Недитячі проблеми дитячих садочків

Газетна публікація про фінансові труднощі дошкільної дитячої установи № 5 в смт. Східниці викликала зацікавлення у наших читачів. Причому більшість із них стверджували, що подібні фінансові проблеми відчувають практично усі дитячі заклади нашого міста.
Начальника міського відділу освіти Віталій Лесик не приховує, що проблеми фінансування дошкільних навчальних закладів існують по всій Україні, і дошкільні установи Борислава та Східниці не стали і не могли стати виключенням.
Основною причиною перебоїв у фінансуванні дошкільних навчальних закладів є той факт, що бюджет міста дотаційний, через що виникає велика заборгованість перед постачальниками. Сьогодні заборгованість відділу освіти Бориславської міської ради перед постачальниками складає 163298 грн. Борислав не має підприємств, які б сплачували великі податки, відтак кошти в бюджет не надходять у достатній кількості, що не дозволяє повністю забезпечити потреби всіх дитячих закладів міста. Щодо ситуації, яка склалася в Східницькому садочку і стала предметом газетної публікації, то Східниця мала більший бюджет на фінансування дитячого закладу, тому тоді, коли дитяча установа перейшла на фінансування із бюджету м. Борислава, то це, відповідно, призвело до того, що раціон дітей став не такий повноцінний, як хотілося б чи було, коли садок фінансувався безпосередньо із бюджету селища. Згідно нових змін до Бюджетного кодексу з 1 січня 2015 року дошкільні навчальні заклади за рахунок смт. Східниці більше не фінансуються. Їх фінансування здійснюється за кошти міста Борислав.
Начальник міського відділу освіти також зазначив, що проблеми із фінансуванням дошкільних закладів були і залишаються досі, але вони не настільки глобальні, як про це говорить у публікації завідувачка садочка пані Цимбалюк. Після переходу Східницької дитячої установи на фінансування з бюджету міста Борислава деякі проблеми із харчуванням дітей виникали, але вони були оперативно вирішені, і діти почали отримували всі необхідні харчові продукти. На підтвердження цього пан Лесик продемонстрував меню, яким харчуються діти з початку року з підписом Людмили Цимбалюк. У раціоні вихованці дитячої установи мають каші, супи, овочі, молоко, рибу та м’ясо. У відділі освіти повідомили, що вже скоро діти будуть мати в своєму раціоні як соки, так і свіжі фрукти та овочі.
Начальник фінансового управління міської ради Юрій Петрів також не заперечував, що проблеми із харчуванням вихованців Східницького садочка № 5 були під час проведення тендерів, які через незалежні від міських урядників причини проводили три рази. До того часу фінансування здійснювалось в межах тимчасових угод. Проблем із заробітною платою також не було. В кінці січня заробітна плата була виплачена за першу половину місяця. Пан Юрій також зазначив, що у східницькому садочку скоротили час перебування дітей у закладі, але це пов’язано не стільки із фінансуванням, скільки з потребою поставити всі садочки, підпорядковані міському відділу освіти, в рівні умови. Щодо додаткового фінансування садочка, то з бюджету Східниці депутати справді запропонували виділити на харчування дітей додаткові 30 тис. грн., але наразі ці гроші Східниця так і не перерахувала до бюджету м. Борислава.
Юрій Петрів також розповів, що сьогодні проблеми із фінансуванням дитячих дошкільних закладів є, і зачіпають вони інтереси дітей не тільки в Східниці, а й в Бориславі. Фінансові труднощі пов’язані з невиконанням бюджету. Наразі з бюджету міста на харчування дітей виділяють тільки 40 % всіх коштів, 60 % йде з фінансування батьків вихованців, що дає можливість покращити харчування дітей. Але ми, – наголошує начальник фінансового управління міської ради, – виділяємо кошти два рази в тиждень, які перераховуються безпосередньо на придбання харчових продуктів для дошкільних закладів. Якщо бюджету вдасться погасити заборгованість по енергоносіях і, можливо, вивільниться певний фінансовий ресурс, тоді ми зможемо погасити заборгованість по продуктах харчування, що, у свою чергу, дозволить покращити харчування дітей у дошкільних навчальних закладах міста.
Пан Юрій також повідомив, що питання повернення садочка № 5 на утримання з бюджету смт. Східниці буде розглядатися після проведення адміністративно-територіальної реформи.

Майя ГРАБЧАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.