У Бориславі хочуть розпочати промисловий видобуток йоду

Минулого тижня профільний заступник міського голови з питань економіки Богдан Монастирський провів зустріч з потенційним інвестором, представником будівельно-виробничої компанії «Петра» Романом Іванчуком та науковцями-ентузіастами, які більше тридцяти років поспіль працюють над дослідженням пластових вод Бориславського нафтового родовища. Саме вони стали ініціаторами промислового видобутку йоду, як одного з найнеобхідніших елементів для забезпечення життєдіяльності людини, у нашому місті. На сьогоднішній час промислове виробництво йоду в Україні відсутнє.
Предметом зустрічі заступника міського голови із науковцями та інвестором стало обговорення можливостей промислового видобутку йоду у нашому місті. Своє бачення можливих підходів до реалізації проекту «Створення підприємства з видобутку йоду на базі пластових вод Бориславського нафтового району у м. Бориславі» окреслив кандидат хімічних наук Геннадій Щемельов, а геолог НГВУ«Бориславнафтогаз» Надія Клімова ознайомила присутніх із підрахунком запасів пластових вод на одному із перспективних горизонтів Бориславського нафтового родовища,
Представник будівельно-виробничої компанії «Петра» Роман Іванчук цікавився дебетом пластових вод, вмістом в них йоду, можливістю використання мобільних модульних установок для його промислового видобутку. У ході зустрічі обговорювалися також питання, яким чином будуть використовуватись свердловини – на правах оренди чи передачі їх на баланс міста. Романа Іванчука, як представника потенційного інвестора, цікавили також питання технологічного процессу видобутку йоду та пов’язаних із процесом видобутку питання захисту навколишнього природного середовища. Йшлося у першу чергу про те, чи не завдасть видобуток йоду екологічної шкоди нашому місту.
Підсумовуючи результати зустрічі, заступник міського голови Богдан Монастирський висловив сподівання на подальшу співпрацю і запевнив, що в разі згоди інвестувати у промисловий видобуток йоду, міська влада надаватиме посильну допомогу інвестору.

За повідомленням відділу внутрішньої політики міської ради

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.