Важко у навчанні, ще важче у бою

Минулої п’ятниці на Бориславському тренувальному полігоні Головного управління Державної служби надзвичайних ситуацій України у Львівській області відбулися заняття з психологічної підготовки з особовим складом пожежно-рятувальних підрозділів Львівщини. До участі у навчаннях залучили представників служби медицини катастроф та психологів ГУ ДСНС України у Львівській області.
Подібні навчання проводяться щорічно, з метою формування у молодих фахівців високих морально-вольових якостей, вдосконалення пожежно-тактичних знань і вмінь, а також навчання прийомам і способам гасіння пожеж на об’єктах зберігання нафти і нафтопродуктів. Очолив тренування заступник начальника ГУ ДСНС України у Львівській області з реагування на надзвичайні ситуації Валерій Глобенко.
Варто зауважити, що Бориславський навчальний полігон є унікальним та єдиним на теренах Західної України. На його території розміщені теплодимокамера для проведення тренувань вогнеборців в умовах, близьких до реальної пожежі, тренувальний місток та навчальна вежа для порятунку людей з висоти. Окрім цього тут є і резервуари, ємністю 3000 і 5000 літрів, та амбар, площею 400 м², у якому під час тренувань запалюють нафту.
Того дня рятувальники відпрацьовували вправи на смузі перешкод, підйом на автодрабині на висоту 25 м, саморятування, проходження теплодимокамери та в’язання подвійного вузла.
Подібні навчання на бориславському полігоні організовуються спеціально для молодих працівників ДСНС, які щойно прийшли на службу після закінчення спеціалізованих навчальних закладів. Також для підтримки форми та щоб подати приклад новачкам у навчаннях приймали участь і старші працівники рятувальної служби.
Психологи ДСНС розгорнули на навчальній базі пункт екстреної психологічної допомоги для надання психологічної підтримки рятувальникам, у складних для сприйняття ситуаціях, адже тренувальний день складався з виконання комплексу вправ, які впливають на моральну стійкість рятувальників та здатність «тверезо» мислити в умовах, небезпечних для життя.
Кожен етап навчання важливий для усіх рятівників, адже це основні завдання, з якими вони стикаються в реальному житті. Наприклад, вогнеборцям часто приходиться працювати у сильно задимлених приміщеннях, де температура є особливо високою, а навколишні умови надзвичайно складними для виконання бойових завдань. Подолання паніки для рятувальника за таких умов роботи є першочерговим завданням. Для цього було організовано відпрацювання вправ у теплодимокамері, щоб працівники вміли орієнтуватися на місцевості та правильно користувались відповідним спорядженням. Підйом по автодрабині також не є легким завданням, адже потребує відчуття рівноваги, підвищеної концентрації, сили та спритності. Не меншої фізичної підготовки вимагає і саморятування, адже тут важливо правильно закріпити трос, втримуватись на ньому у відповідному положенні спускаючись з чималої висоти. В’язання подвійного вузла на потерпілому для рятування його з висоти також повинно бути швидким, уважним та надійним, адже тут у рятувальника відповідальність збільшується вдвічі, бо він тепер дбає не лише за себе, а й за потерпілого.
Найскладнішим завданням дня було гасіння амбару з нафтопродуктом. Під час ліквідації таких пожеж виникає сильне теплове випромінювання, тому весь особовий склад працював у спеціальних тепловідбивних костюмах, а для гасіння використовував воду з піноутворюючою сумішшю. Варто зауважити, що навіть навчання гасіння подібної пожежі є надзвичайно важкою як фізичною, так і психологічною роботою. Тут треба бути добре підготованим, адже завжди є ризик непередбачуваного повороту подій та небезпека для кожного пожежника.
Проведення таких тренувань є необхідним для усвідомлення молодими офіцерами усіх небезпек, які можуть виникнути при ліквідації пожеж чи інших надзвичайних ситуацій. Усі завдання по ліквідації та керівництву гасіння пожеж, а також дотримання правил безпеки при боротьбі із полум’ям було успішно відпрацювано. Сподіваємося, що набутий практичних досвід молоді фахівці ДСНС зможуть застосувати при несенні бойових чергувань.

Анна САГАН

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.