На території «Назарету» освятили новозбудований храм

У суботу, 27 червня, у день новомучеників Української греко-католицької церкви, в с. Рихтичі Дрогобицького району на території реабілітаційного центру “Назарет” відбулось освячення новозбудованого дерев’яного храму на честь блаженного священномученика Омеляна Ковча. Чин освячення здійснив єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української греко-католицької церкви, владика Ярослав Приріз.
Реабілітаційний центр “Назарет”створений о. Ігорем Козанкевичем та його колегами в 2004 році при Благодійному Фонді “Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії” УГКЦ”. Реабілітаційний центр займається реабілітацією людей з алкогольною, наркотичною та азартною залежностями. Створений цей центр на базі колишньої військової частини неподалік Дрогобича. В 2004 році там були тільки зруйновані будівлі, де не було ніяких умов для життя. Та завдяки наполегливій праці на сьогоднішній день тут стоїть сучасний будинок зі всіма умовами для довготривалого проживання та проходження реабілітації.
З нагоди відкриття храму молодіжна громадська організація “Молодіжний прорив” та активісти групи “DROHOBYCH BICYCLE CITY” спільно із благодійним фондом “Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії” УГКЦ організували велопробіг у вишиванках за маршрутом “Дрогобич – Рихтичі – Дрогобич”. Були серед учасників пробігу і бориславці. Ініціатором проведення такого заходу став Андрій Кушнір. Понад 30 велосипедистів, як дорослих, так і дітей, на чолі із Юрієм Тудрієм зібралися біля Собору Пресвятої Трійці у Дрогобичі, де їх освятив отець Ігор Цмоканич, та вирушили у с. Рихтичі.
Святкування освячення розпочалося із зустрічі єпископа єпархії, владики Ярослава Приріза. Зустрічали його віршами маленькі україночки, наймолодші волонтери “Карітасу”, а директор БФ “Карітас”, о. Ігор Козанкевич щиро подякував владиці за підтримку та участь у церемонії. Після зустрічі владики, добродій Володимир зі Львова, який нізащо не хотів назвати свого прізвища, вручив єпископові Ярославу та отцеві Ігорю фелон, пояснивши, що це не є подарунком, це – його подяка церкві.
Єпископ звернувся до людей, які проходять реабілітацію, працівників РЦ “Назарет”та до мешканців центру для безхатченків “Наша хата”, закликавши їх уважно вслухатися в повчання Христа, в Боже Слово. Владика Ярослав і ще понад 20 священиків, серед яких двоє римо-католицьких отців, що прибули з Люблінського католицького університету, освятили новозбудований храм та відслужили молебень.
Після завершення Служби Божої о. Ігор Козанкевич, директор БФ “Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії” зазначив, що кожної неділі в храмі служитиметься Свята Літургія, щоб кожен залежний, який ще вагається чи ставати на шлях одужання, зміг приїхати, помолитися та запитати поради в Бога. Також у цьому центрі завжди є можливість зустрітися з тими, хто вже проходить лікування. Вони дадуть свідчення того, що одужання від алкоголізму, наркоманії та ігрової залежності цілком можливе.
Владика Ярослав вручив грамоти Глави УГКЦ та грамоти правлячого архиєрея Самбірсько-Дрогобицької єпархії священикам, працівникам та жертводавцям БФ “Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії”, а також подякував всім, хто долучився до святкування в с. Рихтичі.
Були присутні на Літургії та на святкуванні й представники влади міста і району – перший заступник голови Дрогобицької державної адміністрації Степан Рудницький, секретар Дрогобицької міської ради Тарас Метик, голова Дрогобицької районної ради Михайло Сікора.
Отець Ігор Козанкевич з невимовною радістю очах говорить: “Я приємно вражений тим, що люди змінюються, мені справді дуже приємно. Адже в людей чомусь склався такий стереотип, що алкоголік чи наркоман – це якийсь жах. Навіть самі люди соромляться признатися, що хтось з їхніх рідних чи близьких страждає від алкогольної чи наркотичної залежності. Але я радий, що люди, які сюди приїжджають, не соромляться, а лікуються”.
Ще мріє о. Ігор Козанкевич відремонтувати приміщення колишнього військового клубу, щоб зробити там конференційний зал, де можна було б зібратися та організовувати конференції.
А продовжилося святкування святковим концертом, у якому взяли участь співачка Оксана Винницька, майстри спорту, акробати Юлія Пилип’як та Олександра Табачинська, Віталій Чаплінський та Ярек Баран. Атмосферою добра та теплоти був наповнений виступ вихованців центру дозвілля “Дивовижні долоні”. Це люди з особливими потребами, які не можуть повноцінно виконувати те, що під силу іншим, але вони вміють радіти дрібницям, бути щасливими та сприймати світ відкритим люблячим серцем, чого, на жаль, не вистачає у сучасному світі.
Також був організований благодійний обід, ярмарок вживаних речей та виставка-продаж витворів ужиткового мистецтва, виготовлених руками талановитих дітей центру “Дивовижні долоні”.
А після завершення святкового концерту приємними враженнями від поїздки поділилися велосипедисти з Борислава, які з нетерпінням вже чекають наступного велопробігу.
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.