічного ліцею, надходжень коштів від місць платного паркування тощо. Якихось суттєвих зауважень до пропонованого проекту рішення не було і депутати за нього проголосували. А повну інформацію про виконання міського бюджету за минулий рік подамо у наступному числі часопису.
Підтримали депутати і наступне рішення щодо внесення змін в 2, 3, 4 додатки до рішення міської ради від 30 грудня «Про міський бюджет Борислава на 2016 рік» за загальним фондом.

ВІДТЕПЕР ДЕПУТАТИ НА СЕСІЇ
ГОЛОСУВАТИМУТЬ ПОІМЕННО
Далі про зміни до рішення міської ради від 25 листопада 2015 року «Про затвердження Регламенту міської ради сьомого демократичного скликання» доповідала начальник юридичного відділу Оксана Тахтарова. Необхідність змін обумовлена тим, що з 23 лютого набирає чинності Закон про внесення змін до Закону України про місцеве самоврядування. У цьому законі передбачено, що міська рада буде в подальшому приймати рішення шляхом відкритого поіменного голосування.
Депутати подавали зауваження, пропозиції, висловлювали невдоволення, адже наразі немає технічного забезпечення цього нововведення і коштів на придбання такої техніки ніхто не виділяє. А отже, сам процес голосування на наступних сесіях буде дуже затягуватися. Але Закон є Закон. Тож обмінявшись думками, депутати підтримали пропоноване рішення. І наступної сесії вже буде поіменне голосування.

ЗАТВЕРДИЛИ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ЗВІТИ ДЕПУТАТІВ
З цього питання теж інформувала Оксана Тахтарова. Цей проект рішення підготовлений на виконання протокольного доручення сесії від 25 листопада минулого року. Відповідно до Закону України про статус депутатів місцевих рад передбачено, що депутати повинні звітувати перед виборцями періодично, але не рідше одного разу на рік. У пропонованому Положенні визначено орієнтовний строк проведення звітів перед виборцями вподовж вересня-жовтня щорічно. Депутат міської ради не пізніше як за сім днів повідомляє виборців про час і місце проведення звіту через народний часопис «Нафтовик Борислава», радіоредакцію «Слово», офіційний сайт Бориславської міської ради або в інший спосіб. Визначено також, що звіти депутатів висвітлюються у часописі «Нафтовик Борислава» та на офіційному сайті міськради. За обсягом звіти депутатів повинні не перевищувати десять відсотків газетної площі номера часопису і публікуватися у порядку черговості, що визначатиметься на підставі звернення депутата міськради. Щодо публікації на сайті, то депутатські звіти не будуть обмежуватися конкретним обсягом.
Депутати рішення підтримали.
Далі проголосовано рішення про утворення та затвердження складу робочої групи з підготовки Статуту територіальної громади міста Борислава. Затвердили і Цільову міську комплексну програму «Молодь Борислава» на 2016-2017 роки.

ЦІ ДРАТІВЛИВІ ЗЕМЕЛЬНІ ПИТАННЯ
Після фінансових розглядали питання земельних відносин. Активну дискусію викликало перше ж з них – про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок безоплатно у власність по вул. Куліша. Перше, що потрібно інформувати всіх, хто раніше користувався тими земельними наділами. Часто люди приходять і скаржаться, що їх не було попереджено, а цими ділянками вони користувалися і обробляють ту землю багато років. Інше – інколи буває, що окремі люди, окрема сім’я має по кілька наділів, а це теж несправедливо. Всі ці спірні питання потрібно дуже уважно розглядати і не допускати до різних спекуляцій і неузгодженостей, що тільки збурюють людей і призводять до непотрібних конфліктів. Обговорили й інші питання землеустрою і пропоновані проекти рішень депутати здебільшого підтримали.

ПОТРІБНО ВИЗНАЧИТИСЯ
ДО ПЕРШОГО ЛИПНЯ
А після обідньої перерви депутати перейшли до розгляду останнього пункту порядку денного – «Різне». Згідно протокольного доручення минулої сесії, заслухано інформації про роботу керівників ПП «Борислав-Комфорт» (О. Шийко) та МПП «Бескид» (К. Бориславський). Обговорювали довго і гаряче, що й зрозуміло, адже запитань до роботи цих підприємств та й скарг мешканців вистачає. Про ці речі говорилося ледь не на кожній сесії: плату з мешканців справно збирають, а от щодо надання послуг, то про них тільки говориться. Однак правда й те, що ціни зараз на будівельні і ремонтні матеріали дуже високі і щось реально зробити за ті кошти, які надходять від мешканців, неможливо. Як говорили керівники «Борислав-Косфорту» та «Бескиду», при нинішніх цінах змінити ситуацію на краще просто нереально.
Оцінку роботи з обслуговування житлового фонду депутати не давали, бо й так все було зрозуміло. Зійшлися на тому, що з 1 липня обслуговуванням житлового фонду займатимуться або створені власниками квартир об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, або обрані самими мешканцями структури, які обслуговуватимуть житловий фонд. Наголошено на тому, що за ці кілька місяців часу треба зробити все необхідне, щоб бориславці були всебічно проінформовані про шляхи створення ОСББ чи визначення обслуговуючої їхній будинок організації. Щоби до першого липня, коли вступить в дію закон, люди визначилися і забезпечили належне обслуговування свого житла.
Згідно протокольного доручення попередніх сесій заслухано також інформацію начальника відділу житлово-комунального господарства та будівництва міської ради О. Левицького про виконання рішення постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку, оборонної роботи щодо першочергових кроків з покращення водопостачання споживачів Борислава та Східниці.
Обговорено й ряд інших питань міського господарства.
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

2 коментарів до нотатки “ВІДБУЛАСЯ СЕСІЯ МІСЬКОЇ РАДИ”

  1. роберт коментує:

    І знову дилема в сфері ЖКГ-здається всі праві,і мешканці,які вимагають бодай якоїсь роботи за свою плату,і керівники ПП,які скаржаться на малі тарифи і неможливість через це виконання своїх зобов’язань.І не знайдеш винних в цьому питанні.І так уже не перщий рік,проблеми все більше наростають,а ми все заслуховуємо звіти,приймаємо до уваги і все.Хотілося щоб пан мер присвятив хоч один свій робочий день і оглянув в якому стані зараз знаходяться всі будинки,які колись були на балансі ЖЕКів ,а тепер обслуговуються приватними фірмами.Цю жахливу картину можна тільки в фільмах жахів показувати.
    Помилкою було те,що ми віддали в управління весь житловий фонд цим фірмочкам,які створили собі колишні начальники ЖЕКів №№1 та 2,а директорами призначили людей,які фактично там нічого не вирішують.Взагалі треба було заслухати колись їхній фінансовий звіт,порівняти витрати матаріалів з виконаними роботами,але насправді, а не по їхніх актах,заслухати мешканців цих будинків і тоді в нас виплеве спражня картина з цього питання.
    А ще або змінити керівництво,або повністю ліквідувати відділ ЖКГ при міській раді,бо з такою роботою він зовсім не потрібен місту.

    Відповіcти
  2. official video коментує:

    https://site.ua/jakiv.kutowyj/2759-puldupi-zza-kshaka/
    Пулдупи зза кшака*.

    Попроваджу вас троха по своїм місти. В центрі маємо суперґранітовий пйедестал, котрий мав стати коло фонтану, але шось сі не получило, його перенесли і теперка він стирчит між міськрадов і ґлувнов біблотеков. На нім повинен стати Шевченко, шо за свого життє не наближавсі до нашого міста ближче ніж на пітсот кільометрів.
    Наразі ж, вже штири роки, як кажен може вилізти на ту тумбу і зробити си селфі, жи ніби то йому памітник !
    В культурально-відпочинковім, ордіна сутулова, парку маємо дитєчий майданчик і качелі, котрому могли б позаздрити найбільш розбомблЕні міста ДиНиРиЛиНиРи… Дітиска ту здобувают, мож повісти, правду жизні, з малих підгузників поміж кавалків арматури, битого шкла і цегли. Розпєрдолили го так, ніби які слони на день ВДВ з зоопарку втекли і тамка пива попили.
    Музей нафтовиків під отвартим небом в тім самім парку тиж радує око ! Штири слупи*, п’єть прольотів паркану, купа зрізаних деревів – така ото достопрімєчатєльность. Дитєчий шпиталь шіст літ покриваєсі грибами ззовні і зсередини, ніхто му ради не може дати. ВодоСканДал передаєсі у спадок від єдної влади до єнчої. Нешчасний міст через потічок ширинов двайціть метрів вже девіт років сі будує, штирнайціть фірм сі помінєло, але ніц з того не виходит. Бо проєкт до него дуже сиромудрий, не кажен архітект даст си ради. А наш – тим більше.
    Але то ше не фсьо. Теперка постала нова проблєма. На Алєї Слави раньче був стихійний тарґ*, бабки продавали єйці, млєко і гриби в літі. Теперка прийшли обмилки* і го розігнали. Нинішня проблєма полігає в тім, жи міськова рада смарує си голову*, як тоту алєю теперка перебудувати, би мож було побільше грошів підбрити у відповідну кішеню !
    Вибачєйте, але знимки друкувати не буду, бо мі встид*, та й не треба, бо ту оповідку мож використати до половини міст нашої Неньки. Курва, ну чому то так : за шо та засрана влада сі не вОзьме, нич до коньца не доведе ??? З любим партийним прапором в руках !!! Така правда, на жаль !
    А всьо остальне в нашім місти пороблЕно, всьо елєґанцко ! Місто з висоти пташиного польоту виглідає люкс, як казали древні шумери, як пулдупи зза кшака*.

    Завше ваш, Яків Кутовий.

    PeSe. А на тотій Алєйці я увічнив би всіх ВИДАТНИХ містян. Впевнений, жи жаден з мошновладців за останніх двайціть п’єть літ до них не належит

    *кшак – кущ, слуп – стовп, тарґ – базар,
    смарує си голову – переживає, мартвит сі,
    бо мі встид – соромно,
    обмилок – такий мусармєнт, шо сі передів на поліцая

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.