Узаконений рекет

Цього тижня відбулися збори Асоціації роботодавців міста Борислава, на яких обговорювалось доволі важливе питання – зміна системи оплати за використання електроенергії юридичними особами. Для обговорення цього питання були запрошені перший заступник міського голови Едуард Бринь та депутат міської ради, голова депутатської комісії з питань управління комунальною власністю, торговельного, побутового обслуговування, громадського харчування, зовнішньо-економічної діяльності Руслан Зелінський.
Як розповів голова Асоціації Володимир Кришталь, ПАТ «Львівобленерго» використовуючи постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕ) від 29 жовтня 2015 року №2684 пункт 6.6, заставляє як малий, так і великий бізнес робити передоплату за заявлені потужності. «Ми ж коли виграємо тендер на певний вид робіт, спочатку їх виконуємо, а тоді отримуємо оплату, – справедливо обурюється пан Володимир. – То чому ми маємо платити за те, чого ще не отримали? Це наштовхує на думки про корупційну складову у діяльності НКРЕ. Таким чином енергетичні монополісти можуть дуже непогано заробити на нас, звівши наш бізнес на нівець».
Таку турботу держави про добробут монополістів-енергопостачальників можна було б ще якось виправдати чи зрозуміти, якщо б такі компанії були державними. Однак усі вони перебувають у приватній власності, а тому вимагання авансових платежів задля вирішення приватним підприємством-монополістом своїх внутрішніх проблем за рахунок споживачів (санкціоноване уповноваженими державними органами) є абсолютно незрозумілим. При цьому, компанії-монополісти роблять це абсолютно безкарно, бо ж ані НКРЕКП, ані Антимонопольний комітет, які мають контролювати діяльність таких компаній, намагаються не реагувати на скарги юридичних осіб чи підприємців.
Для підприємців, у першу чергу дрібних, стовідсоткові авансові платежі, тим паче зараз – як вирок, адже віддаючи чималі гроші за ще неспожиту електроенергію, вони втрачають такі вкрай потрібні обігові кошти, які, до речі, ще потрібно заробити. Звісно, на папері вимога енергопостачальних компаній платити за послуги наперед виглядає цілком законною, адже підприємці, підписуючи угоди, погодилися на такі умови. Але ж їм просто не залишили вибору – або так, або ніяк, компанії ж бо у нас монополісти, відтак альтернативи – ніякої. Через це, на даний час, встановлені та діють такі умови реалізації товару, які неможливо було б встановити за умови існування значної конкуренції на ринку.
Із схеми, запровадженої монополістами-обленерго випливає, що підприємство чи підприємець має сплатити наперед кошти за товар (електроенергію), який отримає у майбутньому. В свою чергу суб’єкти господарювання, особливо ті, які мають великі виробничі потужності і сплачують тисячі гривень за не спожиту електроенергію, могли б отримувати значні відсотки, якщо б поклали ці авансові платежі на депозитний рахунок в банківській установі (тимчасове користування), а отримані відсотки могли б використовувати для покриття інфляційних процесів та інших платежів.
Руслан Зелінський розповів, що на одній з останніх із сесій міської ради було створено робочу групу з питань вирішення проблем з ПАТ «Львівобленерго», яка вже до п’ятничної сесії підготувала відповідне звернення до Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Кабінету міністрів України, Антимонопольному комітету щодо ситуації, яка склалася з захистом інтересів юридичних осіб, фізичних осіб та побутових споживачів з проханням допомогти з переглядом нормативів правових актів щодо 100-відсоткової попередньої оплати заявленого обсягу використаної електроенергії на наступний розрахунковий період. У зверненні депутати також просили посприяти демонополізації галузі, для створення здорової конкуренції на ринку та можливості вибору для споживачів, просили внести зміни в правила користування електроенергією у пільговому режимі, а також дати об’єктивну правову оцінку відповідності та правомірності Антимонопольному законодавству та нормативним документам договору про споживання електроенергії та додатків до них, які ПАТ «Львівобленерго» укладає з об’єктами споживання.
Перший заступник міського голови Едуард Бринь розповів, що обленерго виступають тільки транспортерами електроенергії, адже вони її самі не виробляють. «Зараз дійсно іде демонополізація на цьому ринку, щоб споживачі могли мати вибір, – говорить пан Едуард. – Але проблема залишається в тому, що монополісти всіляко будуть перешкоджати своїм конкурентам здійснювати свою діяльність. Платити наперед за ненадані послуги не надто правильно. Щоб щось продати треба це спочатку мати. Відповідно, якщо хочуть оплати наперед, то повинні купити енергію по заявленій кількості, а потім її ж і продати. Але точної кількості неможливо передбачити і це може принести нові проблеми».
Підприємці наче і згодні платити наперед, але тільки невелику частину і аж ніяк не 100%. На їхню думку це нерозумно, ризиковано і таки суттєво змінить стан фінансових справ на їхніх підприємствах.
Наступного вівторка на зустріч з членами Асоціації роботодавців прибуде народний депутат України, голова комісії по паливно-енергетичному комплексу Лев Підлісецький, який сам виявив ініціативу зустрітись і обговорити проблему з підприємцями міста.
Будемо сподіватись, що вирішити це питання вдасться без шкоди для виробництва, а процес демонополізації набиратиме обертів. Головне не сидіти склавши руки, а боротись за свої права і відстоювати їх на усіх рівнях.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.