ТЕРМІНОВО: Борислав на межі соціального вибуху

Про це відверто заявила у телефонній розмові із Народним депутатом України Богданом Матківським голова ГО «Право» Руслана Мельник у ході пікетування адмінбудинку Бориславського району електромереж ПАТ «Львівобленерго».

Нагадаємо читачам, що вчора 6 березня, представники громадських організацій та жителі міста прийшли до керівника Бориславського РЕМ ПАТ «Львівобленерго» Юрія Косара з вимогою відновити елекростачання водозабору «Рибник».
ВІДЕО-матеріал пікетування активістами грома-ди бориславського РЕМу

 

Причиною пікету стало відключення електроенергії ПАТ «Львівобленерго» водонасосної станції КП «Бориславводоканал» у с. Рибник Дрогобицького району, яку енергетики відключили від подачі електроенергії  через заборгованість КП «Бориславводоканал» за спожиту електроенергію в розмірі 1,5 млн. грн. Внаслідок дій ПАТ «Львівобленего» бориславці та курортне селище Східниця вже 10 день вимушені жити без централізованого водопостачання. Громадські активісти вимагали від керівника Бориславського РЕМУ негайного відновлення електропостачання водозабору «Рибник», що дозволить відновити водопостачання м. Борислава та смт. Східниця.

Попри тиск з боку радикально налаштованих активістів, які до вирішення проблеми залучили міського голову м. Борислава, а також перших керівників ПАТ «Львівобленерго» та Львівської облдержадміністрації, енергетики відмовилися відновити електропостачання насосної станції «Рибник» навіть після втручання народного депутата України від Дрогобиччини Богдана Матківського.

Через припинення подачі електроенергії на водозабірну станцію близько 13 тисяч людей – мешканців курортного селища Східниця та найбільш густозаселених мікрорайонів Борислава – вимушені жити без води. Влада намагається вирішити проблему забезпечення людей довозом води автоцистернами, але це не знімає соціальної напруги у місті. Ситуація ускладнюється ще й тим, що до чергового перебою з водопостачанням пересічні мешканці були абсолютно не готовими, і не забезпечили себе запасом чистої питтєвої води.

Обуренню людей нема меж. Висловлювання на адресу влади – як міської, так обласної та центральної – стають жорсткішими та щораз частіше супроводжуються ненормативними висловлюваннями. Це є промовистим свідченням того, що невдоволення може у будь-який момент у соціальний вибух.

 

Міський голова Борислава Володимир Фірман вважає, що соціальну напругу у місті нафтовиків могли би зняти центральні органи влади, зарахувавши, як це було передбачено раніше, 700 тис. грн. коштів, що нараховані як різниця у тарифах на рахунок ПАТ «Львівобленерго».
ВІДЕО-матеріал вечірніх зборів активістів громади

Окрім того, міський очільник Борислава вважає за необхідне негайно врегулювати питання рівня споживання та оплати за спожиту воду відпочинковими закладами курортного селища Східниці. За твердженням Володимира Фірмана, власники СПА готелів Східниці розраховуються лише за частину води, яку отримують. Це і є той резерв, який дозволить у майбутньому збалансувати доходи та видатки КП «Бориславводоканал» перед енергетиками за спожиту електроенергію.

Міський голова Борислава також розповів, що працівники КП «Бориславводоканал» ще рік-два тому намагалися привести у відповідність фактичний рівень споживання води із оплатою в Східниці, але стикалися із шаленим опором власників відпочинкових закладів, більшість із яких є впливовими особами. Сьогодні таких кроків з боку водоканалу уже вимагає громада, і знівелювати бажання людей, які надалі відмовляються миритися із подібними неподобствами, не вдасться. Кожен повинен заплатити за ту кількість води, яку фактично спожив. І альтернативи цьому немає.

ВІДЕО-матеріад розмови з депутатом ВР Богданом Матківським
Інша річ, що усі ці кроки вимагають часу, а енергетики це враховувати не хочуть. Вони вимагають оплати за спожиту воду живими грішми, і тим самим ставлять місто на межу соціального вибуху, від якого у виграші не буде ніхто.

Петро МАГУР

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.