Податкова – це фундамент національної економіки

У четвер, 2 липня, виповнилося 25 років з часу створення Державної податкової служби України. Історія фіскальної служби нашої держави веде свій відлік з 1 липня 1990 року, коли Постановою Ради Міністрів Української РСР «Про створення державної податкової служби Української РСР» було регламентовано створення державної податкової служби в системі Міністерства фінансів УРСР. З підписанням Президентом України у 1996 році Указу «Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій» податкова служба фактично набула свого організаційного та структурного визначення, стала самостійною державною структурою. За чверть століття Державна податкова служба зазнала чимало структурних змін, але не втратила своєї важливої суті. Будь-яка цивілізована держава має у своїй структурі податкову службу, яка відповідає за стратегію, пов’язану з надходженням фінансових коштів до бюджету. Всі ми, так чи інакше, маємо відношення до податків, без яких ефективне функціонування економіки неможливе.
Напередодні свята ми вирішили поговорити про актуальні проблеми роботи українських митарів із начальником Бориславського відділення заступником начальника Дрогобицької ОДПІ Віталієм Орестовичем Скоропадом:
– Пане Віталію, чи не могли б Ви окреслити, чим живе сьогодні Державна податкова служба? Над вирішенням яких першочергових завдань працюють у наш непростий час українські податківці?
– Серед першочергових завдань, над якими сьогодні працює фіскальна служба – це стабілізація роботи, формування діалогу з платниками податків, удосконалення критеріїв для отримання автоматичного відшкодування ПДВ, спрощення форм податкових декларацій, розвиток електронних сервісів. Розпочата у минулому році реформа податкової системи втілюється шляхом змін до податкового законодавства, які спрямовано на підвищення ефективності використання ресурсів економіки та поліпшення умов ведення бізнесу. Зокрема, з 1 січня скорочено кількість податків і зборів з 22 до 9, реформовано порядок обліку податку на прибуток підприємств, запроваджено систему електронного адміністрування податку на додану вартість, оптимізовано групи платників єдиного податку, запроваджено акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива. Важливі зміни стосуються також підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування. Поряд із скороченням кількості груп платників єдиного податку, зниженням ставок для третьої групи і збільшенням для всіх груп граничної межі доходу, запроваджено обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій.
– Чи не могли б Ви сказати, як ці зміни позначилися на надходженнях до бюджету. Чи вдається Бориславському відділенню Дрогобицької ОДПІ витримувати контрольні цифри бюджету 2015 року?
– Виконуючи своє головне завдання по мобілізації коштів до бюджету впродовж січня – травня 2015 року, незважаючи на те, що кількість працівників скорочено майже у 2.5 рази, Бориславським відділенням Дрогобицької ОДПІ забезпечено до загального фонду місцевого бюджету 22,8 млн. грн. надходжень, що на 5,5 млн. грн. більше у порівнянні з минулим роком.
– Сьогодні у державі дуже багато говориться про європейський курс та наближення державних інституцій України до західних стандартів. Яких змін слід очікувати у роботі Державної фіскальної служби у зв’язку із входженням України в асоційовані члени Євросоюзу та децентралізацією влади в середині країни?
– Входження України до європейського економічного простору та поглиблення процесів глобалізації зумовлюють необхідність трансформації національної податкової системи відповідно до світової практики. Завершеність процесів формування вітчизняної системи оподаткування у зв’язку з прийняттям Податкового кодексу України та інших нормативно-правових актів з питань оподаткування актуалізує проблематику вдосконалення механізмів стягнення податків з урахуванням зарубіжного досвіду. Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України спрямовані на бюджетну децентралізацію. Нове бюджетне законодавство розширює права місцевих органів влади та надає їм бюджетну самостійність, а також розширює джерела наповнення місцевих бюджетів.
– За рахунок яких саме джерел планується збільшити надходження до місцевих бюджетів? Які податки та збори стануть додатковим джерелом наповнення бюджету м. Борислава після проведення реформи по децентралізації влади?
– Це стосується насамперед податків на власність та одного з найбільш вагомих серед них – податку на нерухомість. Оподаткування нерухомості в розвинених зарубіжних країнах є важливою складовою їх податкових систем, що виконує не лише фіскальні завдання, але й сприяє вирішенню основних соціально-економічних проблем, особливо на місцевому рівні. Тому впровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки в Україні, повинно стати одним із головних джерел забезпечення фінансової стабільності місцевого самоврядування. Як свідчить міжнародна практика, податок на нерухомість може стати не тільки однією з вагомих статей дохідної частини місцевих бюджетів в Україні, а й інструментом забезпечення соціальної справедливості, варто лише використати правильний підхід до його встановлення. У більшості країн світу існує практика встановлення диференційованих ставок податку. Ця диференціація є досить важливою, адже, наприклад, при диференціації податкових ставок за площею з більших площ нерухомості сплачується більший податок, що є соціально справедливим. Запровадження такого податку зробить неможливими спекуляції на ринку нерухомості, зможе вплинути на політику регулювання цін у цій сфері, податок на нерухомість виконає функцію компенсаційного податку, стане додатковим джерелом збільшення надходжень до місцевих бюджетів. Тому, маємо надію, що депутати Бориславської міської ради мудро і виважено підійдуть до встановлення ставок і надання пільг з даного податку (не звільняючи всіх підряд від сплати), тому що від їхнього рішення залежить наповнення бюджету міста, а отже, і вирішення наболілих соціально-економічних проблем Борислава як у 2015 році, так і в майбутньому.
– Щоб ви побажали з нагоди 25-річного ювілею створення Державної податкової служби працівникам Бориславського відділення Дрогобицької ОДПІ, а також усім платникам податків Борислава та Східниці?
– Найперше мирного неба, міцного здоров’я, терпіння, успіхів у роботі. Чесних і добросовісних платників податків. Адже налагодження партнерських відносин із платниками податків сприятиме впровадженню сучасних ефективних методів господарювання, підвищенню добробуту наших громадян, зробить Україну успішною та багатою країною. Переконаний у тому, що наші спільні намагання покращити життя людей, увінчаються реальними здобутками. Щиро зичу усім міцного здоров’я та активного довголіття, бадьорості та оптимізму, родинного затишку, нових творчих успіхів у роботі.
Нехай мир, добробут і злагода будуть постійними гостями у кожному домі для кожної української родини.
Розмову записав Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.