Нова адмінреформа перетворить Східницю в потужний адміністративно-територіальний центр

Курортне селище Східниця після завершення децентралізації  має усі шанси стати потужним адміністративно-територіальним центром рекреаційної зони Карпат. Ми уже повідомляли, що депутати Східницької селищної ради звернулися із пропозицією об’єднатися в єдину територіальну громаду із центром у Східниці до мешканців Нового Кропивника, Перепростині, Гути, Підсухого, Бистриці Гірської, Старого Кропивника, Рибника, Опаки та Довгого Гірського. Окрім зазначених сіл гірської зони Дрогобицького району, до новоутвореної адміністративно-територіальної громади із центром у Східниці виявили бажання  приєднатися також громади сільських населених пунктів Ластівської сільської ради Турківського та Урицької сільської ради Сколівського районів. Про це стало відомо минулого тижня у ході обговорення питання створення єдиної адміністративно-територіальної громади із центром у Східниці на сході села мешканцями Нового Кропивника.

Відкриваючи збори, перший заступник голови Дрогобицької райдержадміністрації Степан Рудницький зазначив, що адміністративно-територіальна реформа є важливою передумовою нормального функціонування та розвитку громад. Одне із завдань адмінреформи — наближення адміністративних послуг до громади, передача функцій державної влади на місця. Більшість управлінських структур, які сьогодні функціонують на рівні району, будуть утворені у центрах місцевих громад. Йдеться про створення в новоутворених центрах відділів освіти, охорони здоров’я, фінансових органів, структур охорони громадського порядку та цивільного захисту населення, управління юстиції тощо.

Перший заступник голови РДА розповів присутнім про декілька варіантів перспективних планів громад, які подала райдержадміністрація до області з урахуванням пропозицій органів місцевого самоврядування та методики формування спроможних громад. Степан Рудницький повідомив, що за підсумками останнього обговорення в обласному Офісі реформ вдалося попередньо захистити 11 громад з пропонованих 14-ти. Три громади з центрами в Модричах, Нагуєвичах, Рихтичах не відповідають вимогам повноцінного об’єднання, виписаними Кабінетом Міністрів України. У той же час працівники Офісу реформ визнали цілком обґрунтованою пропозицію Східницької селищної ради щодо утворення єдиної територіальної громади із центром у Східниці.

Уході обговорення питання мешканці Нового Кропивника висловлювали різні думки. Людей цікавило, що буде із землею, яка знаходиться у їх власності, кому відійдуть резервні та не розпайовані землі, що знаходяться за межами населеного пункту у випадку об’єднання села із Східницею, яка доля чекає школу та будинок культури. Йшлося також і про межу села та прилеглі до нього ліси, які колись були забрані від громад. І хоча більшість із присутніх у залі селян розуміла, що приватну власність в Україні ніхто не відміняв, а земля та лісові угіддя за логікою речей мали би увійти в межі новоутвореної адміністративно-територіальної одиниці, проте люди хотіли це почути від представників райдержадміністрації.

Виглядало на те, що селяни також почали розуміли, що статус самостійного населеного пункту Новому Кропивнику зберегти навряд чи вдасться, як і те, що село не може виступити в ролі самостійного центру для об’єднання навколо себе навколишніх сіл. Відтак, якщо зараз вони не скористаються своїм правом вибору і добровільно не приєднаються до Східниці, то у ході проведення адміністративно-територіальної реформи село може залишитися із своїми проблемами на одинці. Без державних субвенцій, з урізаними можливостями щодо формування бюджету села та перспектив його подальшого розвитку.

Участь у дискусії навколо щодо утворення єдиної територіальної громади із центром у Східниці взяли також сільські голови Старого Кропивника Ігор Ганзій, Рибника Ярослав Паращак, заступник фінансового управління Дрогобицької РДА Роман Насьошин, а також голова Ластівської сільської ради Турківського району Іван Ющишин.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Нова адмінреформа перетворить Східницю в потужний адміністративно-територіальний центр”

  1. Іванна коментує:

    А наш Борислав знову “кинули”, от вам і результат, блокуйте далі дороги , не пускайте вагітних до лікарні, відпочивальників на поїзд, у швидкій нехай хворий вмирає … будемо селом, який обнесуть парканом http://zaxid.net/news/showNews.do?yak_zminitsya_lvivshhina_vnaslidok_adminreformi&objectId=1352650

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.