Чужих дітей не існує

Близько трьох місяців тому завдяки співпраці Церкви ЄХБ і німецького благодійного фонду «Міст у життя» у нашому Бориславі розпочалося будівництво будинку, який мав стати першим у місті дитячим будинком сімейного типу. І ось уже минулої суботи в приміщенні Церкви ЄХБ відбулися урочистості з нагоди його відкриття. На вулиці Зеленій за 100 днів виріс симпатичний світлий будинок площею у 290 м². У ньому житиме сім’я, яка вже має своїх трьох дітей і відкриє свої затишні сімейні обійми іще сімом – дев’ятьом дітям-сиротам.
Релігійна спільнота Церкви євангельських християн-баптистів гарно підготувалася до такого важливого для них дня. Після загальної молитви дитячий хор та дорослий ансамбль виконували пісні про Бога і радість бути із ним, діти читали вірші про важливість сім’ї та любов і турботу всередині неї. Атмосфера у залі була дійсно піднесеною, урочистою та радісною, адже нарешті звершиться благе діло.
З вітальним словом до усіх присутніх зверталися пресвітер, єпископ Церкви ЄХБ, заступник голови Баптистського союзу України Іван Романюк, директор українського відділення місії «Міст у життя» Михайло Отаманський та керівник БФ «Міст у життя» з Німеччини Вальдемар Шрьодер. Від міської влади з вітаннями і подякою виступили заступниця міського голови Роксоляна Гарасимів, начальник відділу освіти Бориславської міської ради Елла Качмарчик та начальник служби у справах дітей Ганна Подставек.
Пані Роксоляна у своїй промові сказала, що день відкриття дитячого будинку сімейного типу є для міста справді визначною подією, адже діти-сироти є тими, про кого варто піклуватися у першу чергу.
– Діти-сироти належать до найбільш вразливої категорії дітей і потребують максимум турботи, – продовжила пані Роксолана. – Саме ті діти, які будуть виховуватись у новій сім’ї зможуть відчути тепло, любов і затишок, які можуть дати лише батьки, брати та сестри. Діти, які відчувають до себе любов, ростуть щасливими та успішними і в дорослому віці зможуть створити власні сім’ї, в яких будуть також панувати любов, мир та злагода. Я рада, що Церква бере на себе таку велику відповідальність за підтримку і допомогу новій сім’ї. В нашому місті є і звичайний дитячий будинок «Оріана», де вихованцями добре опікуються, але всі ми розуміємо наскільки важливою для дитини є саме сім’я. У бюджеті міста обмаль коштів на будівництво дитячих будинків сімейного типу, тому ми дуже цінуємо те, що зробили Церква ЄХБ спільно з благодійним фондом «Міст у життя», який творить таку світлу місію на благо майбутнього.
Від імені міського голови пані Роксолана висловила подяку голові благодійного фонду Вальдемару Шрьодеру та засновнику фонду Герді Хеммерлінг за вагомий особистий внесок в організації державної політики України з розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за будівництво дитячого будинку сімейного типу та за виявлені милосердя і благодійність.
Слова вдячності висловила і пані Елла Качмарчик : «Сьогодні наша держава і суспільство створюють нові умови для належного виховання незахищених дітей. Одним із цих нововведень є саме створення дитячих будинків сімейного типу і ми дуже раді, що такий будинок відкривається і у нашому місті. У сім’ї дитина отримує захист, любов, піклування, доброту – а це головне для неї, поки вона росте, і в майбутньому приносить свої плоди. Я бажаю усім діткам міцного здоров’я, добра, щастя та миру. Також щиро хочу подякувати тій сім’ї, яка погодилася відкрити серця своїм майбутнім дітям, меценатам, які збудували для нової сім’ї дім і усім, хто долучився до цієї благодійної місії. Нехай Бог благословить вас за ваше милосердя і віддячить за це сторицею».
Присутній на святкування пан Вальдемар Шрьодер у свою чергу подякував владі міста за сприяння при отриманні земельної ділянки під будинок і численними дозволами, що дало можливість завершити будівництво так швидко.
Прийомною сім’єю, яка житиме у новому будинку і виховуватиме усиновлених дітей разом зі своїми, стане подружжя Харченків. Сергій та Галина вже мають трьох власних дітей, але готові дарувати свої любов і турботу й іншим. Вони обоє добре знають, яка нелегка доля у дітей-сиріт, адже пан Сергій більше 10 років допомагав дітям з дитбудинку «Оріана», а пані Галина колись сама була вихованкою інтернату і на власному досвіді знає як це жити без батьків.
Пісні та вірші лунали не лише у приміщенні Церкви, а й на порозі нового будинку. Після спільної молитви на освячення будинку було урочисто перерізано стрічку і передано сім’ї Харченків символічний і справжній ключі від будинку. Гостинне подружжя запросило усіх бажаючих оглянути будинок і влаштувало солодкий стіл для присутніх на святі дітей.
Тішить, що у церковній спільноті будинок сімейного типу не розглядають лише як соціальний проект, а радше як служіння та покликання. У своєму слові на тему покликання Вальдемар Шрьодер дав чіткий виклад того, що добрі справи мають цінність для Вічності тільки тоді, коли Бог стає нашим Батьком через Ісуса Христа. Наскільки ж легше людині вершити добрі діла, коли вона робить це усвідомлено, з вірою в серці і любов’ю до ближнього. І наскільки кориснішими для суспільства, для держави, є ті громадяни, які виросли у віруючих сім’ях, в тому числі в будинках сімейного типу, ніж люди, долю яких покалічила бюрократична інтернатна система.
Сам будинок не переходить у власність сім’ї, а залишається у власності парафіяльної спільноти Церкви євангельських християн-баптистів. Відповідно, Церква бере на себе зобов’язання допомагати та сприяти сім’ї, надавати їй духовну опіку, слідкувати, чи все гаразд. Будинок може використовуватись лише як дитячий будинок сімейного типу і не може бути переобладнаний на будь-які інші потреби.
Новий будинок утеплений та обладнаний твердопаливним котлом. У двохповерховій будівлі є простора вітальня, спальня для батьків, декілька санвузлів, господарські приміщення, кухня, їдальня, просторі кімнати для ігор чи занять. Дитячі кімнати мають по два ліжка в кожній, шафи, стіл, стільці.
Від щирого серця гості свята вітали подружжя Харченків і бажали їм достатньо наснаги, любові, мужності, терпіння та Божого благословення у виконанні їхньої відповідальної місії.
Благодійний фонд «Міст у життя», цього року спорудив в Україні вже більше двадцяти таких будинків сімейного типу і тішить, що у цьому списку тепер і Борислав. Наступного дня відбулося відкриття такого ж будинку в Коростені Житомирської області. Окрім нашої держави місія працює ще в шести країнах світу і дарує радість сімейного затишку тисячам покинутих дітей.
Відтепер перед родиною Харченків стоять нові виклики та випробування, які принесуть їм багато радості та надії. Вони будуть мати щиру та безкорисну підтримку своєї церковної спільноти та від громади і влади міста, яка допоможе їм подолати усі перешкоди на їхньому новому шляху. Нехай їм щастить, а Божі опіка та ласка допоможуть виховати дітей у любові та злагоді.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.