Борислав появився на карті трас професійних лижників

Ранковий морозець минулої середи у Трускавці розітнуло величне звучання славнів трьох держав, – Польщі, Словаччини та України, – адже саме в цей день тут відбулося урочисте відкриття Перших міжнародних дитячих змагань з гірськолижного спорту «Кубок «Bukovytsia Open» Приймає Трускавець». Змагання відбувалися впродовж двох днів, 8-9 лютого, на схилах бориславського гірськолижного курорту «Буковиця» де виступило близько 90 учасників.
На відкритті були присутні організатори змагань – власник гірськолижного курорту «Буковиця» Віталій Мицак, голова ГО «Європейська інтеграція України» Іван Цегенько та представники влади – керуючий справами виконкому Бориславської міської ради Ігор Кобилецький, секретар міської ради Трускавця Наталія Пономаренко. Вони усі були безмежно раді бачити стільки учасників змагань і бажали їм лише успіху та сили духу на шляху до перемог.
Змагалися шість команд: Kubinska Hola (Чехія), Ustrzyki Dolny, Stara Wies (Польща), Avalanche (Львів), Bukovel Ski School (Буковель), СК «Бориславська сніжинка» (Борислав). Як у перший, так і у другий день змагань учасники мали по дві спроби спуску. У турнірній таблиці при підрахунку результатів брали до уваги суми обох спроб за кожен день окремо. Таким чином, юні лижники мали змогу отримати нагороди двічі. У швидкісному спуску брали участь діти віком від 5 до 15 років, але наймолодшому учаснику змагань було 3,5 роки. Не зважаючи на такий юний вік «найбільший» лижник пройшов трасу впевнено і показав доволі непоганий результат.
Як розповіла мама одного з учасників, її син вже доволі давно захоплюється лижним спортом, але професійно почав займатися лише рік тому, коли на базі «Буковиці» відкрився спортивний клуб «Бориславська Сніжинка». «Всього за рік часу мій син добився значних успіхів і не перестає дивувати нас із батьком. Та що там казати про нас, батьків – ним страшенно горді усі родичі та друзі, які завжди вболівають за нього і бачать у ньому нового олімпійського чемпіона (сміється, – авт.). Насправді, син став на лижі коли ми сім’єю вперше взяли його з собою на зимовий відпочинок у гори. Ми навіть і уявити не могли, що це йому так сподобається. Почувши по «сарафанному радіо», що у нашому місті знову відкривається школа гірськолижного спорту, одразу без вагань записали туди і нашого сина, який не міг дочекатися перших занять. Яким би втомленим він не був, він завжди мав бажання іти на тренування. За це ми дуже вдячні тренеру пані Руслані Щепаняк, яка добре вміє знайти підхід і налагодити контакт із кожним вихованцем. Зараз нашому синові всього лише 10 років і його ентузіазм та наша підтримка не дають пропасти інтересу до занять цим видом спорту, а лише стимулюють його для постійного покращення своїх результатів та досягнення нових висот. Уже навіть зараз він розуміє, що без наполегливої праці та повної самовіддачі нічого не вийде. Тішить те, що спортивна дисципліна має позитивний вплив і на його звичайне шкільне життя. Син навчився сам організовувати свій час, щоб встигати зробити уроки, піти на тренування, побути із друзями чи сім’єю і відпочити самому. Іноді навіть сама дивуюсь, як йому це вдається. Певне не даремно стверджують, що регулярні заняття спортом, а тим паче на свіжому повітрі, значно покращують мозкову діяльність людини у будь-якому віці. Звісно його заняття заставляють мене і хвилюватись, адже травми і простуди ніхто не відміняв. Але на щастя правильний одяг і харчування та відповідальний тренер тримають мого сина у чудовій формі. Я дуже тішуся, що моя дитина знайшла собі заняття до душі, яке матиме безперечно позитивний вплив на її майбутнє. А нам, батькам, залишається лише підтримувати сина і вірити у його сили, адже це так йому зараз потрібно».
Під час змагань поділився своїми враженнями і перший заступник міського голови Едуард Бринь. «Я сам родом з гір і для мене зимові види спорту завжди були особливою розвагою у дитинстві. Ми з друзями дуже любили грати в хокей для поля використовуючи замерзлу річку Стрий. Також ми залюбки каталися на санках і лижах. Я сам вперше став на лижі десь у 8 років, коли Святий Миколай мені приніс їх у подарунок. Катання на лижах займало чимало часу, адже ми для цього використовували схили гір біля рідного села, де не було гірськолижних курортів та підйомників. Іти доводилось інколи і годину часу, аби піднятися на потрібну висоту, а по кучугурах снігу з усім спорядженням у руках це не так уже й легко. Та ті емоції, які переживаєш під час спуску, були варті потрачених зусиль. Дивлячись на цих діток, які приймали участь у змаганні, приємно усвідомлювати, що підростаюче покоління у нас не втрачене і для нього хочеться працювати. Дуже вдячний і власнику «Буковиці» Віталію Мицаку, який окрім комерційної привабливості бізнесу гірськолижних курортів думає про престиж міста і майбутнє його дітей. Адже саме завдяки пану Віталію у нашому місті відновив свою роботу спортивний клуб «Бориславська Сніжинка», який від початку свого заснування виховав не одне покоління професійних спортсменів, які захищали честь нашої країни на міжнародних змаганнях. Тішить, що у нашому Бориславі є такі небайдужі люди, які роблять дуже багато уже сьогодні, для того, щоб змінити життя на краще».
Сам пан Віталій доволі скромно реагує на усі подяки та похвали на його адресу стосовно відкриття гірськолижного курорту і особливо відновлення роботи СК «Бориславська сніжинка». Своєму успіху він особливо завдячує власному батькові Івану Мицаку, який ще 5-річного сина ставив на лижі і був для нього строгим, вимогливим, але найкращим тренером впродовж всієї його спортивної кар’єри, який привив йому любов до цього стрімкого та захоплюючого виду спорту. Саме пан Іван у свій час разом із активістами райради ДСТ «Авангард» Михайлом Блиндою, Ігорем Рентюком, Ярославом Химином та іншими ще у 1971 році заснували дитячу гірськолижну школу «Бориславська сніжинка». «З моменту відкриття якийсь час вихованці та тренери намагалися працювати на чужих трасах, – розповідає Віталій Мицак. – А згодом спортсмени-добровольці взялися за лопати, граблі, інший господарський інвентар і самотужки почали споруджувати свою гірськолижну трасу в урочищі Добрятин. І вже незабаром у цьому мальовничому куточку Карпат вдалося провести перші змагання з гірськолижного спорту під назвою «Бориславська сніжинка». Згодом в урочище Добрятин почали з’їжджатися кращі гірськолижники з Києва, Івано-Франківська, Рахова, Львова, Харкова, Полтави, Ужгорода та багатьох інших міст. Рівень змагань ставав щоразу престижнішим, а показники особистої майстерності гірськолижників, в тому числі і вихованців «Бориславської сніжинки», все вищими».
На трасах Добрятина за участю спортсменів «Бориславської сніжинки» проводили тури першості УРСР, етапи першості УРСР серед юнаків, чемпіонат Львівської облради «Авангард», республіканські першості серед дитячо-юнацьких спортивних шкіл та багато інших змагань. Юні гірськолижники «Бориславської сніжинки» успішно демонстрували свої навики та виборювали найвищі нагороди і на численних найпрестижніших турнірах на різних гірськолижних трасах України і тодішнього Радянського Союзу.
Після розпаду Радянського Союзу, у період економічної скрути 80-90-х років, перестала функціонувати гірськолижна траса в урочищі Добрятин, а гірськолижна школа «Бориславська сніжинка» припинила свою роботу. Проте залишилося найважливіше – талановиті гірськолижники і велика любов до цього красивого виду спорту. Знищити ці ключові цінності не змогли ні час, ні негаразди. Вони, як добре зерно, проросли і дали плід.
На цій любові до гірських лиж і на кращих традиціях, що закладалися у гірськолижній школі «Бориславська сніжинка», виховано гірськолижника Дмитра Мицака (сина Віталія Мицака – авт.), який зараз представляє Україну на найпрестижніших змаганнях світового рівня, члена національної збірної команди України, учасника ХХІІ зимових Олімпійських ігор, що проходили у Сочі 2014 року.
Зрозуміло, що такі здобутки і такі успіхи, як тридцятилітньої давнини, так і сучасності, потрібно берегти, плекати і примножувати. Тому група колишніх юних спортсменів, а нині – активістів та ентузіастів вирішила відродити уславлену гірськолижну школу «Бориславська сніжинка», виховати нове покоління зірок гірськолижного спорту та просто відкрити для дітей і молоді цей вишуканий зимовий вид спорту.
У СК «Бориславська сніжинка» маленьких лижників та сноубордистів можна приводити вже з чотирирічного віку. Проте займатися гірськолижним спортом ніколи не пізно. Тож вікових обмежень для юних спортсменів не існує. На базі гірськолижного комплексу «Буковиця» діти займаються на якісних трасах, які сертифіковані за міжнародними стандартами безпеки. Техніці і водночас мистецтву катання на лижах та сноуборді їх навчають кваліфіковані тренери, що обов’язково мають досвід роботи з дітьми та відповідну освіту. Фахівці школи індивідуально для кожної дитини підберуть гірськолижне спорядження з урахуванням її віку, антропометричних даних та рівня катання. Беручи до уваги всі ці характеристики, у СК «Бориславська сніжинка» формуються і групи для занять. А графіки тренувань підбираються з урахуванням режиму занять у загальноосвітніх школах. Регулярно проводиться відкрита першість спортивного товариства, тобто змагання, у рамках яких маленькі та юні вихованці «Бориславської сніжинки» мають змогу продемонструвати свої здобутки у конкурентній боротьбі на гірськолижних трасах. Найбільш здібні та успішні спортсмени зможуть за рахунок школи відстоювати її честь на всеукраїнських змаганнях з гірськолижного спорту.
Набір у СК «Бориславська сніжинка» триває постійно, а заняття у школі – безкоштовні.
Повертаючись до теми змагань варто відзначити доволі хороший рівень підготовки як для перших змагань. Трускавець гостинно прийняв усіх гостей змагань і організував їхнє дозвілля. Юні спортсмени та їх тренери мали змогу не лише прогулятися симпатичними вулицями міста-курорту, спробувати мінеральні води, а й відвідати чудові вистави у місцевому дельфінарії «Оскар». Звісно перевагою таких змагань стала хороша можливість познайомитися з новими людьми, пізнати інші культуру, мову та традиції і знайти нових друзів. Як поляки, так і словаки буле дуже задоволені тим, що їх запросили і вони отримали чимало нових емоцій та досвіду, за якими вони неодмінно виявили бажання приїхати ще не раз.
Як розповів Віталій Мицак, заявок для участі у змаганнях до оргкомітету прийшло настільки багато,що навіть прийшлось декому відмовити. «Ми вирішили, що для першого разу дев’яносто учасників буде більш ніж достатньо. Та й не були впевнені, що вдасться одразу справитися з такою кількістю, якби ми прийняли усі заявки. Звісно, нам дуже хотілося бачити тут усіх бажаючих прийняти участь, але щоб не впасти лицем у болото і таки справитись з організаційними моментами прийшлось застосувати деякі обмеження навіть до самих себе. Змагання плануємо зробити щорічними, тому по мірі наростання досвіду будемо і збільшувати кількість учасників. Також після завершення дитячих міжнародних змагань на схилах «Буковиці» 24–26 лютого стартує етап Кубку України з гірськолижного спорту. І якщо надалі у нас буде така підтримка від влади Борислава, Трускавця і Дрогобича, думаю, такі змагання у нас не будуть поодинокі і за один сезон ми зможемо проводити як мінімум п’ять або й шість. Я неймовірно вдячний усім, хто допомагав нам в організації «Bukovytsia Open» і долучився до проведення змагань. Надіюсь, що подальша співпраця допоможе зробити наш край відомим у цілому світі центром гірськолижного спорту».
Та настав час підводити підсумки. Усіх учасників нагороджували як індивідуально (по вікових категоріях), так і командно. За результатами двох днів переможцем змагань стала українська команда з Буковеля. Друге місце зайняла львівська команда «AVALANCHE». А почесне третє місце виборола польська команда з Ustrzyki Dolny.
Вітали та нагороджували медалями учасників перший заступник міського голови Борислава Едуард Бринь, керуючий справами виконкому Бориславської міської ради Ігор Кобилецький, секретар Трускавецької міської ради Наталія Пономаренко, міський голова Дрогобича Тарас Кучма, представники готельного комплексу «Лісова Пісня» та «Міжнародної відновної клініки ім. Козявкіна»
м. Трускавець, а також організатори змагань – власник ГК «Буковиця» Віталій Мицак та голова ГО «Європейська інтеграція України» Іван Цегенько.
Церемонія нагородження була сповнена українського колориту та гостинності. Вокально-академічні ансамблі з Ясениці-Сільної та Трускавця в національних строях співали запальні українські пісні, усіх учасників, їхніх батьків та гостей частували смачнючим борщем з величезного казана, різноманітними пляцками та випічкою. Після напружених днів змагань таке спільне святкування завершення було саме тим, що зблизило усіх ще більше і подарувало відчуття свята.
Змучені та щасливі учасники прощалися з новими друзями, обмінювалися контактами і брали один з одного слово зустрітися наступного року. Звісно ішла мова і про подальшу співпрацю зі спортивними клубами Польщі та Словаччини, які при нагоді радо готові прийняти в гості наших спортсменів.
Загалом – змагання відбулися на високому рівні і заслуговують на особливу увагу та підтримку. Саме завдяки їм про наш край дізнається ще більше людей, серед яких будуть не лише громадяни нашої країни, а це без сумнівів сприятиме зростанню туристичної привабливості та розширить можливості курортної сфери регіону.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.